RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Bezlepkové česnek

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konz

Recepty - Bezlepkové česnek

Dietní recepty - Bezlepkové - návody k vaření - online kuchařka

Bezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím. Nemocným Duhringovou nemocí se vytváří vyrážka. Osoby držící bezlepkovou dietu tedy konzumují buď potraviny přirozeně bezlepkové nebo potraviny obsahující lepek jen v minimální koncentraci (deglutenizované). Základem diety je nekonzumování potravin vyrobených z nedeglutenizovaných (běžných) obilovin (ječmen, pšenice, žito a oves), které jsou na lepek bohaté, a jejich nahrazení bezlepkovými potravinami, jako je např. proso, rýže, brambory či kukuřice. Tato dieta je v současnosti jedinou známou léčbou celiakie, alergie na lepek a Duhringovy nemoci. Celiakie je dosud nevyléčitelná. Pro bezlepkovou dietu jsou vhodné např. následující potraviny: mléko, tvrdé sýry, smetana, maso, vnitřnosti (játra, ledviny), vejce, ovoce, zelenina, rýže, kukuřice, sója, laskavec, pohanka, tuky, cukry, med, káva, čaj, kakao.

Česnek kuchyňský patrně pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Původní vlastí česneku je Mongolsko (Džungarsko) a Kirgizské stepi. Odtud ho brzy Mongolové přivezli do Číny. Jak se dovídáme z Herodotových zpráv, byl i ve velkém pěstován i ve starém Egyptě. Česnek byl dokonce považován za posvátnou rostlinu a Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách, patriciové jím však opovrhovali a krmili laciným česnekem jako hlavní potravou své otroky. Česnek byl odedávna oblíbeným pokrmem Židů. Česnek je použitelný jako koření. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní, počínaje Francií a konče Čínou. Jeho použití je všestranné: čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, jinak do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám. Pro použití u nás je nejzdravější česnek český, který je typický vyšším množstvím silic, výraznější a příjemnější chutí. Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech a v kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 24 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
Nejlepší recept na Langoše bez lepku, mléka a vajec
Langoše bez lepku, mléka a vajec Ze všech surovin zaděláme řidší těsto, které necháme alespoň hodinu nakynout. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody nebo mouky. Po nakynutí těsto vyklopíme na pomoučněný talíř nebo vál a pomoučněnýma rukama odtrháváme malé kousky, ze kterých formuj...
"Dietka barevně" Kari placky z červené čočky
Červenou čočku si minimálně na 2 hodiny namočte do studené vody tak, aby byla celá ponořená. Do menšího kastrůlku se silnějším dnem dejte ohřívat vývar a jakmile začne vřít, ztlumte plamen, přidejte dvě lžičky kari a vsypte veškerou čočku (bez vody, ...
Nejlepší recept na Hustá čočková polévka - bezlepková
Hustá čočková polévka - bezlepková Čočku namočíme a necháme přes noc nebo alespoň dvě hodiny nabobtnat. Na oleji osmahneme cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev, masožrouti mohou přidat nakrájenou klobásu. Přidáme scezenou čočku a na kostičky nakrájenou bramboru, asi 1.5 litru vody, kostku bojunu, ...
Paštika z kuřecích jater bezlepková - recept od maminky
Paštika z kuřecích jater bezlepková Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme pórek nebo cibuli a na středním ohni asi 2 min smažíme. Přidáme česnek a smažíme ještě jednu minutku. Nakonec smažíme játra dokud se neupečou. Přidáme rum a necháme ještě chvíli vařit. Játrovou směs, studené hus...
Bramboráky bez lepku, mléka a vajec
Bramboráky bez lepku, mléka a vajec Očištěné brambory a mrkev nastrouháme najemno. Přidáme olej, prolisovaný česnek a majoránku a podle chuti osolíme a opepříme. Zahustíme moukou a škrobem, množství v receptu je pouze orientační, záleží, jak máme šťavnatou mrkev a kolik vody pustí brambory...
Bezlepkový hovězí guláš
Bezlepkový hovězí guláš Maso nakrájet na kostky a po částech na troše oleje na pánvi osmahnout. Když se to dělá najednou, maso pustí šťávu a místo snažení se na půl spíš vaří. Osmahlé maso dáme bokem, do zbylého výpeku nalejeme hrnek vřelé vody, rozdrobíme bujon a výpek odva...
Recept na Pizza bagetky bez lepku, mléka a vajec
Pizza bagetky bez lepku, mléka a vajec Sypké suroviny odměříme do mísy a promícháme. Přidáme všechny tekutiny a zaděláme kynuté těsto. Těstem naplníme formu na muffiny nebo mini biskupské chlebíčky, plníme vždy jen do dvou třetin výšky formy. Na teplém místě necháme 45 minut kynout. Poté p...
Nejlepší recept na Kuličky z krůtího masa a brambor
Kuličky z krůtího masa a brambor Brambory nastrouháme najemno, cibuli nadrobno nakrájíme a smícháme s mletým masem. Ochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme kuličky, které pokládáme na pečicí papír lehce potřený olejem. Pečeme ...
Krémová kari polévka
Krémová kari polévka Brambory i mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji osmažíme do zesklovatění. Přidáme vrchovatou lžičku kari koření, dobře rozmícháme, aby se v tuku rozpustilo a zavonělo. Poté přidáme kostičky brambor a mrkve a ...
Recept na Moje "zelňačka" trochu jinak
Moje Brambory nakrájíme na drobno a dáme do hrnce, mezi tím si nakrájíme pórek na kolečka a špekáčky na kostičky. Na oleji opečeme pórek se špekáčkem a pokrájenou paprikou na nudličky. Vše posmažíme do zlatova. Přendáme do hrnce k bramborám a zalejeme vodou, p...
Bramborové kari s cizrnou bez lepku a mléka
Bramborové kari s cizrnou bez lepku a mléka Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Přidáme nastrouhaný zázvor, kari, špetku mletého kmínu, špetku skořice a špetku čili. Necháme rozvonět a poté podlijeme 250 ml vody. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, osolíme, přikryjeme pokli...
Recept na Špagety s kari omáčkou bez lepku, mléka a vajec
Špagety s kari omáčkou bez lepku, mléka a vajec Na rozpáleném oleji krátce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek a bílé části jarních cibulek a společně restujeme asi 2 minuty. Zasypeme kari kořením, promícháme, aby se koření rozpustilo v horkém tuku a rozvonělo, a z...
Bezlepkový zeleninový nákyp z quinoi
Bezlepkový zeleninový nákyp z quinoi Quinou uvaříme s půl lžičkou würzlu, necháme trochu vychladnout. Mezitím si nakrájíme česnek na plátky, zeleninu na kostičky, mrkev na kolečka, lehce osmahneme na oleji, podlijeme 2 lžícemi vody, přidáme 1/2 lžičky Würzlu a krátce podusíme, stačí asi 3 mi...
Brynzový "koláč" se zelím a petrželkou - recept od maminky
Brynzový Zelí si připravíme klasickým způsobem: Na sádle zpěníme cibulku, po chvíli přidáme zelí a dusíme asi 15 minut – zelí se bude ještě péct, proto není třeba to přehánět, nicméně cibulový základ mu dodá „šmak“ :-) Lněná semínka si rozdrtíme v m...
Recept na "Zábavná dieta" Krůtí košíčky s brokolicovou nádivkou
Rozehřejte si troubu na 190°C Očistěte si krůtí prsa od všech zbytků tuku i blanek a rozdělte je na 6 stejně velkých kousků. Maso rozklepejte paličkou mezi dvěma igelitovými sáčky (nebo dvěma kusy potravinové fólie) do přibližně kruhového tvaru na tlou...
Variace na fondue aneb narozeninová oslava bez lepku, mléka a vajec - recept od maminky
Variace na fondue aneb narozeninová oslava bez lepku, mléka a vajec Brambory ve slupce důkladně umyjeme a vaříme 10 minut (ne zcela doměkka). Poté vodu slijeme a necháme je vychladnout. Studené brambory nakrájíme i se slupkou na měsíčky. V misce si připravíme marinádu smícháním olivového oleje, soli, prolisovaného česneku, o...
Recept na Kapustový nákyp bez lepku, mléka a vajec
Kapustový nákyp bez lepku, mléka a vajec Kapustu nakrájíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu slijeme, kapustu necháme vychladnout a nasekáme nadrobno. Přidáme mouku, škrob, prolisovaný česnek a ochutíme majoránkou a česnekem. Kdo chce, může přidat na kostičky nakrájenou šunku. Sm...
Nejlepší recept na Bezlepková mořská štika v rýžové krupičce(bez vajec)
Bezlepková mořská štika v rýžové krupičce(bez vajec) Filety z mořské štiky necháme téměř rozmrazit. Dobře je osušíme a přepůlíme. Bývají dost dlouhé a hůře se s nimi při smažení manipuluje. Do misky dáme rýžovou krupičku. V další mističce si namícháme koření na ryby. V kupovaných směsích by moh...
Cizrnový „skorobramborák“ v troubě bez lepku, mléka a vajec
Cizrnový „skorobramborák“ v troubě bez lepku, mléka a vajec Do mísy nasypeme cizrnovou mouku, bramborový škrob a kypřicí prášek. Přisypeme v dlani utřenou majoránku, rozetřený česnek, osolíme a opepříme. Přilijeme vodu a vymícháme v hladké těsto. Necháme 15 minut odpočinout, aby mouka nasákla tekutinu, a znovu prom...
Hokkaido placičky à la bramborák bez lepku, mléka a vajec - recept od maminky
Hokkaido placičky à la bramborák bez lepku, mléka a vajec Dýni omyjeme, zbavíme semínek a na jemném struhadle nastrouháme. Starší dýni (v zimě) je lepší oloupat, mladá se loupat nemusí. Nastrouhanou dýni zvlhčíme vodou a 1 lžící oleje (placičky pak nenatáhnou tolik oleje při smažení) a přidáme hrašku, solamyl ...
Nalezeno: 24 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
BEZLEPKOVÉ

 → DIA
 → Ostatní
 → Redukční


Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist