RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Luštěniny majoránka

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost váza

Recepty - Luštěniny majoránka

Luštěniny - návody k vaření - online kuchařka

Luštěnina neboli luskovina je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů zahrnující hrách, fazole, čočku a sóju. Rostliny luštěnin mají vysokou schopnost vázat atmosférický dusík symbiózou s baktériemi (rod Rhizobium), díky čemuž vyžadují méně hnojiv. Jsou proto používány pro obnovení půdy, v níž byl dusík vyčerpán. Luštěniny mají vysoký obsah bílkovin. Luštěniny běžně obsahují sacharidy (nepřesně uhlovodany) krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou trávené bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Dále obsahují značné množství vitaminů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, o polovinu méně vápníku než mléko, fosfor a stejné množství železa jako žloutek. Postrádají vitaminy A a C. Až na sóju a podzemnici olejnou jsou všechny chudé na tuky.[

Majoránka zahradní je jednoletá, někdy i dvouletá bylina s přímým, rozprostřeným stonkem a protilehlými, oválnými listy. Drobné, bílé květy tvoří husté střapce, které jsou stopkaté a vyrůstají v úžlabinách listů. Plody jsou tvrdé a úplně dozrávají jen v teplých oblastech. Celá rostlina příjemně voní. Používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem. Povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože posiluje dělohu. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 30 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
Recept na Čočka na kyselo (bez mouky)
Čočka na kyselo (bez mouky) Čočku propláchneme a uvaříme do měkka. Pozor! Vodu nesolíme, čočka pak pomalu měkne! Cibule si oloupeme. Jednu nasekáme na jemno, dvě na půlkolečka -ty odložíme zatím stranou. V hrnci nebo hlubší pánvi rozpálíme olej, přidáme na jemno nakrájenou jedn...
Syrská mžadara
Syrská mžadara Rýži a čočku uvaříme do měkka tak, jak jsme zvyklí. Zvlášť osmahneme na tuku hodně cibule, kterou smícháme dohromady s čočkou a rýží. V jiné míse rozmícháme smetanu nebo jogurt s prolisovaným čenekem a rozemnutou sušenou bylinkou. Tímto mžadaru na tal...
Recept na Fazole s párkem
Fazole s párkem Na osmažené cibuli si osmažíme na kolečka nakrájený párek, přidáme nadrobno nakrájené rajče, mírně posypeme gulášovým kořením, zalijeme vodou, přidáme fazole, provaříme a nakonec zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody, dochutíme podle chuti...
Nejlepší recept na Bretaňské fazole
Bretaňské fazole na oleji oprazime nadrobno pokrajanu cibulu a pridame muku...zasypeme bohato majorankou a mletou cervenou paprikou...pripravime si taku vonavu zasmazku....zalejeme nalevom z fazulovej konzervy a pridame aj fazulu...rozmiesame..pridame lyzicu pretlaku, po dvoch pl kecupu. ak je na...
Čočkový nákyp
Čočkový nákyp Čočku necháme asi hodinu namočenou (červená čočka se namáčet nemusí, ale lépe si pak drží barvu) a asi 15 minut vaříme. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájené cibule, pak přidáme na nakrájený pórek, nasekaný česnek a nahrubo nastrouhanou mrkev a několi...
Nejlepší recept na Čočka s párkem, volské oko a okurka
Čočka s párkem, volské oko a okurka Namočíme si den dopředu čočku. Nejprve si na sádle orestujeme cibulku, potom přidáme propranou a zcezenou čočku, přidáme sůl, majoránku, podlijeme vodou a vaříme do měkka. Přidáme 2 větší stoužky česneku nalisovaný. Zahustíme záklechtkou. Ocet nedávám...
Šoulet - recept od maminky
Šoulet Hrách přes noc namočíme a poté uvaříme doměkka. Kroupy a maso také uvaříme a maso nakrájíme na kostičky. Na sádle dohněda orestujeme drobně nakrájenou cibuli, česnek prolisujeme. Vše smícháme dohromady, osolíme a okořeníme promnutou majoránkou (2-3 lž...
Recept na Čočkové karbanátky bez lepku, mléka a vajec
Čočkové karbanátky bez lepku, mléka a vajec Čočku necháme hodinu namočenou (červená čočka se nemusí předem namáčet, ale udrží si tak více barvy). Vaříme cca 15 minut. Přebytečnou vodu slijeme. Čočku smícháme s najemno nastrouhaným tofu a mrkví, přidáme sůl, pepř, utřený stroužek česneku, ma...
Luštěninové karbanátky
Luštěninové karbanátky Do měkka uvařený hrách prolisujeme na kaši, přidáme sůl, koření, mleté brambory, sekanou cibuli zpěněnou na slanině, strouhanku a vše spojíme vejcem. Tvoříme karbanátky, které máčíme ve vejci a strouhance a smažíme....
Recept na Čočka se smetanou a pečeným bůčkem
Čočka se smetanou a pečeným bůčkem Postup: Čočku uvaříme s bujónem do měkka. Na pánvičce orestujeme na oleji 1 cibulku nakrájenou na drobno. Přidáme 2 stroužky česneku nakrájený na plátky a 1-2 lžičky červené papriky. Poté přidáme bylinky a 2 lžíce hladké mouky. Uděláme jíšku a dám...
Recept na Vuřtový guláš s fazolemi
Vuřtový guláš s fazolemi Na rozpáleném oleji opečeme slaninové proužky, cibuli nadrobno a mouku. Přidáme česnek nahrubo nasekaný, na kolečka nakrájenou česnekovou klobásu a na kostičky pikantní klobásu - lehce přismahneme, zasypeme paprikou, lehce osmahneme (ať paprika nezhořkne), zaka...
Nejlepší recept na Hrách zapečený se zelím dle SPLK
Hrách zapečený se zelím dle SPLK Nejprve si namočíme minimálně na 3 hodiny hrách (já namáčela přes noc), poté uvaříme s 2 bobkovými listy tak, aby byl měkký, ale ne úplně na kaši. Nesmí v něm zůstat moc vody. Během toho si dáme do hrnce pokrájené zelí s 1/3 kyselé vody ze sklenice se z...
Čočkové karbanátky
Čočkové karbanátky Čočku uvaříme a nasypeme do mísy. Anglickou slaninu rozehřejeme a na drobno nakrájenou cibulku na ní osmahneme do zlata. Ke konci již do vypnutého přidáme nastrouhaný česnek. Spolu s lučinou, pepřem, solí a majoránkou vše důkladně promícháme a zahustíme cc...
Vánoční kuba od Jirky - recept od maminky
Vánoční kuba od Jirky 1) Krupky přeberte nasypte do síta a důkladně je propláchněte vařicí vodou, pak je nechte okapat. Sušené houby namočte do horké vody, aby nabobtnali. 2) Cibuli nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozehřejte kousek sádla a spěnte cibuli, potom přisyp...
Recept na Zeleninový guláš s cizrnou
Zeleninový guláš s cizrnou Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme papriku a protlak a zalijeme zeleninovým vývarem( zelen. bujón rozpuštěný ve vodě. Přidáme nakrájené na kostičky brambory a na kolečka mrkev, petržel, celer, kukuřici. Přidáme koření a necháme povař...
Pohankové rizoto
Pohankové rizoto Pohanku dobře propláchneme studenou vodou, ponoříme do vroucí osolené vody a asi 8 minut vaříme. Scedíme a necháme okapat. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Podusíme na cibulce, okořeníme a smícháme s pohanku. Slaninu nakrájíme na kostičky, orestuj...
Recept na Hrachová kaše s cibulkou
Hrachová kaše s cibulkou Přebraný hrách opláchneme několikrát vlažnou vodou a pak zalijeme studenou vodou a necháme asi 3 hodiny namáčet. Když hrách nabobtná, uvaříme ho v téže vodě na mírném ohni doměkka. Po uvaření přecedíme a rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přidáme major...
Čočka s mletým masem - recept od maminky
Čočka s mletým masem Uvaříme si čočku. Nakrájenou slaninu či uzené osmahneme na cibuli, kterou jsme nakrájeli na půlkolečka. Přidáme maso, osmahneme, osolíme, opepříme, opaprikujeme a zalijeme trochou vody. Dusíme do měkka. Přisypeme čočku a dolijeme vodou na potřebné množstv...
Kaše z červené čočky s nádechem Indie
Kaše z červené čočky s nádechem Indie Na lžíci oleje jsem osmahla cibulku, podlila vařící vodou a vsypala balíček červené čočky,přidala koření,majoránku a po 10minutách vaření jsem přidala nakrájený párek a šunku,nechala chvíli povařit a podávala....
Šoulet s uzenými stehýnky - recept od maminky
Šoulet s uzenými stehýnky Luštěniny uvaříme do měkka a smícháme. Přidáme na slanině osmaženou cibulku, česnek, koření a osolíme. Uzená stehýnka položíme na šoulet a v troubě krátce zapečeme....
Nalezeno: 30 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso

Luštěniny

Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist