RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Mořské plody rýže

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (kre

Recepty - Mořské plody rýže

Mořské plody - návody k vaření - online kuchařka

Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (krevety a humrovití) a ostnokožce (sumýši a ježovky). Někdy se tento pojem používá v užším významu jen pro maso mořských živočichů s výjimkou ryb. V Evropě patří k nejběžněji konzumovaným "plodům moře" hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou oblíbeny zejména kalamáry, což je nejčastěji maso olihně obecné nebo sépie obecné, krájené na charakteristická kolečka. Má poměrně tuhou konzistejnci a jemnou chuť, hodí se hlavně na smažení nebo dušené směsi. Tuhé, ale chutné maso mají chobotnice, k využívaným druhům patří chobotnice pobřežní a menší chobotnice pižmová. Z mlžů jsou nejběžněi konzumovány ústřice jedlé (zasyrova, zejména jako předkrm) a slávky jedlé, používané hlavně k vaření a dušení. V přímořských oblastech se konzumují i další druhy mlžů, např. zaděnky, srdcovky, střenky, telínky, rozchlipky nebo hřebenatky. Korýši, k nimž patří krevety, garnáti, scampi, krabi, langusty a humři mají vesměs jemné, delikátní maso, které je poměrně drahé, proto se často napodobuje poměrně levnou, barvenou směsí rybího a krabího masa, známou jako surimi, lidově zvanou "krabí tyčinky". Mořští plži a ostnokožci jsou pojídáni ve větší míře pouze v přímořských oblastech, s výjimkou sumýšů ani nejsou nejsou předmětem komeršního lovu pro maso. Sumýši jsou oblíbeni v čínské a indonéské kuchyni, kde se z nich vaří polévky. Nejsou příliš chutní, ale tradiční čínská medicína jim připisuje léčivé vlastnosti. Někdy se k mořským plodům v širším slova smyslu počítají i kytovci, ploutvonožci a mořské želvy.

Rýže (Oryza) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Rýže pochází z povodí Perlové řeky v Číně, kde byla domestikována před 8 200–13 500 lety. Dnes je rozšířena všude ve světě, hlavně v tropech a subtropech. Obilka obsahuje asi 8–12 % bílkovin, 2,4 % tuků, 68–72 % sacharidů, 10 % vlákniny a 4–5 % minerálních látek. Dále vitamíny B1, B2 a B3.Rýže setá (O. sativa) je nejdůležitější obilovinou světa. Jako hlavní příjem potravy ji má asi 1/4 obyvatelstva zeměkoule. Rýže se dále zkvašuje a vyrábí se z ní alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo či víno; z rýžové slámy se vyrábí cigaretový papír. Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá (O. sativa), v menší míře pak druh rýže africká (O. glaberrima). Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 11 receptůZobrazuji: 1-11 receptů
Krevetové rizoto
Krevetové rizoto Propranou rýži uvaříme doměkka ve vodě s bojónem. Asi v polovině doby vaření rýže si v jiné větší nádobě na oleji orestujeme nakrájený česnek. Přidáme krevety a zarestujeme. Já měla krevety mražené, které jsem nechala od rána pozvolna rozmrazit. Ke kr...
Paella s kuřecím masem a krevetami - recept od maminky
Paella s kuřecím masem a krevetami Na pánev nalijeme olivový olej a orestujeme na něm krevety, chorizo klobásu a papriky. Po orestování z pánve vyjmeme. Na pánev přidáme opět olej, přidáme kuřecí prsa, česnek nakrájený na kolečka a cibule nadrobno. Mícháme, dokud nám cibule nezesklovatí....
Recept na Indonéská smažená rýže
Indonéská smažená rýže 1. Kuřecí maso si nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi si rozpálíme olej a na něj vlijeme rozšlehaná vejce, osolíme a omeletu z obou stran opečeme. Vyjmeme a nakrájíme na proužky. Do pánve dolijeme trochu oleje, opečeme na něm kuřecí maso, osolíme a při...
Paella s mořskými plody - recept od maminky
Paella s mořskými plody Na oleji osmažíme nasekanou cibuli a kořenovou zeleninu – mrkev, petržel a celer v libovolném poměru. Přidáme mořské plody – v tomto receptu jsou použity 2 sáčky „mořského koktejlu“, který obsahuje chobotničky, malé mušle, sépiové kroužky, krevetky a...
Paella se šafránem, kuřecím masem a plody moře
Paella se šafránem, kuřecím masem a plody moře Maso nakrájíme na šikmé proužky, osolíme a posypeme citrónovým pepřem. Cibuli a papriku nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a rajčata na větší kousky. V pánvi (nejlépe teflonové) rozehřejeme olej, osmažíme na něm cibuli a po chvíli přidáme papriku. O...
Risoto s mušlemi a houbami
Risoto s mušlemi a houbami Čerstvé mořské plody propereme, přebereme lstury, aby nebyly špatné plody vevniř a byly poživatelné. Rajčata a papriky spaříme, odděláme slupky a nakrájíma na kostičky. Uděláme si na pánvi základ: olivový olej, orestujeme cibulku, přisypeme zeleninu, žam...
Pestré rizoto ( Jambalaya)
Pestré rizoto ( Jambalaya) Na velké hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm za častého míchání na mírném plameni cibuli, papriku, celer a česnek. Když zelenina změkne, vmícháme mletou papriku, bobkový list, pepř, přidáme maso a uzeninu a opékáme asi 10 min. Potom přidáme r...
Nejlepší recept na Asopao "Dominika"
Asopao Ve středně velkém kastrolu, zpěňte nakrájenou cibuli a papriku dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek, rýži, olivy, řapíkatý celer, oregano a tymián, černý pepř a sůl. Pokračujte rajským protlakem. Krátce na to podlijte vývarem a duste, dokud nen...
Nejlepší recept na Špenátové rizoto s krevetami
Špenátové rizoto s krevetami Rýži ponoříme do vroucí osolené vody a necháme ji vařit po dobu doporučenou výrobcem. Mezitím si nakrájíme česnek na malé plátky. Asi 5 minut před uvařením rýže vložíme do pánve česnek, špenát a krevety (popřípadě i čočku). Posléze vsypeme do roz...
Jednoduché jarné rizoto
Jednoduché jarné rizoto Biele časti jarných cibuliek pokrájame, speníme na masle s olejom, pridáme nadrobno pokrájanú mrkvu a zelerové stonky, posekanú cibuľkovú vňať a chvíľu restujeme. Potom do panvice vsypeme nepremytú (!) ryžu, 1 pl posekanej mrkvovej a petržlenovej vňate, osolí...
Nejlepší recept na Rizoto s krevetami a fazolemi
Rizoto s krevetami a  fazolemi Na pánev dáme 2 lžičky olivového oleje a necháme chvilku osmažit drobně nakrájenou cibuli. Poté přidáme dobře propranou okapanou rýži a opět necháme chvilku restovat. Až se začne rýže přichytávat, přilijeme bílé víno. Počkáme, až se všechno víno v...
 
Nalezeno: 11 receptůZobrazuji: 1-11 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso

Mořské plody

Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist