RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Mořské plody citron

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (kre

Recepty - Mořské plody citron

Mořské plody - návody k vaření - online kuchařka

Mořské plody, též plody moře nebo dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Mořské plody zahrnují ryby, měkkýše (hlavonožci a mlži), korýše (krevety a humrovití) a ostnokožce (sumýši a ježovky). Někdy se tento pojem používá v užším významu jen pro maso mořských živočichů s výjimkou ryb. V Evropě patří k nejběžněji konzumovaným "plodům moře" hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou oblíbeny zejména kalamáry, což je nejčastěji maso olihně obecné nebo sépie obecné, krájené na charakteristická kolečka. Má poměrně tuhou konzistejnci a jemnou chuť, hodí se hlavně na smažení nebo dušené směsi. Tuhé, ale chutné maso mají chobotnice, k využívaným druhům patří chobotnice pobřežní a menší chobotnice pižmová. Z mlžů jsou nejběžněi konzumovány ústřice jedlé (zasyrova, zejména jako předkrm) a slávky jedlé, používané hlavně k vaření a dušení. V přímořských oblastech se konzumují i další druhy mlžů, např. zaděnky, srdcovky, střenky, telínky, rozchlipky nebo hřebenatky. Korýši, k nimž patří krevety, garnáti, scampi, krabi, langusty a humři mají vesměs jemné, delikátní maso, které je poměrně drahé, proto se často napodobuje poměrně levnou, barvenou směsí rybího a krabího masa, známou jako surimi, lidově zvanou "krabí tyčinky". Mořští plži a ostnokožci jsou pojídáni ve větší míře pouze v přímořských oblastech, s výjimkou sumýšů ani nejsou nejsou předmětem komeršního lovu pro maso. Sumýši jsou oblíbeni v čínské a indonéské kuchyni, kde se z nich vaří polévky. Nejsou příliš chutní, ale tradiční čínská medicína jim připisuje léčivé vlastnosti. Někdy se k mořským plodům v širším slova smyslu počítají i kytovci, ploutvonožci a mořské želvy.

Citron je plod citronovníku (Citrus limon). Plody citronů jsou tzv. hesperidia a jsou vejcovitého tvaru, velikosti slepičího vejce či menší. Je nepatrně větší než limetka. Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g) a přibližně kolem 87 % vody, proto se využívají jako přírodní okyselovadlo do řady pokrmů, nebo se z nich mačká kyselá šťáva. Dále obsahují bioflavonoidy, pektin, vonné silice, provitamin A, vitamín B, cca 3 % sacharidů. Je též zdrojem vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, železa, zinku a dalších.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 25 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
Mořský koktejl na ciabattě
Mořský koktejl na ciabattě Mražený mořský koktejl necháme při pokojové teplotě rozmrazit. Po rozmrazení necháme okapat a slijeme všechnu tekutinu. Rozpálíme si menší pánev, do které následně nalijeme trošku olivového oleje a do něj vložíme najemno nakrájené stroužky česneku a n...
Nejlepší recept na Česnekové krevetky
Česnekové krevetky 1) Necháme rozpustit máslo. Asi 30 sec. 2) Přidáme krevety a česnek a smažíme asi 5 minut, dokud krevety nezrůžoví. 3) Poté přidáme petrželku, šťávu a sůl. Zamícháme a přestaneme smažit....
Slávky vařené na páře (plody moře) - recept od maminky
Slávky vařené na páře (plody moře) Do vetsiho hrnce dame cca 3cm vody, vlozime 2 bobkove listy a 3 kulicky noveho koreni, dame parak na knedliky a privedeme k varu. Ocistene slavky od morske travy a povrchovych necistot vlozime do hrnce a v pare varime cca 7-10 mminut, dokud se slavky neotevrou. Pote odlomime praz...
Marinované krevety Gambas na pánvičce
Marinované krevety Gambas na pánvičce Krevety necháme v lednici pozvolna rozmrznout, opláchneme, osušíme, naložíme na 30-60min. do marinády a dáme do chladna. Občas lehce promícháme, aby se krevety rovnoměrně marinovaly. Marináda: olej smícháme s nasekanými bylinkami, chilli kořením, trochou lim...
Kalamárový salát - recept od maminky
Kalamárový salát 1) Kalamáry si očistíme a nakrájíme na kolečka asi necelý centimetr silná. Toto množství dáme do vroucí vody (5 litrů, 1 a 1/3 lžíce soli) na 40-60 sekund. Nepřikrýváme pokličkou. Po uplynutí této doby slijeme vařící vodu a nalijeme do hrnce vodu studenou,...
"Pad Thai" nebo opékané rýžové nudle s krevetami a zeleninou - recept od maminky
Základom ázijskej kuchyne je mať všetky suroviny vopred pripravené v miskách, lebo proces varenia je zvyčajne veľmi rýchly. Najskôr si teda podľa návodu pripravíme rezance. Keď su hotové, prelejeme ich studenou vodou, aby sme zastavili proces varenia a odložíme b...
Smažené kalamáry v těstíčku
Smažené kalamáry v těstíčku Kalamáry necháme rozmrazit, osušíme a vložíme do marinády z vína, oleje, citronu, soli a pepře. Necháme hodinu marinovat. Na těstíčko rozšleháme vajíčko s vínem a mlékem, vmícháme mouku a špetku soli. Těstíčko by mělo být poměrně husté, aby na kro...
Recept na Humr s máslovocitrónovou omáčkou
Humr s máslovocitrónovou omáčkou Humra očistíme, opláchneme a vložíme do vroucí osolené vody s plátky citrónu. Vaříme cca 5 - 8 minut dle velikosti. V kastrolku pomalu rozpouštíme máslo a po lžičkách přidáváme šťávu z jednoho citrónu. Vyšleháme skoro do pěny a zlehka osolíme. Humra vy...
Sépiové linguine s krevetami
Sépiové linguine s krevetami Těstoviny dáme vařit dle návodu do osolené vody. Mezitím si na troše olivového oleje orestujeme nadrobno nasekaný česnek společně s chilli papričkou (já použila sušené chilli kroužky). Pouze krátce, aby se nám česnek nespálil a nezhořkl. Poté přidáme kr...
Paella se šafránem, kuřecím masem a plody moře
Paella se šafránem, kuřecím masem a plody moře Maso nakrájíme na šikmé proužky, osolíme a posypeme citrónovým pepřem. Cibuli a papriku nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a rajčata na větší kousky. V pánvi (nejlépe teflonové) rozehřejeme olej, osmažíme na něm cibuli a po chvíli přidáme papriku. O...
Krevetky se žampiony a sýrem - recept od maminky
Krevetky se žampiony a sýrem Ve vyšší pánvi rozpustíme máslo a orestujeme na něm žampiony. Ve chvíli, kdy jsou téměř měkké (na skus), přisypeme hrubě nasekaný česnek, necháme rozvonět a přidáme krevety. Necháme je rozmrazit a prohřát, teprve nyní osolíme, opepříme a zasypeme šp...
Nejlepší recept na Asopao "Dominika"
Asopao Ve středně velkém kastrolu, zpěňte nakrájenou cibuli a papriku dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek, rýži, olivy, řapíkatý celer, oregano a tymián, černý pepř a sůl. Pokračujte rajským protlakem. Krátce na to podlijte vývarem a duste, dokud nen...
Krevety zamilovaných
Krevety zamilovaných Smícháme složky marinády, vložíme krevety a za občasného promíchání necháme 30 minut odležet. Do vařící vody vložíme na 2 minuty růžičky brokolice a ochladíme pod studenou vodou. Osušené naaranžujeme do kruhu ve středu talíře. Do woku nebo širší ...
Krevety s omáčkou Alfredo - recept od maminky
Krevety s omáčkou Alfredo Krevety omyjeme, oloupeme a ocistime ( ostrym nozem jemne narizneme vrchni cast krevety a krasne vyjmeme strivko, viz fotopostup ) . Zamerne zanechame krevetkam ocasky, je to z casti pro efekt, z casti z hlediska prakticnosti. Jdou za ne krasne uchopit a jist rukama:)))). Ocisten...
Recept na Krevety na zázvoru a česneku
Krevety na zázvoru a česneku Česnek, zázvor nakrájíme na malé kostičky a přidáme na rozpálený olivový olej. Kostičky jemně osmahneme a do nádoby šupneme již oloupané krevety. Zalijeme citrónovou šťávou. Dle potřeby podlijeme trochou vody, ale pozor, krevetky se vypotí a pustí šťávu...
Pikantní krevety
Pikantní krevety Na olivovém oleji zpěníme česnek a chilli papričky, přidáme krevety a restujememe, cca 5 min. Podáváme s ogrilovanou bagetkou a citronem....
Nejlepší recept na Carpaccio z chobotnice
Carpaccio z chobotnice Dejte varit vodu s octem, soli, peprem, bob. listem a jalovcem, az prijde voda k varu, vezmem chobotnici a ponorime ji jen dopolovic a vytahneme. Tento postup opakujeme asi tak 4X, aby se nam chapadla krasne nakudrnatila. Chobotnici varime pod poklickou 45 min. Nechame vychlad...
Nejlepší recept na Kalamáry v bešamelové omáčce s brokolicí
Kalamáry v bešamelové omáčce s brokolicí Brokolici nakrájet na růžičky a dát vařit do osolené vařicí vody, dokud nezměkne. Vyndat z vody a dát stranou. Kalamary nakrájet na kolečka a malé kousky, vložit do misky, osolit, opepřit a zakapat citronem - nechat chvilku proležet. Stroužky česneku proliso...
Grilované krevety - recept od maminky
Grilované krevety Krevety opláchneme, osušíme a napícháme po pěti kusech na předem namočené bambusové špejle. Do misky si nasekáme česnek na jemno, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a nesekanou petrželovou nať. Vše společně spojíme v emulzi a lehce osolíme a opepří...
Krevetové špízy mého muže se "svěží" majonézou - recept od maminky
Krevetové špízy mého muže se Nejprve si připravíme "omáčku" - do mističky nastrouháme kůru z jedné limetky a citronu, vymáčkáme šťávu z 1/2 citronu a 1/2 limetky a smícháme s majonézou - hotovo, dáme vychladit do ledničky. Špízy: Cibuli si nakrájíme na větší kousky, stejně tak ...
Nalezeno: 25 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso

Mořské plody

Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist