RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Polévky pažitka

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i v

Recepty - Polévky pažitka

Polévky - návody k vaření - online kuchařka

Polévka, hovorově také polívka, je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny ad. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např. rýží, těstovinami, různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem.

Pažitka je oblíbenou naťovou zeleninou. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, zvláště B2, C, vápník a draslík. (Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.) Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě. V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni, ale i houbových pokrmů. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři. Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty), dále obsahují provitamín A, vitamín B2, silici se sírou, minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.)
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 246 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Kaldounová polévka
Kaldounová polévka Drůbky vložíme do studené vody, osolíme a dáme vařit.Přidáme očistěnou zeleninu a vaříme doměkka. Drůbky i zeleninu vyndáme a nakrájíme najemno. Do vývaru zašleháme světlou jíšku, kterou si připravíme z másla a mouky, necháme provařit a zavaříme st...
Bramborový krém s parmazánem
Bramborový krém s parmazánem Cibuli opečte na másle doměkka. Přidejte brambory, vývar, mléko a vařte tak dlouho, až brambory změknou. Pak obsah hrnce rozmixujte, podle potřeby přidejte trochu vody. Vmíchejte parmazán, osolte, opepřete a posypte pažitkou...
Hadrová polévka
Hadrová polévka Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na kousky a dáme do vařícího se masového vývaru, přidáme koření, libeček a když je všechno uvařené, rozmixujeme ručním mixerem. V kastrůlku si zvlášť uvaříme sušené houby a v dalším kastrůlku si uděláme z más...
Nejlepší recept na Moravská kyselica podle naší babičky
Moravská kyselica podle naší babičky Do hrnce dáme zelí-kdo chce, může zelí předem trochu posekat, přidáme vodu, mletý kmín a osolíme . Do čajového sáčku (koření pak nemusíme z polévky lovit) dáme bobkové listy, nové koření, sáček pevně uzavřeme a vložíme do hrnce. Vaříme cca 30 m...
"Dršťková" polévka z kuřecích žaludků
Žaludky uvařit v tlakovém hrnci (1 litr vody, sůl, bobkový list, celý pepř, příp. kosti, krky, odřezky kuřecího i jiného masa)- cca 30 minut. V hrnci na polévku vyškvařit kostičky slaniny, osmažit cibuli, poté mrkev, celer, papriku zelenou, vše nakrájené...
Pórkovo-cuketová krémová polévka - recept od maminky
Pórkovo-cuketová krémová polévka Pórek, cuketu, brambory očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci na oleji zeleninu lehce orestujeme, zalijeme vodou-asi 300 ml a přidáme kostku zeleninového vývaru. Vaříme do změknutí zeleniny, asi 20 minut. Polévku pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Do zakys...
Recept na Sýrové knedlíčky rychlé - zavářka do polévky
Sýrové knedlíčky rychlé - zavářka do polévky Cibulku si nakrájíme na jemno a lehce jí osmahneme na rozehřátém másle (ne do zhnědnutí!).Necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme rohlík na malinkaté kostičky a zvlhčíme ho mlékem prošlehaným s vejcem. Sýr si nastrouháme na jemno,mrkev taktéž,pažitku...
Nejlepší recept na Rajská polévka s kroupami
Rajská polévka s kroupami Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci s rozehřátým máslem necháme zesklovatět a přidáme dvě lžíce mouky. Lehce zasmahneme a přidáme protlak. Ihned na to dolijeme vodou a přidáme masox. Chvíli vaříme a přidáme několik hrstí krup. Ještě povaříme. Dle chuti ...
Recept na Polévka fazolková - bílé fazolky
Polévka fazolková - bílé fazolky Nejřív si uvařím fazolky, které jsem den předtím namočila do vody. Vařím je v papiňáku, od doby varu 20 minut. V jiném hrnci osmahnu na oleji cibulku, přidám salám na kostičky, zasypu sl. paprikou a zapráším tak 2 lžicemi hl. mouky. Podliju vývarem z masoxu ...
Recept na Inspirativní staročeská Vánoční polévka-na dva způsoby
Inspirativní staročeská Vánoční polévka-na dva způsoby Hrách i kroupy si každé uvaříme zvlášť doměkka. Do hrnce s osolenou vodou dáme nakrájenou cibulí a kouskama z ryby, vaříme tak 1O minut-to je rybí maso už měkké a vývar přecedíme a necháme zchladnout. Zatím si pokrájíme zeleninu na proužky, kterou nech...
Drožďová polévka s ovesnými vločkami
Drožďová polévka s ovesnými vločkami Vločky uvaříme ve slané vodě doměkka. Na másle osmahneme cibulku, přidáme rozdrobené kvasnice a za stálého míchání smažíme tak dlouho až droždí začne červenat a příjemně vonět. Potom přidáme vejce, rychle zamícháme a všechno přidáme k uvařeným v...
Recept na Lehká kedlubnovo-mrkvová polévka
Lehká kedlubnovo-mrkvová polévka Kaleráb narežeme na väčšie kusy a v osolenej vode varíme 10 min. Potom rozmixujeme. Pridáme na kolieska narezanú mrkvu a varíme ďalších 10 minút. Vložíme lístky majoránky a necháme prejsť varom. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme. Na tanieri pridáme lyžic...
Hovězí polévka s hlívovými nočky
Hovězí polévka s hlívovými nočky Nočky si připravíme tak, že na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme na drobno nasekanou hlívu, trochu houbového koření, sůl a za stálěho míchání chvilku restujeme, potom necháme vychladnout. V misce si rozšleháme vejce s moukou, přidáme orestova...
Kapustovo-zeleninová polévka
Kapustovo-zeleninová polévka Kapustu si nakrájíme na drobno, cibuli, česnek a zeleninu si očístíme a omyjeme. Cibuli, česnek a řapíky celeru nakrájíme na drobno. Mrkev, celer a zázvor si nastrouháme na hrubší nudličky. Rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, česnek, lístky rozmarýnu ...
Nejlepší recept na Kuřecí polévka s masovo-bylinkovými knedlíčky
Kuřecí polévka s masovo-bylinkovými knedlíčky Ze zbytků kuřete uvaříme vývar a vyndáme si je na prkýnko. Pak přisypeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme kuřecí bujon, Vegetu a bílou část lahůdkové cibulky na kolečka, je-li třeba osolíme a pak můžeme dát i nudle a masovo-bylinkové knedlíčky: nase...
Kuřecí vývar s jíško-vaječným svítkem.
Kuřecí vývar  s jíško-vaječným svítkem. Slečna má průšvih, přišla pozdě z flámu a že bolí hlava. To se dá napravit a ještě rodičům radost udělat. Kup si v krámě v masně, co mamka chodí. Řekneš jenom, dobrý den, mamka říkala...on je strejda řezník starší pán, tak se sám zeptá, čí ...
Pórková polévka s kroupami, celerem a mrkví
Pórková polévka s kroupami, celerem a mrkví Cibulku omyjeme, pokrájíme na kostičky a na oleji /másle/ ji necháme zesklovatět. Přidáme propláchlé a osušené krupky, mícháme chvilku a pak podusíme. Přidáme hřebíček se špetkou usušeného libečku a medvědího česneku, zamícháme a vše zalijeme horkou ...
Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou
Jemná hořčičná polévka s celerem a smetanou Na oleji a másle zpěníme cibulku, přidáme celer a krátce osmahneme. Pak přisypeme mouku, asi tři až čtyři minuty mícháme a postupně zaléváme studeným vývarem. Do hrnce vložíme papriku, bobkový list, libeček a šalvěj. Provaříme a po 20 minutách, vyjmeme ...
Nejlepší recept na Egyptská čočková polévka Shurit
Egyptská čočková polévka Shurit Pod studenou tekoucí vodou opláchneme čočku ve velkém sítu. V hrnci přivedeme zeleninový vývar k varu. Přidáme čočku, cibuli, rajčata a česnek, snížíme teplotu na minimum a dusíme částečně kryté po dobu 45 minut, nebo dokud čočka nezměkne. Mezitím, v m...
Nejlepší recept na Domácí francouzská polévka
Domácí francouzská  polévka Včera byla grilovačka a dneska není nikomu do zpěvu? Nedá se nic dělat a je třeba pozvednout náladu. Vezmi vývar z mrazáku, jak jsem Tě učil, a dej ho na plotnu. Oloupej česnek a nastrouhej sýr. Jasně kostičky chleba opečeného máš pořád v sáčku taky v mraz...
1 | | ...
Nalezeno: 246 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností

Polévky

Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist