RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Polévky vývar

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i v

Recepty - Polévky vývar

Polévky - návody k vaření - online kuchařka

Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.

Vývar (též bujón) je kuchyňská surovina připravená vyvařením masa (kostí) či zeleniny, často obojího, používaná např. při vaření polévek a omáček. Těmito názvy se také označují polévky, ve kterých vývar tvoří hlavní surovinu. Dobrý vývar hospodyňky považovaly a i dnes mnohdy považují za vrchol kuchařského umění. Vývar byl též považován všeobecně jako posilující nebo i léčivý prostředek, maminkám, kterým se narodilo dítě, se nosil silný slepičí vývar s masem, aby brzy zesílily. Vývar byl a dodnes je užíván jako jeden z prostředků na zmírnění kocoviny (tzv. vyprošťovací polévka). Kvalitní masový vývar se vaří i několik hodin, zelenina se přidává později. Po vyvaření se suroviny vyjmou a vývar přecedí.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 805 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Nejlepší recept na Es ツ Kyselice
Es ツ Kyselice Do horkého vývaru dáme kuličky pepře, bobkový list, červenou papriku , kmín a nakrájené zelí. Pak si připaravíme brambory s klogásou, obojí nakrájíme na kostičky a přidáme. Necháme povařit asi 30 minut. Pak obereme uvařené uzené kosti a přidáme spolu se...
Nejlepší recept na PHO GA - vietnamská kuřecí polévka
PHO GA - vietnamská kuřecí polévka Do vývaru dáme vařit kuřecí prsíčka, plátky zázvoru, česneku a houby. Nudle si připravíme podle návodu a dáme stranou. Když je maso měkké, vyjmeme ho a natrháme na menší kousky. Do misek rozdělíme nudle, houby, kousky masa, na jemné nudličky nastrouhanou m...
Brokolicová polévka s opečenými kostičkami brambor
Brokolicová polévka s opečenými kostičkami brambor Růžici brokolice rozdělíme na malé kousky, pořádně propereme v tekoucí vodě a přendáme do hrnce s vařící vodou, kterou osolíme a zakryté vaříme cca 10 minut. Následně uvařené růžičky brokolice zchladíme v misce s ledovou vodou, aby nám brokolice ne...
Patizónová polévka - recept od maminky
Patizónová polévka patizón ošúpeme a zbavíme jadierok, na masle speníme cibuľku, pridáme nakrájaný patizón zemiaky vývar alebo vodu a bujón ku koncu varenia pridáme trochu mlieka alebo smotany pridáme tavený syr a rozmixujeme...
Čínská sladkokyselá polévka - recept od maminky
Čínská sladkokyselá polévka Chci se předem omluvit, ale recept jsem dělala podle chuti, takže u něčeho není množství. vše bylo podle oka, takže si s tím budeme muset trochu pohrát :) 1. Nejprve si rozkrájím cuketu,porek a krabí tyčinky na kousky 2. Připravím si vývar z jednoho bujonu ...
Bramborový krém s parmazánem
Bramborový krém s parmazánem Cibuli opečte na másle doměkka. Přidejte brambory, vývar, mléko a vařte tak dlouho, až brambory změknou. Pak obsah hrnce rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu vody. Vmíchejte parmazán, osolte, opepřete a posypte pažitkou...
Hadrová polévka
Hadrová polévka Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky a dáme do vařícího se masového vývaru, přidáme koření, libeček a když je všechno uvařené, rozmixujeme ručním mixerem. V kastrůlku si zvlášť uvaříme sušené houby a v dalším kastrůlku si uděláme z más...
Nejlepší recept na Dršťková polévka z kuřecích kůží
Dršťková polévka z kuřecích kůží Uvařené kuřecí kůže nakrájíme na slabé proužky. Vývar si necháme na zalití polévky. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme mletou papriku, nakrájené kůže, zalijeme vývarem, přidáme česnek, majoránku a zahustíme jíškou. Podle chuti osolíme a opepříme, k...
Červená zelnice
Červená zelnice Na másle zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli, zaprášíme ji paprikou, vmícháme protlak a přidáme nakrájené zelí. Osolíme a zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme koření a vaříme do změknutí zelí. Poté vmícháme zakysanou smetanu, popř. podle potře...
Bujabéza - recept od maminky
Bujabéza Šalotku a česnek nakrájíme na kolečka a necháme zpěnit na olivovém oleji. Přidáme kolečka pórku (případně fenykl), rajský protlak a zalijeme vínem. Rajčata spaříme vařící vodou, prudce ochladíme, oloupeme slupku, nakrájíme je na kostky a přidáme do kas...
Vydatná durynská soljanka - recept od maminky
Vydatná durynská soljanka Na oleji nebo sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené uzené maso a klobásy, opečeme, posypeme paprikami, vmícháme rajský protlak, přidáme bobkový list a nové koření a zalijeme uzeným vývarem. Vaříme zhruba 30 minut, poté přidáme nakrájenou papriku a na ...
Recept na Hraška zavářka
Hraška zavářka Do mísy dáme 4 vrchovaté pol. lžíce HRAŠKY, špetka soli, 1 vejce, 4 lžíce vody. Rukou vypracujeme kašovité těsto. Hovězí vývar přivedeme k varu, vsypeme zeleninu. Po chvilce vezmeme síto s otvory a těsto přes něj přepasírujeme do vroucí polévky. Zase c...
Houbařská polévka zalitá
Houbařská polévka zalitá Očištěné, na plátky krájené houby krátce podusíme na tuku. Z části másla a hladké mouky si uděláme zásmažku, zalijeme vývarem, přidáme na kostičky krájené brambory s vaříme, až jsou brambory poloměkké. Potom přidáme podušené houby, kopr a společn...
Pórkovo-cuketová krémová polévka - recept od maminky
Pórkovo-cuketová krémová polévka Pórek, cuketu, brambory očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci na oleji zeleninu lehce orestujeme, zalijeme vodou-asi 300 ml a přidáme kostku zeleninového vývaru. Vaříme do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Do zakys...
Falešná rybí polévka
Falešná rybí polévka Z másla a krupice osmahneme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, přidáme očištěnou, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, osolíme a při mírné teplotě za občasného míchání vaříme, až je zelenina měkká. Nakonec do polévky zamícháme smetanu s rozšle...
Recept na Rychlá prejtová polévka se zeleninou
Rychlá  prejtová polévka se zeleninou Uvarime si krupky nebo kroupy ve vode se soli a slijeme je. Mezitim si uvarime zebra nebo jen kosti a do vyvaru dame varit na kosticky nakrajene brambory. Pak pridame rozmrazeny prejt, cesnek, pepr, majoranku a zeleninu a rozmichame dal pak prejt ve vyvaru tak, aby neby...
Pojednání o BORŠČI - recept od maminky
Pojednání o BORŠČI Z Wikipedie: Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísa...
Recept na Hráškovo-brokolicová polévka
Hráškovo-brokolicová polévka Ovesne vlocky nasucho oprazime na panvi a dame stranou. Do hrnce dame kousek masla, pridame pokrajenou cibuli, zazvor, cesnek a po chvili pridame koreni (kmin, koriandr, fenykl). Vsypeme hrasek, rozebrane ruzicky brokolice a zalijeme vyvarem tak, aby vsechna zelenina byla ponore...
Nejlepší recept na Hrášková polévka podle Pohlreicha
Hrášková polévka podle Pohlreicha Hrášek necháme rozmrznout ve vlažné vodě a necháme okapat. Mezi tím si na oleji (použila jsem domácí sádlo)osmahneme nakrájenou cibuli a 50g slaniny. Přidáme hrášek (4 lžíce si dáme stranou)a na kostičky nakrájené brambory. Orestujeme a po chvíli přilijem...
Kořeněná mrkvová polévka s rýží, mletým masem a smetanou
Kořeněná mrkvová polévka s rýží, mletým masem a smetanou Cibuli si nakrájíme nadrobno, na másle jí zesklovatíme, přidáme mrkve nakrájené na poloviční plátky a nadrobíme mleté maso, chvíli necháme osmažit a dusit. Pak zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme koření:zázvor, koriandr,bobkový list a pepř a pokud nem...
1 | | ...
Nalezeno: 805 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností

Polévky

Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist