RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Troubovatá dršťkovka

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Troubovatá dršťkovka, recepty Troubovatá dršťkovka, Troubovatá, dršťkovka


Recept na Troubovatá dršťkovka

Recept na Troubovatá dršťkovka je zařazen v kategorii polévky. K přípravě Troubovatá dršťkovka budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
Hovězí dršťky cca 350 g Tuk cca 35 g Hladká mouka na zahuštění a jíšku 4.5-5 pol.lž. Vývar-hovězí,kuřecí, z uzeného nebo i masox cca 1 l Cibule cca 120 g Celer cca 30 g Mrkev cca 40 g Petržel cca 30 g Sůl 2 čaj lž. rovné Sladká paprika cca 20 g Majoránka cca 2 pol.lž. Kmín 1 čaj lž. Nové koření 4 ks Rajče cca 60 g Libeček 2 stonky 6 cm.

Troubovatá dršťkovka
Zvětšit obrázek

Recept na Troubovatá dršťkovka

Recept na Troubovatá dršťkovka:
Rád bych tu přidal pár(nebo mnoho) receptů na vaření i pečení v troubě. Množství receptů bude záviset na mé "píli" a v neposlední řadě na ohlasech. Obecně se bude převážně konat tzv. pomalé vaření. Nemám pomalý hrnec a ani si ho nebudu kupovat, protože mám pomalou troubu(ale i rychlou). V troubě navíc uvařím kompletní oběd o více chodech. Nedejte se zmást délkou popisu. V ohlasech jsem zaznamenal, že recepty nejsou psány pro začátečníky. Začátečník by zde měl najít všechno, aby se dílo podařilo. Nejen co udělat. Někdy i proč to udělat. Zkušený kuchař po pár řádcích zjistí, že vlastní akce je tu skutečně jen velmi málo. S částí vyžadující aktivní přístup jsem hotov maximálně do 40 min. (Sepsat tuto "litanii" mi trvalo 5 hod.) Snažil jsem se, aby výsledek nadchnul i toho, kdo by si pro první zasvěcení do vaření vybral právě tento recept. Vařím zásadně "pocitově", tedy stylem "přiměřeně". Abych mohl uvést míry a váhy ingrediencí, musím vždy provést kontrolní vaření s vážením a měřením. I přesný postup vznikl z tohoto kontrolního vaření. Přesto uvedené míry a váhy neberu jako dogma. Konec konců i postup. Dršťková polévka patřila k pracnějším a proto se vařila vždy ve větším množství. U toho můžeme zůstat i my. Máte rádi poctivou českou snídani? Třeba dršťkovou s chlebem či rohlíkem? Proč si ji nedopřát ráno čerstvě uvařenou. Tedy do toho: Uvaříme si tak cca 3 l polévky. A začneme na plotýnce tak hodinku před spaním, nebo před desátou. Vezmeme tuk. Na dršťkovou používám hovězí lůj. Tmavá jíška je s ním prostě to ono. Můžete však použít i sádlo, či olej, nebo si vyškvařit špek. I tak výsledek nebude k zahození, nebo ke spláchnutí. Z loje a mouky(cca 2 pol vrchovaté lžíce mouky) uděláme tmavou jíšku. Pokud jsme dali tuku málo a z mouky se nám udělala hrouda, nezpanikaříme. Klidně sejmeme hrnec z plotny, přidáme tuk tak aby se jíška dobře promíchávala a po té pokračujeme. Kdo zvládá uhlídat tmavou jíšku a při tom nakrájet střední(klidně i trochu větší) cibuli a nastrouhat zeleninu, ušetřil pár minut svého drahoceného času. Kdo si radši tak delikátní záležitost jako je tmavá jíška pohlídá naplno, cibuli si nakrájí na kostičky a zeleninu nahrubo nastrouhá dopředu. Cibule se bát nemusíme, ale se zeleninou radši opatrně. Zvlášť petržel většinou už není pertžel, ale pastiňák, který je však oproti staré dobré petrželi mnohem sladší a za petržel se často jen vydává. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Je-li tedy jíška hotová, ne úplně bledá, ale ne zase barvy pražené kávy, můžeme pokračovat. Zkrátka začne-li jíška uvolňovat příjemnou, zdůrazňuji příjemnou, vůni pražené mouky není proč dál otálet a uvrhnem do ní kmín. Párkrát promíchneme a ucítíme příjemnou silnou kmínovou vůni, jaká byla cítit z kořalen na začátku minulého století, kdy kmínka v sortimentu lihovin nemohla chybět. Nyní opět neprodleně vrhnem do jíšky nakrájenou cibuli a zeleninu. Zkušení-é kuchaři-ky se neleknou když se jíška se zeleninou snaží udělat hroudu. Nic se neděje, jde jen o krátkou chvíli, kdy se teď už ke koncertu vůní přidá i zelenina, zvláště pak celer. Restování za intenzivního míchání není nutno protahovat do nervy drásající délky. Jakmile zelenina začne vonět, neváháme a vysvobodíme ji i sebe studeným vývarem. Zásadně: Do vroucí tekutiny studenou jíšku, do rozpálené jíšky studenou tekutinu. Jakmile jsme s tímto hotovi, přidáme na intenzitě ohřevu. Za občasného zamíchání přivedeme k mírnému varu. Kdo chce mít výsledek hladší polévku s dršťkami, protůruje v ní tyčový mixér. Komu to je jedno, nebo naopak rád vidí z čeho se skládá, využije čas než se začne vařit tím, že si nakrájí dršťky. Občasného zamíchání využijem k vhození tak 4 kuliček nového koření. Pokud se někdo nechce při konzumaci s novým kořením už setkat, použije mleté. Pak ještě přidáme nakrojené rajče. Slupka mi nevadí, pokud někomu ano, "nu což, olupte" si jej. K tomu jeden či dva stonky libečku. Bez listů. Po dohotovení vylovím a vyhodím. Tak polévka se nám začala vařit. Není potřeba udržovat nějaký zběsilý var. jen tak aby se oddělil přebytečný tuk z jíšky. Na něj pak nasypeme sladkou mletou papriku. NEMÍCHÁME! Přiklopíme a chvíli vydržíme. Paprika se rozpouští velice ochotně v tuku a v horké tekutině. Je-li nerušena, bez přemlouvání a ochotně se vstřebá do polévky. Množství je individuelní, ale abych uvedl množství, tak tedy dal jsem 20 g. Větší množství papriky než obvyklé, zas až tak nevadí. Záleží na kvalitě suroviny. Měl-li by však výsledný produkt slabě růžovou barvu jak kalhotky Paris Hillton, je lépe ještě přidat. Po chvíli mrkneme pod pokličku. Většina papriky je rozpuštěna v polévce a zbytek je promáčen tukem. Zamíchejme tedy a se vší odpovědností vyhodnoťme přijatelnost barevného odstínu. Lepší trochu víc než méně. Při míchání jsme jistě zjistili, že polévka je příliš řídká. Připravíme si proto hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Než toto uděláme, stejnou cestou "vypravíme" do polévky i majoránku. Rozemneme na hladinu a pomocí tuku a páry ji necháme vstoupit do procesu. Přiklopit poklicí, nemíchat, vydržet. Chvíli aspoň. Je čas na osolení. Jako není nutno se žinýrovat v případě papriky, v případě soli se radši trochu žinýrujme. Nicméně zcela se oprosťme od stresu. Po přidání mouky s vodou, slanost znatelně klesne. Pozor masox a vývar je většinou slaný dost. Takže teď se vší vážností: "Přiměřeně!" Apropó dosolit lze vždy. Nejvyšší čas zahustit moukou dobře rozmíchanou ve vodě. Používám vysokou sklenici, kvedlačku a "brutální" zakvedlání. Výsledek se nemusí lít přes cedník a odpadá shánění třetí ruky, která by ho držela. Použil jsem 2 dl vody a 3 lžíce mouky. Bude-li moc, vylejete zbytek do výlevky. Co taky ve tři čtvrtě na deset večer s rozmíchanou moukou ve vodě že? Pak pomalým pramínkem za intenzivního míchání zahustíme do nám libé hustoty. Je čas vypnout plotýnku a zapnout troubu. Zapneme spodní ohřev a nastavíme 90° celsia. Při této teplotě z trouby neuniká skoro žádné teplo stojící za zmínku. Za těch 8 hod činnosti proto spotřebuje méně energie než výkonem slabší plotýnka kterou jsme skoro hodinu "tůrovali". Vložíme nakrájené syrové dršťky. Já si kupuji vždy větší množství ztužených ultrazvukem čištěných dršťek. Jsou prosty mechanických nečistot. Ovařím je dvakrát ve vodě kterou vyleji. Zkontroluji je a odstraním případný lůj. Většinou není co odstraňovat. Rozdělím na cca 400 g těžké balíčky a zamrazím. Takovýto jeden balíček pak nakrájím do polévky. Nemáme-li takovýto polotovar vlastní výroby, koupíme už připravené a nakrájené dršťky. Případně dolejeme vodou na uvedené 3 l. Teď už je to ale vážně o ničem. Hrnec přiklopíme, vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem, termostatem na 90° C a jdem od toho. Ráno nashle u snídaně.

Poznámka k receptu na Troubovatá dršťkovka:
Dodatek: Uvařte si tuto polévku v kterýkoli čas. Jde jen o to aby v troubě spočinula na těch 8 hod. A i to je zcela individuelní. Konzumovatelná je jistě už dřív. Zvlášť v případě předvařených dršťek. Ale uvedený čas jí rozhodně neublíží, spíš naopak. Dodatek dodatku: Při kontrolním vaření jsem neměl vývar ani masox. Použil jsem čistou vodu. Pro vůni jsem dal 140 g uzeného které mi přečuhovalo z hrnce na úplně jiné vaření. Ráno kvůli referencím povinně ochutnali další dva přítomní. Létaly jen superlativy a došlo ke změně ranního menu.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Troubovatá dršťkovka, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: od trouby
  • Datum vložení: 25.04.2011
  • Počet porcí: 10 porcí
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Polévky
  • Suroviny: Hovězí dršťky cca 350 g Tuk cca 35 g Hladká mouka na zahuštění a jíšku 4.5-5 pol.lž. Vývar-hovězí,kuřecí, z uzeného nebo i masox cca 1 l Cibule cca 120 g Celer cca 30 g Mrkev cca 40 g Petržel cca 30 g Sůl 2 čaj lž. rovné Sladká paprika cca 20 g Majoránka cca 2 pol.lž. Kmín 1 čaj lž. Nové koření 4 ks Rajče cca 60 g Libeček 2 stonky 6 cm
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na troubovatá dršťkovka, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Troubovatá dršťkovka - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Troubovatá dršťkovka

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist