RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - tymián

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - tymián, Tymián obecný (Thymus vulgaris) také mateřídouška obecná je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o druh rodu mateřídouška (Thymus), pocházející ze Stře

Recepty - tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) také mateřídouška obecná je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o druh rodu mateřídouška (Thymus), pocházející ze Středomoří. Je nazývána též mateřídouška dymián. Na rozdíl od našich domácích druhů mateřídoušky má dřevnatějící lodyhy. Působí proti průjmům, nadýmání, při zánětech zažívacího traktu. Mírní i kašel, obecně působí protizánětlivě. Tymián je jedna z nejsilněji působících rostlinných antiseptických drog, účinná proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Díky svým účinkům lze tymián využít při léčbě nachlazení, kašle, bolestí v krku, infekcích v ústech. Je vynikajícím dezinfekčním prostředkem pro plíce. Dá se použít v inhalacích, jako ústní voda či kloktadlo. Pomáhá také při infekcích močových cest a močového měchýře, účinkuje také jako diuretikum. Stimuluje produkci bílých krvinek čímž zvyšuje odolnost organizmu. Stimuluje krevní oběh. Čerstvou nať lze použít na poštípání hmyzem. Povzbuzuje při sexu.Tymián je koření, tvořené sušenými větévkami s listy a květy, nebo odrhnutými listy tymiánu obecného. Sklízí se nať v létě po začátku kvetení. Je to koření Španělska, Francie, Itálie, Řecka, ale i Albánie a Balkánu. Společně s bobkovým listem je nezbytnou součástí bylinkové kytičky bouquet garni.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org




tymián recepty - vyberte si požadovanou kategorii:

- Bezmasá jídla - Bramborová jídla - Pečené - Bezlepkové - DIA - Redukční - Ostatní - Redukční - Redukční - Domácí pekárna - Drůbeží maso - Grilování - Houby - Hovězí maso - Jiné maso - Luštěniny - Mikrovlnná trouba - Minutky - Mleté maso - Mořské plody - Dezerty, zákusky, poháry - Perníky - Omáčky - Ostatní - Pizzy - Pokrmy z vnitřností - Polévky - Pomalý hrnec - Pomazánky - Předkrmy - Přílohy - Pro děti - Pro začátečníky - Ryby - Saláty - Slané pečivo - Studená kuchyně - Sýry - Těstoviny - Vepřové maso - Zavařeniny - Zeleninová jídla



Nalezeno: 1383 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Pečené kančí maso
Pečené kančí maso Maso omyjeme a nakrájíme na vetší kostky. Do pečící nádoby kápneme olivového oleje, strouhneme sůl, strouhneme pepř a přidáme rozdrcený česnek. Maso ve směsi oleje a česneku důkladně obalíme. Kančí maso pečeme asi 45 minut téměř do poloměkka. Jakmile s...
Kuře s chřestem v alobalu / dietni
Kuře s chřestem v alobalu / dietni 1. Chřest operte, spodní třetiny oloupejte a dřevnaté konce odkrojte. Stonky nakrájejte na kousky. Mrkev očistěte, lehce oškrábejte a pokrájejte na tenké nudličky. Omytá rajčata nakrájejte na plátky. Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plátky. 2...
Nejlepší recept na Sýrové tyčinky z listového těsta
Sýrové tyčinky z listového těsta Z listového těsta si vyválíme dvě stejně velké placky.¨ Jednu placku si potřeme olivovým olejem, posypeme tymiánem, šunkou a sýrem. Přiklopíme druhým těstem a lehce přejedeme válečkem, aby se těsta přilepila k sobě. Pak nakrájíme na proužky, posypem...
Recept na Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:…..
Základní hnědá omáčka, odborně nazývaná:….. Suroviny a postup jsou přizpůsobeny možnostem našich vážených přátel a čtenářů. Trochu teorie neuškodí. Toto je základ všech hnědých omáček. Nemusíte pro domácí použití vařit z tohoto základu, ale je dobré nalít do tvořítek a nechat zmrznout. Poto...
Španělské tapas
Španělské tapas Postup TAPENADE: Všechny ingredience mimo soli a pepře dáme do misky a tyčovým mixerem rozmixujeme. Pak dochutíme pepřem a solí. Podáváme s bilým pečivem. Tapenade je také výborné třeba s pečenými bramborami nebo těstovinami. Tapenade lze udělat nejen z ol...
Recept na Bezkonkurenční králík
Bezkonkurenční králík Všechny přísady na marinádu smíchame, a králíka do ní naložíme přes noc. Druhý den králíka pečeme i s marinádou, pokud ji máme hodně, tak ji tam nedáváme všechnu, a popřípadě marinádou pak podléváme. Králíka posypeme nakrájenou paprikou na proužky. ...
Široké nudle s kuřecím masem - recept od maminky
Široké nudle s kuřecím masem Široké nudle uvaříme dle návodu. Kuřecí prso omyjeme, osušíme a nakrajíme na nudličky. Na rozpáleném oleji osmahneme protlačený česnek smíchaný s tymiánem, poté přidáme maso, zakápneme sójovou omáčkou a osmažíme jej dohněda. Podlijeme trochou vody tak...
Stifado - řecká alchymie (podle mě) - recept od maminky
Stifado - řecká alchymie (podle mě) Hovězí maso (já jsem použil h. pupek, málo prorostlý) nakrájet na kostky větší než na guláš, uvádí se 5x5 cm (někdo 7x7 cm, měřit pravítkem však není nutno). Cibuli oloupat, malé cibulky nechat vcelku, větší překrojit na půl nebo čtvrtiny (rozhodně n...
Recept na Konfitovaná hovězí líčka
Konfitovaná hovězí líčka Líčka nakrájejte na čtvrtiny, vzniknou tak čtverce cca 4x4 cm. Osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a na lžíci rozpáleného sádla zprudka ze všech stran orestujte. Opečené maso odložte do vyššího rendlíku. Poté k masu slijte výpek z pánve, přidejte zb...
Recept na Srnčí hřbet s šípkovou omáčkou
Srnčí hřbet s šípkovou omáčkou Maso očistíme, odblaníme, po vlákně masa prošpikujeme uzenou slaninou, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme kořením divočina a necháme v chladničce 24 hod. odpočinout. V pekáčku rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, maso ze všech stran orestujem...
Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)
Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak) ad 1) Rajčata najemno nakrájet (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat) vložit do hrnce všechny ostatní suroviny a dusit, dokud směs pěkně nezhoustne – občas promíchávat. Skořicovou kůru a bobkové listy vyndat a plnit do skle...
Nejlepší recept na Špagety s mletým masem
Špagety s mletým masem Mleté maso orestujeme se sladkou paprikou, přidáme kečup, vodu a koření. Podusíme. Ke konci přidáme česnek. Špagety vaříme dle návodu. Pak vše smícháme....
PAJŠL-plíčky na smetaně
PAJŠL-plíčky na smetaně Očistěné vnitřnosti dáme vařit do osolené vody. Vznikající šum při začátku vaření sebereme. Přidáme všechno koření a vaříme do měkka. Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme. Plíčky necháme mírně vychladnout, ručně je "rozebe...
Nejlepší recept na Francouzský cibulový koláč
Francouzský cibulový koláč Do mísy si nasypeme mouku, do které zamícháme sůl a droždí. Pomalu přidáme vodu a olej a vypracujeme těsto. Mezitím nakrájíme slaninu na nudličky a orestujeme. Cibuli nakrájíme na drobno a přimícháme ke slanině a chvilku opékáme. V misce smícháme smetan...
Carpaccio z červené řepy se sýrem a rukolou
Carpaccio z červené řepy se sýrem a rukolou Omytou řepu položíme na alobal, posolíme, polijeme lžičkou oleje a octa. Dáme péci do trouby,na cca hodinu,při 200°C. Mezitím si připravíme zálivku. Svařit ocet s cukrem, přidat ostatní ingredience. Nakonec pomalu všleháváme olej. Upečenou řepu oloupeme, n...
Hovězí na divoko
Hovězí na divoko Maso odblaníme, prošpíkujeme uzenou slaninou, okořeníme, potřeme olejem a necháme koření 24 hodin (minimálně přes noc) působit v ledničce. Na rozškvařené slanině s olejem (50 na 50) necháme maso zatáhnout(orestujeme), osolíme, přidáme cibuli nakrájenou ...
Divoká kachní prsa - recept od maminky
Divoká kachní prsa Tymián s majoránkou najemno nasekáme, promícháme s povoleným máslem a osolíme. Prsty vytvoříme pod kůží prsíčka kapsu, rozetřeme bylinkové máslo a kůži přiklopíme k masu. Lehce posypeme divočinou. Pekáček vymažeme sádlem, dno vyložíme anglickou, na ...
Ragú z divočáka
Ragú z divočáka Na sádle orestujeme nakrájenou zeleninu a na ní pak kančí maso. Osolíme, opepříme, zalijeme vínem a dusíme asi 30 minut. Pak přidáme vývar, koření a tymián (zabalené v plátěném uzlíčku nebo vajíčku na čaj) a dusíme asi hodinu. (Kdo má rád, může př...
Pizza šneci z listového těsta
Pizza šneci z listového těsta Rozděláte koupené listové těsto (nebo rozválíte), potřete kečupem, posypem kořením a poklademe plátky šunky, vysočiny, slaniny. Pokladem eidamem. Listové těsto zabalíme jako štrúdl a potřeme olivovým olejem. Štrůdl rozkrájíme na malé šneky, které dáme...
Krůtí nugetky s bylinkami
Krůtí nugetky s bylinkami Krůtí mleté maso smícháme s jemně nastrouhaným sýrem, vejcem, najemno posekanými bylinkami a strouhaným chlebem, osolíme a přidáme citronový pepř. Řádně promícháme a vzniklou masu rozetřeme na namočený plochý tác nebo prkénko do vrstvy asi na prst vysok...
1 | | ...
Nalezeno: 1383 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist