RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Polévky Zelenina

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i v

Recepty - Polévky Zelenina

Polévky - návody k vaření - online kuchařka

Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.

Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. V některých případech též části (pokud jsou různé od plodů) víceletých rostlin. Mezi zeleninu ale nepatří plodiny s přesnějším zařazením (obilniny, luštěniny), zvláště ty, které jsou pěstovány pro semeno. Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších prospěšných látek. Některé její druhy se využívají v gastronomii jako koření nebo ve fytoterapii jako léčivky.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 122 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Silný vývar z opečených vepřových kostí
Silný vývar z opečených vepřových kostí Kosti a kůže vložíme na plech a vložíme na 40 minut do rozehřáté trouby. Pečeme-li vepřové s kostí, například koleno, bůček, žebra... zbylé kosti a kůže nevyhazujeme, ale použijeme k přípravě silného, koncentrovaného vývaru. Do velkého hrnce vloží...
Hadrová polévka
Hadrová polévka Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky a dáme do vařícího se masového vývaru, přidáme koření, libeček a když je všechno uvařené, rozmixujeme ručním mixerem. V kastrůlku si zvlášť uvaříme sušené houby a v dalším kastrůlku si uděláme z más...
Knedlíčková polévka z játrové paštiky
Knedlíčková polévka z játrové paštiky Dáme vařit vodu, do které přidáme zeleninu, prolisujeme 3 stroužky česneku, lžičku soli, masox a kuřecí maso. Knedlíčky: Rozkrájíme rohlík a necháme ho chvíli namočený ve vlažné vodě, pak ho rozmačkáme a dáme do mísy. Přidáme strouhanku (přidává...
Recept na Hraška zavářka
Hraška zavářka Do mísy dáme 4 vrchovaté pol. lžíce HRAŠKY, špetka soli, 1 vejce, 4 lžíce vody. Rukou vypracujeme kašovité těsto. Hovězí vývar přivedeme k varu, vsypeme zeleninu. Po chvilce vezmeme síto s otvory a těsto přes něj přepasírujeme do vroucí polévky. Zase c...
Recept na Rychlá prejtová polévka se zeleninou
Rychlá  prejtová polévka se zeleninou Uvarime si krupky nebo kroupy ve vode se soli a slijeme je. Mezitim si uvarime zebra nebo jen kosti a do vyvaru dame varit na kosticky nakrajene brambory. Pak pridame rozmrazeny prejt, cesnek, pepr, majoranku a zeleninu a rozmichame dal pak prejt ve vyvaru tak, aby neby...
Eintopf - recept od maminky
Eintopf -z hovězího a slepičího masa uvaříme vývar (sůl, celý pepř, nové koření) -v jiném kastrolu orestujeme zeleninu, cibuli a česnek - zalijeme vývarem - přidáme fazole, protlak a kroupy a vaříme téměř do měkka - přidáme nakrájené zelí, kapustu a uzen...
Recept na Boršč s kuřecím masem
Boršč s kuřecím masem Na oleji osmahnu nadrobno pokrájenou cibuli, přidám maso a salám na kostičky, sladkou papriku a řepu nakrájenou na malé kostičky. Vše krátce osmahnu a podliju vodou s kuř. vývarem. Přidám syrové zelí na tenké proužky, kořenovou zeleninu nastrouhanou na hrubé...
Vánoční rybí polévka (staročeská) - recept od maminky
Vánoční rybí polévka (staročeská) Rybu uvaříme v osolené vodě. Přecedíme a maso obereme. Na másle orestujeme nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme rybím vývarem, přidáme předem namočený hrách a uvaříme doměkka. Podle chuti přisolíme, opepříme, vložíme obrané ry...
Recept na Kadlíkova kachní knedlíčková polívka
Kadlíkova kachní knedlíčková polívka Nelekněte se množství těch kachních trupů, byly a akci v Hypernově, koupil jsem jich množství větší než běžné... Po rozmražení jsem z nich okrájel veškerý tuk, i zbytky masa, a z tohoto vytvořil škvarky a získal výborné kačení sádlo... trupy následn...
Recept na Inspirativní staročeská Vánoční polévka-na dva způsoby
Inspirativní staročeská Vánoční polévka-na dva způsoby Hrách i kroupy si každé uvaříme zvlášť doměkka. Do hrnce s osolenou vodou dáme nakrájenou cibulí a kouskama z ryby, vaříme tak 1O minut-to je rybí maso už měkké a vývar přecedíme a necháme zchladnout. Zatím si pokrájíme zeleninu na proužky, kterou nech...
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou
Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky a smetanou Nejprve si přichystáme vývar z drobů. Maso vložíme do studené vody, do vajíčka si dáme celé koření, cibuli zbavíme vrchní slupky, ale spodní necháme. Osolíme a dáme vařit. Sbíráme pěnu, abychom měli čistý vývar. Vaříme cca 1,5 hodiny a na posledních ...
Polévka z chrástu červené řepy - recept od maminky
Polévka z  chrástu červené řepy Žebírko, veškerou, drobně nakrájenou zeleninu, nakrájený chrást i s bulvami, kořením dám vařit do změknutí ve dvou litrech vody (záleží na množství zeleniny). Ocet se dá hned při vaření, aby řepa neztratila barvu. Potom osmahnu cibulku na sádle, kterou p...
Polévka z vepřových kostí s kapáním
Polévka z vepřových kostí s kapáním Kosti dáme vařit do osolené vody, přidáme celou cibuli a masox. Necháme vařit asi 20 min., potom vyndáme cibuli / máme jí v polévce jenom pro chuť a barvu/. Pokud máme kosti s masem, maso obereme a nakrájíme na kousky. Mladou cibulku i s natí nakrájíme na koleč...
Maminčina vánoční rybí polévka - recept od maminky
Maminčina vánoční rybí polévka 1/ Rybí vývar: hlavy a ořez uvařit spolu s cibulí a kořenovou zeleninou vcelku. Scedit přes hustý cedník nebo přes pláténko, aby se do polévky nedostaly kostičky. Maso obrat. Kdo má rád hodně zeleniny, může ji drobně nakrájet a přidat do hotové polévky...
Vánoční polívka ála Laďa - recept od maminky
Vánoční polívka  ála Laďa 23.l2. si uvaříme vývar z ryb a koření, vedle toho vývar ze zeleniny a vývar z hub. 24.l2. si uděláme z másla a hladké mouky krásnou voňavou jíšku a zalijeme ji rybím vývarem. Necháme dvacet minut povařit a podle chuti přilejeme zeleninový vývar a trošku ho...
Boršč s fazolemi - recept od maminky
Boršč s fazolemi Z masa, cibule, celerové nati a koření vyvaříme silný vývar. Na másle osmažíme cibuli, kořenovou zeleninu, přidáme pokrájené zelí a brambory, zalijeme vývarem a vaříme. Asi 15 min před dovařením, přidáme červenou řepu a úplně nakonec prohřát fazole. ...
Kuřecí vývar se zeleninou
Kuřecí vývar se zeleninou Kuřecí křidélka opláchneme ve studené vodě a připravíme do hrnce spolu s rozpůlenou cibulí, zalijeme studenou vodou a dáme vařit, dokud maso nebude uvařené (cca 1,5 - 2 hod.). Potom přecedíme vývar a necháme vychladnout křidélka, která pak obereme. Obrané m...
Kaldoun - recept od maminky
Kaldoun Postup vývar: Očištěný kachní skelet i s droby dáme vařit do hrnce s celou zeleninou, cibulí a česnekem. Po zavaření sbíráme z hladiny pěnu. Teprve pak přidáme sůl, divoké koření a vaříme asi 2 hodiny. Vývar scedíme a droby pokrájíme na malé kostičk...
Recept na Vánoční rybí polévka krémová
Vánoční rybí polévka krémová Rybí hlavy očistíme (spaříme a oškrábeme), zeleninu očistíme, přidáme rybí vnitřnosti i odřezky, koření, sůl a dáme vařit (ne prudký var), než změkne zelenina. Polévku scedíme, obereme maso z hlav, vnitřností, přidáme zeleninu a vše rozmixujeme (dří...
Recept na Naše rybí polévka
Naše rybí polévka DŮLEŽITÉ A ZÁSADNÍ: na vnitřnostech nesmí zůstat ŽÁDNÉ rybí sádlo, do polévky se nesmí dát žádná kůže ani vnitřní rybí tuk. To jsou právě ty suroviny, které dávají někomu to nepříjemné rybí aróma. Hlavu/y z kapra omyjeme a dáme spolu s ořezem...
1 | | ...
Nalezeno: 122 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností

Polévky

Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady

Zelenina
  - brokolice
  - celer
  - česnek
  - chilli paprička
  - cibule
  - cuketa
  - feferonky
  - hlávkové zelí
  - hrášek
  - jarní cibulka
  - kapie
  - kapusta
  - kedlubna
  - kopr
  - křen
  - kukuřice
  - květák
  - kysané zelí
  - lilek
  - mrkev
  - nať
  - okurka
  - olivy
  - paprika
  - pažitka
  - petrželka
  - pórek
  - rajče
  - ředkev
  - ředkvičky
  - salát
  - špenát


Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist