RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Omládek

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Omládek, recepty Omládek, Omládek


Recept na Omládek

Recept na Omládek je zařazen v kategorii domácí pekárna. K přípravě Omládek budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
Voda, droždí, sladový výtažek (sladovit nebo sladěnka), hladká mouka.

Omládek
Zvětšit obrázek

Recept na Omládek

Recept na Omládek:
Omládek je řidší kvas z vody, mouky, droždí a sladového výtažku (sladěnka nebo sladovit) - je hustší (tužší) než poliš (polish) - doba kynutí je kratší, než u poliše (max. do 1 hodiny, ale spíše jen 35-45min) - díky delšímu prokvašení dosáhneme lepší chuti pečiva a prodloužíme jeho trvanlivost - k vykynutí pečiva je potřeba menší množství droždí, než v klasickém vedení - suroviny je třeba pořádně, dohladka promíchat (ideální by bylo smíchat nejdříve vodu se sladěnkou a droždím a až pak vmíchat mouku) - teplota omládku by měla být asi 30°C, proto k jeho výrobě používám příjemně vlažnou vodu - na jeho výrobu použijeme asi 40% tekutiny z daných surovin (vodu) a kromě droždí a Sladěnky také asi 25% mouky Tímto vedením se rozvíjí alkoholové kvašení a dosáhneme tvorby určitého množství kyselin, které je nutné k řádnému zbobtnání mouky. Sladěnku, sladovit prodávají téměř v každé Zdravé výživě, stojí kolem 55 Kč a po otevření je třeba ji uchovávat v chladu. Na půl kila mouky (v těstě) je jí třeba asi kávová lžička. Sladěnka, sladovit mají v kvasném procesu veliký význam: - mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení - jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení - je třeba je přidávat přímo do omládku...........při přidání až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v nich obsažené, ale už ne enzymy.

Poznámka k receptu na Omládek:
Zdroj: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/... Povídání o omládku sem přidávám proto, že ho velice často (spíš pravidelně) používám do světlého pečiva a pokud vám sem nabídnu recept, často se mě na omládek a sladové výtažky někdo ptá. Omládek mám např.v těchto receptech: http://www.www.toprecepty.cz/recept/21452-maslove-... http://www.www.toprecepty.cz/recept/23479-briosky-... http://www.www.toprecepty.cz/recept/23213-vecky-se... http://www.www.toprecepty.cz/recept/22973-bacovy-s... ...............a mnoha jiných, např. i v tolik tady pečených slunečnicových trojhráncích ;-) Čerpala jsem ze starší knihy Pekárenská technologie. Kdo si chce přečíst, jak s omládkem pracují ve velkovýrobě dnes, může v některé z bakalářských prací, přístupných volně na internetu. Např. http://is.muni.cz/th/368080/pedf_b/Bakalarska_prac...

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Omládek, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: cathleen
  • Datum vložení: 10.12.2011
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Domácí pekárna
  • Suroviny: Voda, droždí, sladový výtažek (sladovit nebo sladěnka), hladká mouka
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na omládek, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Omládek - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Omládek

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist