RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Záviny, rolády med

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Moučníky - Záviny, rolády med Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – před

Recepty - Záviny, rolády med

Moučníky - Záviny, rolády - návody k vaření - online kuchařka

Moučníky - Záviny, rolády

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 18 receptůZobrazuji: 1-18 receptů
Recept na Habešan
Habešan Z ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet. Rozdělíme na dva díly, které rozválíme jako štrůdl. Pomažeme je pořádně povidly a lehce poprášíme skořicí. Lískové ořechy necháme na 10-15min v troubě na 100°C, aby se více uvol...
Zdravý vločkový štrůdl
Zdravý vločkový štrůdl Jablíčka oloupeme a nakrájíme na malé časti. Vločky smícháme s jogurtem a medem. Směs rozdělíme na 4 díly. Směs lžící klademe na plech vyložený pečícím papírem, vytvoříme dvě "placky" (tvar spodku štrůdlu). Na ně dáme jablíčka, posypeme ořechy a s...
Nejlepší recept na Medová roláda "Karamelka"
Medová roláda Ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy na sníh, pak přidáme cukr a znovu vyšleháme. Pak do tuhého sněhu postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém, přilejeme med a nakonec přidáme prosátou mouku se sodou. Pečeme na plechu vy...
Nejlepší recept na Soukromé štrůdlíky
Soukromé štrůdlíky Mouku nasypeme na vál,přidáme špetku soli,uděláme důlek,vklepneme vejce,přidáme vodu a okolo nastrouháme tuk.Vejce s vodou promícháme vidličkou s moukou na těstíčko,a pak vše ručně zpracujeme na hladké těsto a necháme 15min.odpočívat.Mezitím si oloupáme ...
Jahodová roládka - recept od maminky
Jahodová roládka Žloužky rozšleháte s horkou vodou, přídáte moučkový cukr a ušleháte do pěny. Po částech vmícháte mouku a kypřící prášek. Z bílků ušleháte tuhý sníh, všleháte vanilkový cukr a sníh opatrně vmícháte do žloutkové hmoty. Těsto rozetřete na plech ...
Recept na Pivní štrůdl s pivní glazurou
Pivní štrůdl s pivní glazurou Mouku prosijeme, tuk nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pivo a sůl a zpracujeme v bochánek. Ten necháme opočinout 20 minut pod nahřátým kastrůlkem. Bochánek rozdělíme na 2 díly, každý vyválíme na tenkou placku. Placku pomašlujeme rozpuštěným máslem,...
Recept na Závin - med a ořechy
Závin - med a ořechy Do mísy nasypeme obě mouky, cukr, 3 vejce, kvásek, mléko, rozpuštěné máslo, tekutý med. Vařečkou promícháme, vypracujeme vláčné těsto a zaprášíme pol. moukou. Těsto necháme tak půl hodiny odpočnout (vykynout) a znovu prohněteme. Mezitím si oloupeme ...
Medová roláda - recept od maminky
Medová roláda Umícháme žloutky, vejce, cukr a med. Pak lehce vmícháme střídavě sníh a mouku se sodou. Pečeme na plechu s pečícím papírem dozlatova. Upečenou roládu stočíme s papírem. Po vychladnutí papír sejmeme, roládu namažeme máslovým krémem a povrch rolády pocukr...
Višňovo - třešňový závin / Višňovo - čerešňová štrúdľa
Višňovo - třešňový závin / Višňovo - čerešňová štrúdľa Ovocie dáme do hrnca, pridáme vanilkový cukor, med a citr. šťavu. Privedieme do varu a odstavíme. Scedíme šťavu. Na jednu štrúdľu použijeme 2 plátky cesta : dáme plátok cesta, potrieme olejom, prikryjeme druhým plátkom, rozložíme nato ovocie a rozdrvené dets...
Medový banán v jogurtovém těstíčku
Medový banán v jogurtovém těstíčku Pokrájené banány jsem ve směsi z medu, mléka a skořice nechala uležet asi dvě hodiny. Med je krásně obalil a díky mléku pak byly úžasně křehké. Na vál nasypeme mouku, nastrouháme celou Heru a přidáme jogurt. Dobře to propracujeme a vznikne nám vláčné...
Nejlepší recept na Jablečný štrůdlík
Jablečný štrůdlík Z proseté mouky, másla a vody vypracujeme hladké těsto. Vodu přidáváme pomalu, postupně, aby těsto nebylo příliš řídké. Těsto necháme alespoň 30min odpočinout v ledničce a poté si ho vyválíme do tenkého obdélníku (nejlépe vložit mezi potravinové fóli...
Závin s náplní pomeranče, jablek a meduňky - recept od maminky
Závin s náplní pomeranče, jablek a meduňky Jablka oloupeme na nejhrubším struhadle. Z citronu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Z pomerančů také získáme kůru (množství je dle naší obliby, lze i vynechat) a rozdělíme je postupně na dílky. 1 pomeranč rozkrájíme nadrobno. Meduňku nasekáme hodně ...
Marocký mandlový závin - M´hencha
Marocký mandlový závin - M´hencha V robotu na jemno rozmixujeme nasekané mandle, mandlovou moučku, oba cukry, koření, z řádně vydrhnutého pomeranče jemně nastrouhanou kůru a bílky. Troubu rozehřejeme na 180°C a připravíme si dortovou formu nebo kulatý pekáček. Lískové těsto vyválíme dote...
Kakaová roláda s krémem stracciatella a ganache z bílé čokolády
Kakaová roláda s krémem stracciatella a ganache z bílé čokolády Piškot: Plech vyložíme papírem na pečení a ten potřeme máslem. Oddělíme bílky od žloutků. Polovinu cukru vyšleháme se žloutky (asi 5 minut, na střední rychlost) do husté pěny. 50 g kakaa prosejeme do žloutkové pěny, přidáme vanilkový extrakt, sůl a ...
Roláda plněná šlehačkou
Roláda plněná šlehačkou Ušleháme čtyři žloutky s 6 dkg cukru.Poté ušleháme čtyři bílky s 6 dkg cukru do sněhu. Sníh se opatrně vmíchá s moukou do žloutků. Natřeme na pečící papír a upečeme. - Oříšky opražíme a nasekáme.Ušleháme šlehačku se ztužovačem. Trochu š...
Rychlý závin babičky Máši - štrůdl - recept od maminky
Rychlý závin babičky Máši - štrůdl Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme 30 minut odpočinout pod čistou utěrkou. Potom těsto rozdělíme na dva díly, z každého rozválíme obdelník. Poklademe jablky, posypeme rozinkami, cukrem, skořicí a zabalíme. Můžeme dát třeba i ovoce. Záviny...
Recept na Medová roláda s jahodami
Medová roláda s jahodami Na roládu si dáme do šlehací misky cukr, med a vejce. Šleháme do husté pěny. Je toho asi trojnásobek prvotních surovin. Postupně přidáme a vmícháváme mouku. Nalejeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 175°C, pečeme 20minu...
Ořechový závin trochu jinak
Ořechový závin trochu jinak Brambory nastrouháme, přidáme sůl, mouku s práškem do pečiva, cukr a máslo a vypracujeme těsto. Těsto ihned rozválíme na plát silný cca 2 mm. Na pánvi rozehřejeme máslo a zvolna na něm za stáleho míchání opražíme mleté ořechy se strouhankou, když začn...
Nalezeno: 18 receptůZobrazuji: 1-18 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
ZàVINY, ROLàDY


Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist