RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik, recepty „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik, „Zdravé, vaření“:, Kopřivo


Recept na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik

Recept na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik je zařazen v kategorii těstoviny. K přípravě „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
180g kopřiv (viz tipy a triky) 300g špenátu ½ kelímku ricotty (cca 175g, viz tipy a triky) 100g uzené parenice (viz tipy a triky) 200g polohrubé mouky 2 vejce + žloutek špetka muškátového oříšku 1kg paprik (nejlépe kapií) 2 svazky jarní cibulky 2 stroužky česneku + kousek másla na smažení cibulky + olivový olej na potření paprik.

„Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik
Zvětšit obrázek

Recept na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik

Recept na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik:
Nejdříve je třeba důkladně očistit kopřivy. Nechte je alespoň na čtvrt hodiny namočené ve vlažené vodě, aby se z nich vyplavil případný hmyz (když použijete hodně hlubokou nádobu, můžete pak případné kraulující broučky zachraňovat před utopením), a pak několikrát propláchněte proudem studené vody. Aby kopřivy přestaly žahat, povařte je asi 10 minut ve vroucí vodě, kterou můžete mírně osolit. Takto připraveným kopřivám můžete klidně odkrájet tužší stonky, aniž byste riskovali požahání. Špenátové lístky zbavte tužších řapíků, důkladně opláchněte a také povařte asi 10 minut ve vroucí vodě (viz tipy a triky). Kopřivy společně se špenátem propláchněte studenou vodou (abyste zastavili proces vaření), nechte okapat, vyždímejte přebytečnou vodu a nakrájejte na malé kousky. V mixéru vyšlehejte společně vejce, žloutek a ricottu do hladké směsi a přilijte ji společně k pokrájeným lístkům. Nakonec přimíchejte 200g polohrubé mouky, 100g jemně strouhané parenice a okořeňte mletým muškátovým oříškem. Můžete i přisolit, ale sýr je sám o sobě dost slaný, tak ať to nepřeženete. Vypracujte kompaktní zelené, částečně lepivé těsto. Do většího hrnce si dejte vařit mírně osolenou vodu. Z těsta tvořte válením v dlaních menší oválky, které pomocí vidličky zploštíte na rovnoměrné placičky (nebo jakýkoli jiný tvar) a dejte vařit. Jakmile nočky vyplavou na povrch, nechte je ještě 2 minutky povařit a pak je pomocí děrované naběračky vyndejte z vody (každá várka se vaří cca 9 minut). Pokud jste superžena, která zvládá několi činností najednou, pak nastal čas na pečení paprik asi tak v době vyvalování nočků (rozehřát troubu si dejte tak při krájení kopřiv). Pokud jste ale normální, běžná hospodyňka bez nadpřirozených schopností, zapněte si troubu na 200°C teď a dejte se do přípravy omáčky. Všechny papriky důkladně omyjte, rozkrojte na polovinu a zbavte semínek. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem slupkou nahoru (množství vyjde na dva plechy), potřete olivovým olejem (práci hodně usnadní olej ve spreji) a dejte péct do vyhřáté trouby. Zatímco se papriky pečou, osmahněte si na kousku másla (nebo troše oleje) na kolečka nakrájenou jarní cibulku, až změkne a začne chytat zlatavou barvu a na poslední 2 minutky k ní přidejte 2 utřené stroužky česneku. Že jsou papriky hotové poznáte jednak podle vůně a také podle vzdouvajících se bublin na slupce (nevadí ani to, pokud se slupka mírně připálí, stejně ji budete sundávat). Nechte papriky 2 až 3 minutky vychladnout, abyste si nepřipálili prsty a zkuste, jestli se dá slupka bezproblémově stáhnout (u každé odrůdy paprik to jde jinak). Pokud se brání, nebo bere s sebou velké množství dužiny, zavřete papriky na chvíli do igelitového pytlíku, kde se zapaří a uvolní. Papriky bez slupky přesuňte společně s osmaženou česnekovou cibulkou do mixéru a rozmixujte do hladké omáčky (případně můžete podle chuti dosolit či připepřit). Nočky podávejte přelité paprikovou omáčkou, případně doplněné troškou oblíbeného strouhaného sýra (nejlépe stejného, jaký jste použili do nočků). K pokrmu se úžasně hodí sklenka Sauvignonu. Tipy a triky: Čím mladší kopřivy nasbíráte, tím bude výsledek chutnější. U starších a odrostlejších kopřiv doporučuji sbírat jen vrchní třetinu rostlinky. Ricottu můžete nahradit i polotučným tvarohem z vaničky, ale noky pak budou mít kyselejší chuť. Parenici můžete klidně nahradit jiným oblíbeným sýrem výrazné chuti (parmezánem, pecorinem, čedarem,…). Dobu přípravy významně urychlíte, když povaříte špenát společně s kopřivami. Pak je ale třeba očistit kopřivy ještě před uvařením, tedy v době, kdy stále žahají (a to může být pro někoho nepříjemné). Nebo vařte jako já špenát společně s neočištěnými kopřivami, a zbavte je silnějších řapíků až potom (jen není moc zábavné hrát si na Popelku a oddělovat špenát od kopřiv). Pokud se nebojíte trošku atypické chuti kopřiv, klidně špenát vynechejte a nahraďte stejným množstvím žahajících krásek. A nebo naopak, jestli vás kopřivy absolutně nelákají, zvolte jen špenátové lístky.

Poznámka k receptu na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik:
Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/koprivove-noky-s-...

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: K@tka
  • Datum vložení: 05.10.2012
  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Těstoviny
  • Suroviny: 180g kopřiv (viz tipy a triky) 300g špenátu ½ kelímku ricotty (cca 175g, viz tipy a triky) 100g uzené parenice (viz tipy a triky) 200g polohrubé mouky 2 vejce + žloutek špetka muškátového oříšku 1kg paprik (nejlépe kapií) 2 svazky jarní cibulky 2 stroužky česneku + kousek másla na smažení cibulky + olivový olej na potření paprik
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na „zdravé vaření“: kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď „Zdravé vaření“: Kopřivové noky s omáčkou z pečených paprik

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist