RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Žitné dalamánky

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Žitné dalamánky, recepty Žitné dalamánky, Žitné, dalamánky


Recept na Žitné dalamánky

Recept na Žitné dalamánky je zařazen v kategorii domácí pekárna. K přípravě Žitné dalamánky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
Mléko nebo voda 300 ml a více, vařené brambory 80 g, sůl 2 lžičky, cukr 1/2 lžičky, mouka žitná tmavá 300 g, mouka hladká pšeničná 200 g, droždí 20 g. Voda na pomazání, sůl, kmín, .... na posypání housek..

Žitné dalamánky
Zvětšit obrázek

Recept na Žitné dalamánky

Recept na Žitné dalamánky:
Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl, mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků). Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem,..... a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C). Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé. Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat. Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší,obraťte poměr mouky. Pro ruční zpracování: Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout. Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod. Další zpracování dle uvedeného výše.

Poznámka k receptu na Žitné dalamánky:
Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou) zkusila jsem v ní a šlo to. Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Žitné dalamánky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: mirca75
  • Datum vložení: 23.07.2009
  • Počet porcí: Až 20 ks - dle velikosti
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Domácí pekárna
  • Suroviny: Mléko nebo voda 300 ml a více, vařené brambory 80 g, sůl 2 lžičky, cukr 1/2 lžičky, mouka žitná tmavá 300 g, mouka hladká pšeničná 200 g, droždí 20 g. Voda na pomazání, sůl, kmín, .... na posypání housek.
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Žitné dalamánky, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Žitné dalamánky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Žitné dalamánky

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...
sušené maso - Domácí sušené maso - Jerky
Vložil: Audri
2019-03-30 13:52:16

Já tedy sušené maso zbožňuji. Dost často si ho ve své sušičce yden sušíme. Je to lahodné a chutná i dětem. :) ...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist