RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Polévky česnek

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i v

Recepty - Polévky česnek

Polévky - návody k vaření - online kuchařka

Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.

Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny. Jak se dovídáme z Herodotových zpráv, byl i ve velkém pěstován i ve starém Egyptě. Česnek byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách, patriciové jím však opovrhovali a krmili laciným česnekem jako hlavní potravou své otroky. Česnek byl odedávna oblíbeným pokrmem Židů. Česnek je použitelný jako koření. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní, počínaje Francií a konče Čínou. Jeho použití je všestranné: čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, jinak do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám. Pro použití u nás je nejzdravější česnek český, který je typický vyšším množstvím silic, výraznější a příjemnější chutí. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 924 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Kürbis Suppe (Hokaidová polévka)
Kürbis Suppe (Hokaidová polévka) Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka, brambory oloupeme a společně s dýní nakrájíme na kostky. Do hrnce si dáme trochu olivového oleje a zeleninu s oloupaným česnekem trochu osmažíme. Zalijeme jedním litrem vody, přidáme koření a necháme 45 min vařit (dokud n...
Domácí česnekačka
Domácí česnekačka Do vody dame varit na kostky nakrajene brambory, pridame kmin, bujon a prolisovany cesnek. Mezitim si nakrajime slaninu na droboucke kousicky, rozehrejeme na panvi a pridame nakrajenou klobasku, chvili orestujeme, pak vse vlejeme do polevky, dochutime. Az jsou brambory mekke, ro...
Silný vývar z opečených vepřových kostí
Silný vývar z opečených vepřových kostí Kosti a kůže vložíme na plech a vložíme na 40 minut do rozehřáté trouby. Pečeme-li vepřové s kostí, například koleno, bůček, žebra... zbylé kosti a kůže nevyhazujeme, ale použijeme k přípravě silného, koncentrovaného vývaru. Do velkého hrnce vloží...
Nejlepší recept na PHO GA - vietnamská kuřecí polévka
PHO GA - vietnamská kuřecí polévka Do vývaru dáme vařit kuřecí prsíčka, plátky zázvoru, česneku a houby. Nudle si připravíme podle návodu a dáme stranou. Když je maso měkké, vyjmeme ho a natrháme na menší kousky. Do misek rozdělíme nudle, houby, kousky masa, na jemné nudličky nastrouhanou m...
Recept na Krkonošská cibulačka
Krkonošská cibulačka Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka, osmažíme ji na trošce oleje, přidáme postrouhanou koř. zeleninu, brambory pokrájené na kostičky a hrst hub. (pokud použijeme sušené, tak je předem namočíme). Dále zalijeme vodou, přidáme houbové bujony a vaříme...
Halászlé
Halászlé V hrnci uvaříme ryby a kapří hlavu se solí, bobkovým listem a celým pepřem. Necháme vychladnout, pak zcedíme a rybí maso obereme tak, abychom měli v polévce co nejmíň kostí. Do dalšího hrnce dáme olej, najemno nakrájenou cibuli. Necháme zesklovatět, přidám...
Recept na Párková gulášovka
Párková gulášovka Cibuli nakrájíme najemno a dáme osmažit dorůžova a rozdrcený česnek na omastek. Přidáme nahrubo (semletý) nastrouhaný silnější párek (bez slupky)a 1 nastrouhaný brambor. Po chvíli dáme špetku kmínu, pepře, muškátu a papriky. Po chviličce zalijeme asi 1 li...
Bujabéza - recept od maminky
Bujabéza Šalotku a česnek nakrájíme na kolečka a necháme zpěnit na olivovém oleji. Přidáme kolečka pórku (případně fenykl), rajský protlak a zalijeme vínem. Rajčata spaříme vařící vodou, prudce ochladíme, oloupeme slupku, nakrájíme je na kostky a přidáme do kas...
Recept na Lososový krém
Lososový krém Na másle a olivovém oleji jsem nechal zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidal na drobné kousky nakrájenou mrkev, celer, brambor. Osolil, opepřil. Přidal česnek a orestoval. Zalil vše vývarem z lososa a uvařil do změknutí. Vývar jsem si připravil tak, že los...
Nejlepší recept na Dršťková polévka z kuřecích kůží
Dršťková polévka z kuřecích kůží Uvařené kuřecí kůže nakrájíme na slabé proužky. Vývar si necháme na zalití polévky. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku, nakrájené kůže, zalijeme vývarem, přidáme česnek, majoránku a zahustíme jíškou. Podle chuti osolíme a opepříme, k...
Knedlíčková polévka z játrové paštiky
Knedlíčková polévka z játrové paštiky Dáme vařit vodu, do které přidáme zeleninu, prolisujeme 3 stroužky česneku, lžičku soli, masox a kuřecí maso. Knedlíčky: Rozkrájíme rohlík a necháme ho chvíli namočený ve vlažné vodě, pak ho rozmačkáme a dáme do mísy. Přidáme strouhanku (přidává...
"Dršťková" polévka z kuřecích žaludků
Žaludky uvařit v tlakovém hrnci (1 litr vody, sůl, bobkový list, celý pepř, příp. kosti, krky, odřezky kuřecího i jiného masa)- cca 30 minut. V hrnci na polévku vyškvařit kostičky slaniny, osmažit cibuli, poté mrkev, celer, papriku zelenou, vše nakrájené...
Polévka z krůtích krků - recept od maminky
Polévka z krůtích krků Do dvou litrů studené vody dáme krk,omytou cibuli i se slupkou,očistěnou mrkev ,petržel a celer v celku,4 celé stroužky česneku,sůl,libeček,všechno koření a dáme vařit asi 1 1/2 hodiny.Kdo dělá v papiňáku-1 hodinu.Pak scedíme,maso obereme a nakrájíme na dro...
Pojednání o BORŠČI - recept od maminky
Pojednání o BORŠČI Z Wikipedie: Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísa...
Nejlepší recept na Výborná fazolová polévka
Výborná fazolová polévka přes noc namočíme fazole do vody,v té vodě je dáme vařit ,přidáme bobková list,nové koření a trochu soli,masox... vaříme do poloměka,když jsou fazole měkké přidáme nakrájené brambory které uvaříme společne s fazolemi,jak jsou uvařené i brambory př...
Nejlepší recept na Vývar z kuřecích skeletů a kachních drobů
Vývar z  kuřecích skeletů a kachních drobů Očistíme si zeleninu, cibuli, česnek, opláchneme si natě a maso. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, přidáme kuřecí skelety, kachní droby, všechno koření, natě, sůl. Když se polévka začne vařit, stáhneme plyn a pomalu necháme táhnout. Asi po 2 hodinách př...
Pórkovo-cuketová krémová polévka - recept od maminky
Pórkovo-cuketová krémová polévka Pórek, cuketu, brambory očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci na oleji zeleninu lehce orestujeme, zalijeme vodou-asi 300 ml a přidáme kostku zeleninového vývaru. Vaříme do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Do zakys...
Recept na Rychlá prejtová polévka se zeleninou
Rychlá  prejtová polévka se zeleninou Uvarime si krupky nebo kroupy ve vode se soli a slijeme je. Mezitim si uvarime zebra nebo jen kosti a do vyvaru dame varit na kosticky nakrajene brambory. Pak pridame rozmrazeny prejt, cesnek, pepr, majoranku a zeleninu a rozmichame dal pak prejt ve vyvaru tak, aby neby...
Recept na Gulášová polévka - přesnídávková
Gulášová polévka - přesnídávková Na sádle orestujeme do zlata na jemno nakrájenou cibuli. Zarestujeme do opečené cibule 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky a celý protlak. Hovězí maso nakrájíme na plátky, následně na nudličky a poté na malé kousky. Klobásku podélně přepůlíme a nakr...
Kuřecí vývar - recept od maminky
Kuřecí vývar Kuřecí vývar dělám zásadně z kostí a pokud ho dělám jako polévku, tak používám kosti a stehna (kvůli masu). Jednou za čas když je akce si koupím celé kuře. Prsa a stehna si schovám do mrazáku a z koster dělám poctivý silný vývar. Kuřecí kostry lehce p...
1 | | ...
Nalezeno: 924 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností

Polévky

Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist