RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Luštěniny bobkový list

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost váza

Recepty - Luštěniny bobkový list

Luštěniny - návody k vaření - online kuchařka

Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.[

Bobkový list je sušený list vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis) používaný zejména jako koření. Původem je pravděpodobně z Malé Asie, dnes je vavřín pěstován v celém Středomoří. Jedním z největších producentů je Turecko. Je hojně používán do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny. Spolu s tymiánem má nezaměnitelné místo v bouquet garni čili kytičce bylinek. Je známý i recept na ochucení anglického mléčného pudinku, kde se před zapečením naaranžuje čerstvý list. Působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků. Pije se nálev, který uděláme ze dvou bobkových listů. Zalejeme je vroucí vodou a necháme 5 minut louhovat (1/4l hrníček). Pijeme třikrát denně. Vavřínový olej se používá v parfémech a při výrobě vavřínového rumu.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 22 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
Fazole po mexicku
Fazole po mexicku Fazole si uvaříme téměř doměkka s bobkovým listem, osolíme, přidáme kousek masoxu a pepř. Před dokončením přidáme kukuřici a ještě krátce povaříme, ale jen v malém množství vody. Zahustíme cibulovou jíškou, kterou si připravíme tak, že osmažíme ko...
Recept na Fazolový guláš s hovězím masem
Fazolový guláš s hovězím masem 12 hodin namočené fazole uvaříme s bobkovým listem doměkka (můžeme přidat větvičku saturejky, snižuje nadýmání), scedíme je. Cibuli zpěníme na oleji, pak přidáme nakrájené maso + kmín, orestujeme, poprášíme paprikou, podlijeme, dusíme, přidáme proliso...
Recept na Čočkový dhal
Čočkový dhal Čočku přebereme a přes noc namočíme do studené vody. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli. Asi po dvou minutách přidáme prolisovaný česnek a celý římský kmín. Když cibule zesklovatí, přidáme kari, mletý římský kmín a koriandr a res...
Sója s houbami a rýží
Sója s houbami a rýží Namočenú sóju varíme s jednou olúpanou, ale celou cibuľou, cesnakom a bobkovým listem do mäkka. Scedíme a prísady odstraníme. Na masle podusíme huby narezané na plátky, osolíme a zasypeme vňaťou. Zvlásť v kastróliku na oleji zosklovatíme druhú cibuľu, opeč...
Recept na Cassoulet - specialita jižní Francie
Cassoulet - specialita jižní Francie Dvě tři hodiny před přípravou namočíme fazole do studené vody a necháme nabobtnat, potom k nim přidáme česnek, bylinky a uvaříme je téměř doměkka. Uzený bůček, klobásu, kuřecí maso a cibuli nakrájíme na kostičky a dáme péci. Rajčata spaříme vaříc...
Nejlepší recept na Farmářské fazole
Farmářské fazole Fazole nenamáčíme!!! Po vyprání je dáme do vody, přidáme na kostky nakrájený bůček. Cibule oloupeme a po celém obvodě do nich zapícháme větší množství hřebíčků a dáme takto upravené cibule též do hrnce ( takto upravené cibule se ani při delším v...
Recept na Čočka po indicku
Čočka po indicku Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme několik hodin máčet. Nabobtnalou čočku osolíme a uvaříme do měkka (ale ne na kaši). Zatímco se nám čočka vaří, v dalším hrnci si uvaříme 3 brambory na kostičky - taktéž do poloměkka (můžeme použít i zby...
Čočkový prívarok
Čočkový  prívarok Šošovicu uvaríme s bobkovým listom, čiernym korením a soľou do mäkka. Z oleja, múky a mlieka urobíme zápražku, vlejeme do šošovice a krátko povaríme. Prívarok musí byť hustý. Ochutíme cukrom a soľou na príjemnú sladkokyslú chuť. Podávame s opečenou klo...
Čočkový hrnec - recept od maminky
Čočkový hrnec Namočíme a uvaříme čočku dle návodu na obale v osolené vodě s tymiánem a bobkovým listem. Po uvaření vývar z čočky slijeme do nádoby a použijeme ho na dolévání při vaření - čočku dáme také zvlášť. Dáme olej do hrnce, přidáme mouku a opražíme na...
Recept na Fazole v rajčatové omáčce
Fazole v rajčatové omáčce Předem namočené fazole uvaříme. Uděláme z mouky a oleje jíšku, zalijeme vývarem, přidáme rajčatové pyré nebo protlak, koření. Povaříme, ochutíme octem, cukrem dle chuti, jak kdo má rajskou omáčku rád. Na pánvičce opečeme na kostičky pokrájenou anglic...
Cizrnové kari - recept od maminky
Cizrnové kari Cizrnu přes noc namočíme. Druhý den slijeme a dáme vařit. Olej rozpalíme, přidáme kmín, chilli papričku a bobkový list. Krátce opečeme, dokud nezačne kmín praskáním „poskakovat“ po pánvi. Přidáme jemně nasekanou cibuli, kurkumu a špetku soli. Jakmile ci...
Čočkový salát s Moravankou
Čočkový salát s Moravankou Na sádle osmažíme nahrubo nakrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, nadrobno nakrájenou feferonku a rozmarýn cca 5 minut. Pak přidáme bobkový list,balzamikový ocet a kuřecí vývar. Promícháme a přidáme propláchnutou čočku. Mírně osolíme a necháme v...
Nejlepší recept na Hrách zapečený se zelím dle SPLK
Hrách zapečený se zelím dle SPLK Nejprve si namočíme minimálně na 3 hodiny hrách (já namáčela přes noc), poté uvaříme s 2 bobkovými listy tak, aby byl měkký, ale ne úplně na kaši. Nesmí v něm zůstat moc vody. Během toho si dáme do hrnce pokrájené zelí s 1/3 kyselé vody ze sklenice se z...
Recept na Feijoada (černé fazole s dušeným masem)
Feijoada (černé fazole s dušeným masem) Fazole namočíme přes noc. Uvaříme si uzené koleno a vyjmeme je. Ve zbývajícím vývaru pak vaříme fazole po dobu 30-45 minut, nebo dokud nezměknou. V druhém hrnci na oleji Osmahneme cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso nakrájené na malé kousky. Osolíme, opep...
Recept na Hrachová kaše s kurkumou a zeleninou
Hrachová kaše s kurkumou a zeleninou Hrách namočíme do studené vody alespoň na dvě hodiny, ale ideálně přes noc. Druhý den vodu slijeme a do nové vody nasypeme přebraný hrách, nakrájenou mrkev, celer a jarní cibulku. Přidáme kmín, bobkový list, tymián a kurkumu. Nesolíme, aby hrách neztvrdl. ...
Lečo s klobásou a čočkou
Lečo s klobásou a čočkou Čočku si namočíme na 2 hoďky do teplé vody. Klobásy si nakrájíme na slabá kolečka, cibuli na kostičky. Cibuli osmahneme do zlatova, přidáme klobásky a asi 5minut restujeme, přidáme lečo a dusíme asi 10 minut. Zatím si uvaříme čočku s kořením doměkka. N...
Pikantní čočka - recept od maminky
Pikantní čočka Čočku necháme tři hodiny ležet ve studené vodě (byť v návodu je uvedeno dvě). Přidáme bobkový list a v téže vodě uvaříme. Hlídáme jen, aby bylo přiměřeně vody, tj. aby se nevyvařila, ale aby po dovaření nezůstala. Nemíchat, pouze občas proklepat. Me...
Cizrna na kari
Cizrna na kari Než se pustíme do přípravy cizrny, je dobré ji mít min. přes noc namočenou ve vodě. Rychleji se pak uvaří a je lépe stravitelná. Na oleji si do zlatová osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek a ostatní koření vč. bobkového listu (krom sol...
Hrachová kaše od Jitky
Hrachová kaše od Jitky Hrach jsem si namočila den dopředu a v té vodě dala vařit - tolik vody aby sahala kousek nad hrách. do čajového vajíčka jsem dala bobk.listy, pepř a nové koření a hodila k tomu. ještě kostku masoxu a majoránku, nechat vařit do změknutí. Pak jsem tam nechala p...
Pašta i fažol - Fazole s těstovinami (Chorvatsko)
Pašta i fažol - Fazole s těstovinami (Chorvatsko) Oprané fazole den předem namočte a pak povařte do změknutí. Na pánvi osmahněte nakrájenou slaninu a cibuli a vše vmíchejte do vařených fazolí. Přidejte bobkový a celerový list, kostku bujonu a těstoviny. Dobře promíchejte, podle potřeby dolijte vodu a vařte...
Nalezeno: 22 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso

Luštěniny

Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist