|
Recepty -
droždí
| Čerstvé pekařské droždí lze definovat jako jednobuněčný mikroorganismus, který patří do druhu hub. V jednom gramu čerstvého droždí můžeme nalézt až 12 miliard buněk, které jsou schopné bez přístupu vzduchu přeměňovat cukr na alkohol a oxid uhličitý. Droždí je především bohatým zdrojem vitaminů skupiny B: Thiamin (vitamin B1): nepostradatelný především pro srdeční a nervovou činnost. Riboflavin (vitamin B2) a niacin (vitamin B3). Droždí však nevděčíme jen za kynutí. Taktéž pomáhá při rozvoji chuti a vůně pečiva a dokonce má vliv i na vytvoření křupavé kůrky. Nepoužívá se jen v pekařství, v závislosti na kmenu vybraného droždí a způsobu množení nachází uplatnění také při výrobě vína a piva, v kosmetice a dokonce i v biopalivech. A jelikož droždí neobsahuje lepek, mohou ho používat lidé, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
droždí recepty - vyberte si požadovanou kategorii:
- Bezmasá jídla - Bramborová jídla - Ostatní - Pečené - Plněné - Bezlepkové - DIA - DIA - Redukční - Ostatní - Redukční - Redukční - Domácí pekárna - Dorty - Drůbeží maso - Grilování - Houby - Hovězí maso - Jiné maso - Luštěniny - Mikrovlnná trouba - Mleté maso - Bábovky - Kynuté - Dezerty, zákusky, poháry - Krémy, polevy, náplně - Kynuté - Dia a bezlepkové - Kynuté - Drobné pečivo - Kynuté - Ostatní - Smažené - Kynuté - Kynuté - Muffiny - Ostatní - Perníky - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Smažené - Záviny, rolády - Ostatní - Řezy - Řezy s ovocem, bublaniny - Řezy s ovocem, bublaniny - Smažené - Záviny, rolády - Nápoje - Omáčky - Ostatní - Pizzy - Pokrmy z vnitřností - Polévky - Pomalý hrnec - Pomazánky - Předkrmy - Přílohy - Pro začátečníky - Ryby - Saláty - Sladká jídla - Slané pečivo - Studená kuchyně - Sýry - Těstoviny - Vepřové maso - Zdobení - Zeleninová jídla
Nalezeno: 1999 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 99 |
Vánočka Moniky Absolonové - recept od maminky |
|
Nejprve si uděláme kvásek z vlažného mléka,droždí a trochou cukru. Do mísy si dáme asi třičtvrtě z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, vejce a změklé máslo, přidáme hotový kvásek a pořádně vypracujeme t...
|
|
|
Rohlíky jako dech - úžasné! |
|
V uvedeném pořadí dáme suroviny do pekárny a zapneme program těsto. Po vykynutí umotáme 10 rohlíků nebo bulek, pletýnek, uzlů... Necháme na plechu cca 15 minut kynout v teple. Potom potřeme vlažným mlékem, sypeme semínky, solí, kmínem nebo necháme jen tak bez...
|
|
|
Pohoštění na malou oslavu |
|
Rohlíčky: Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vegetu. V hrnečku zmladíme droždí, v kastrolku rozpustíme sádlo, přidáme olej a vmícháme majonézu nebo tatarku. Spolu s mlékem nalejeme do mouky a vypracujeme pěkné vláčné těsto, které necháme asi hodinku...
|
|
|
Převalované vdolečky |
|
Suroviny na těsto zpracujeme obvyklým způsobem, necháme vykynout. Rozválíme a potřeme máslem smíchaným s mouku, přeložíme jako psaníčko a necháme 30 minut kynout. Rozválíme a opět přeložíme a necháme kynout a pak ještě jednou. Lžící nabírráme kousk...
|
|
|
Babiččiny pampušky |
|
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku soli, rozmícháme vejce, mouku, cukr a vše kvedláme tak dlouho, až se vytvoří tekuté hladké těsto-jako na lívance. Těsto necháme na teplém místě vykynout. Do máslem, nebo tukem vymazaného lívaneční...
|
|
|
Peciválky - recept od maminky |
|
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Kvásek přelijeme do mísy, kde máme připravenou mouku, nastrouhané brambory, špetku soli a vejce. Z těchto surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté na teplém místě 30-45 mi...
|
|
|
Klobásníky |
|
Vykostěný bůček bez kůže nakrájím na plátky max. 1 cm silné, přidám ingredience (bez vajíčka, solamylu a strouhanky) a vše důkladně promíchávám rukama cca 5 minut, aby se voda i koření s masem spojily, maso by mělo být "mazlavé". Utlačím v míse a nech...
|
|
|
Škvarkové placky mé babičky |
|
Mouku dáme do mísy a přidáme škvarky, vejce, osolíme, podle potřeby vlažné mléko, zaděláme a necháme kynout asi 30 minut. Potom tvoříme placky, které pečeme v troubě....
|
|
|
Pudinkáče od Majky |
|
Ze všech surovina zadělat těsto, nechat kynout až trochu vzejde, ještě jednou promíchat a nechat kynout dále. Z vykynutého těsta vytvarujeme různé tvary( rohlíčky, kulaté tvary nebo dva proužky těsta do sebe smotané). Povrch potřeme žloutkem rozmíchaný...
|
|
|
Recept na Omládek |
|
Omládek je řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnka nebo sladovit) - je hustší (tužší) než poliš (polish) - doba kynutí je kratší, než u poliše (max. do 1 hodiny, ale spíše jen 35-45min) - díky delšímu prokvašení dosáhneme l...
|
|
|
Recept na Ovocný táč s drobenkou |
|
Mléko ohřejeme aby bylo teplé- Né horké!!! Do teplého mléka přidáme cukr a rozdrobené kvasnice a necháme v klidu, aby se udělal kvásek. Mezitím si do mísy nasypeme mouku, špetku soli, přilijeme olej a vejce. Až se udělá kvásek, smícháme se surovinami, co js...
|
|
|
Recept na Sliváky |
|
Do pekárny dáme suroviny v tomto pořadí. Droždí rozdrobíme na cukr. Zapneme program těsto. Po vykynutí tvoříme menší kuličky, které roztáhneme a vložíme 1 švestku s cukrem a skořicí. Pekáček si vymažeme máslem. Buchty dáváme do pekáčku a každou ješ...
|
|
|
|
Recept na Babiččiny blbouny |
|
Do mísy prosijeme všecku mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme mouč. cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to co je v důlku! Necháme vzejít kvásek cca 15 minut. Pa...
|
|
|
Pečená kančí kýta s hořčicí |
|
Masíčko odblaníme, osušíme, osolíme a prošpikujeme slaninou a hodně okořeníme černým mletým pepřem, čerstvě namletý se hodí víc. Teď si připravíme mazání /divočáka nic nebolí, ale namazat potřebuje/. Olej a hořčici smícháme a přidáme protlačený...
|
|
|
Nejlepší recept na Francouzský cibulový koláč |
|
Do mísy si nasypeme mouku, do které zamícháme sůl a droždí. Pomalu přidáme vodu a olej a vypracujeme těsto. Mezitím nakrájíme slaninu na nudličky a orestujeme. Cibuli nakrájíme na drobno a přimícháme ke slanině a chvilku opékáme. V misce smícháme smetan...
|
|
|
Nejlepší recept na Langoše bez lepku, mléka a vajec |
|
Ze všech surovin zaděláme řidší těsto, které necháme alespoň hodinu nakynout. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody nebo mouky. Po nakynutí těsto vyklopíme na pomoučněný talíř nebo vál a pomoučněnýma rukama odtrháváme malé kousky, ze kterých formuj...
|
|
|
Výborná vánočka z domácí pekárny |
|
Suroviny vložíme do domácí pekárny v pořadí jak jsou uvedeny. Nastavíme si program "těsto". Těsto je krásně vláčné, hebounké a krásně nakynuté. Na vále si těsto rozpůlíme na dvě poloviny, z každé poloviny si ukrojíme šest kousků, z nich si vyválíme...
|
|
|
Hanácké koláčky s tvarohem a marmeládou |
|
Já zadělávám těsto v domácí pekárně. Což asi není potřeba popisovat. Jinak postup na klasiku: Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Zbylý cukr, prosátou mouku, žloutky...
|
|
|
Škvarkové placky jako vánek |
|
Nejprve si škvarečky se lžící sádla dáme rozehřát na pánev, řádně prohřejeme a odstavíme. Počkáme, až krapet vychladnou, abychom je mohli přidat do těsta. Do mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, cukr, vejce, koření, v mléce rozpuštěné droždí a škvare...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 99 | Nalezeno: 1999 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... podlesníky. - Valašské podlesníky Vložil: koždoň Jiří 2019-09-14 14:02:56
U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet.... Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát Vložil: Isa 2019-08-17 18:35:37
... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských... |
|