|
Recepty -
Dorty rýžeDorty - návody k vaření - online kuchařka
| Dort je sladká pochoutka vyrobená obvykle z těsta nebo huspeniny, která je po upečení rozřezána na pláty. Tyto pláty se slepují krémem, čokoládou, medem či dalšími pochutinami. Svrchní část dortu obvykle bývá ozdobena polevou, čokoládou, ovocem, či dokonce pudingem, jogurtem, vhodnou zeleninou, cereáliemi, ořechy, mandlemi, karamelem, džemem, povidly apod. Dort má také různé chutě. Může být čokoládový, vanilkový, jahodový, malinový apod. V nějakých obchodech naleznete takové různé tvary dortů, malých i velkých, např. může být malý a ve tvaru čtverce. Dort může mít několik pater, kdy postupně menší a menší dorty tvoří pyramidu. Používá se většinou při oslavách narozenin, při svatbách, veselkách, jiných oslavách a i jen tak bez důvodu a pro radost. Dorty mohou být vhodně upraveny do tvaru srdíček, knih, aut, zvířat, zbraní, šachovnic, lidských postav, obskurních geometrických tvarů a jinak. Narozeninové dorty se mohou zdobit svíčkami v počtu odpovídajícím věku oslavence. Při vysokém věku, zvláště žen, ale i mužů, se z praktických důvodů a z úcty k člověku počet svíček záměrně snižuje nebo zůstává dlouho stejný. V těchto zvycích existuje velká variabilita. Záleží na vhodnosti příležitosti, míře formality události a při ní přítomných lidí.
Rýže (Oryza) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Rýže pochází z povodí Perlové řeky v Číně, kde byla domestikována před 8 200–13 500 lety. Dnes je rozšířena všude ve světě, hlavně v tropech a subtropech. Obilka obsahuje asi 8–12 % bílkovin, 2,4 % tuků, 68–72 % sacharidů, 10 % vlákniny a 4–5 % minerálních látek. Dále vitamíny B1, B2 a B3.Rýže setá (O. sativa) je nejdůležitější obilovinou světa. Jako hlavní příjem potravy ji má asi 1/4 obyvatelstva zeměkoule. Rýže se dále zkvašuje a vyrábí se z ní alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo či víno; z rýžové slámy se vyrábí cigaretový papír. Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá (O. sativa), v menší míře pak druh rýže africká (O. glaberrima). Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 9 receptů | Zobrazuji: 1-9 receptů | |
Narozeninový dort pro psy |
|
Uvaříme si rýži. Mezitím dáme do misky 3/4 konzervy a rozmixujeme jí lžící na drobno. Potom konzervu smícháme s rýží. Vyložíme si formu na dort piškoty, dáme na ně konzervu smíchanou s rýži a navrch dortu dáme podle fantazie pamlsky. Necháme do druhého ...
|
|
|
Nejlepší recept na Dort vlak |
|
Vezmu si formu na dort čtverec 25x25/nemám formu vlaku/ ve kterém upeču korpus. Po upečení korpus 2x rozkrojím a potřu dvěma druhy krému (vanilkový a nugátový s ořechy). Sestavený a potřený dort dám na pár hodin do ledničky, aby mi krém dobře vychladl a pot...
|
|
|
Dort mašinka |
|
Vyšleháme vejce, cukr a tuk. Pak přidáme mouku, prášek , olej a vodu. Dáme na vymazaný a vysypaný plech, pečeme na 180stupňů 45 minut. Po vychladnutí korpus rozkrájíme na plátky. Tři delší plátky dáme na sebe a slepíme marmeládou. Pak vykrojíme 5 menších...
|
|
|
Motýlek dort |
|
Na tento dort musíme upéci 2 nižší korpusy, proto děláme těsto z 1 a 1/2 dávky. Je to proto, abychom snadněji vykrajovali dílky tělíčka a křídel motýla. Žloutky utřeme s cukrem, přilijeme horkou vodu a postupně přimícháváme mouku s práškem do pečiva. ...
|
|
|
Čokoládovo-kakaový dort |
|
Bílky se špetkou soli vyšleháme do polotuha, všleháme cukr a vyšleháme do pevného sněhu. Všleháme střídavě žloutky a olej, vmícháme mouku s kakaem. Korpus upečeme podle podrobného návodu v poznámce na plechu 35x25cm a necháme vychladnout. Vychladlý korp...
|
|
|
|
Recept na Princezna |
|
Ušehané bílky s vanilkovým cukrem dáme do chladu. Žloutky s moukou, cukrem, vodou a olejem ušleháme. Poté přidáme sníh z bílků a kypřící prášek. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme do předem nahřáté trouby na 200 stupňů a pečeme cca 20...
|
|
|
Jahodový dort s mléčnou rýží |
|
Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem. Troubu zapneme na 180 °C. Mouku smícháme s práškem do pečiva, zbylé suroviny na těsto postupně přimícháme v hladké těsto. Těsto namačkáme do formy, vidličkou několikrát propícháme a dáme péct do trouby na ...
|
|
|
Belgický rýžový dort s malinami |
|
Ze všech surovin na korpus si uhněteme těsto, vytvoříme z něj kouli a dáme do lednice alespoň na půl hodiny. Zatím připravíme náplň. Mléko přivedeme k varu, přisypeme do něj propláchnutou rýži a na mírném plameni vaříme dokud nemáme rýžovou kaši (asi...
|
|
| |
| Nalezeno: 9 receptů | Zobrazuji: 1-9 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|