RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Špaldovo-žitný chléb

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Špaldovo-žitný chléb, recepty Špaldovo-žitný chléb, Špaldovo-žitný, chléb


Recept na Špaldovo-žitný chléb

Recept na Špaldovo-žitný chléb je zařazen v kategorii slané pečivo. K přípravě Špaldovo-žitný chléb budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
400 g špaldové mouky 400 g žitné celozrnné mouky 200 g hladké mouky 200 ml vlažného mléka 500 ml vlažné vody 2 lžíce oleje 1 kostka droždí (42 g) 1 lžička cukru 2 lžičky soli 2 lžičky kmínu 2 lžičky chlebového koření (dá se koupit v DM) sádlo na vymazání plechu 100 ml teplé vody + 1/2 lžičky soli na potření.

Špaldovo-žitný chléb
Zvětšit obrázek

Recept na Špaldovo-žitný chléb

Recept na Špaldovo-žitný chléb:
Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, zamícháme a rozdrobíme do něj droždí. Počkáme 10 minut než nám vzejde kvásek. Mezitím do mísy prosijeme všechny tři mouky (žitná jde hůř, ale jde to, nebojte se toho). Přidáme sůl, kmín a koření a promícháme. Přilijeme vykynutý kvásek, olej a vlažnou vodu a zpracujeme v těsto. Těsto vyklopíme na vál a 5 minut rukama zpracováváme. Trochu se ze začátku lepí, ale vydržte, ke konci budete mít hezký bochánek propracovaného těsta. Těsto dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 40 minut kynout. Mělčí kulatou mísu vyložíme pečicím papírem. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek a dáme ho do mísy na dalších 30 minut kynout (kdo má ošatku, použije ošatku). Troubu si předehřejeme na 225°C a na dno trouby dáme kastrůlek s vodou. Po půl hodině přendáme vykynutý bochánek i s pečicím papírem na plech pomaštěný sádlem. Bochánek lehce párkrát nařízneme ostrým nožem a pomašlujeme slanou vodou. Vložíme do trouby na nižší mřížku a pečeme 10 minut při 225°C, potom teplotu stáhneme na 180°C a pečeme 30-40 minut. Během pečení ještě 2x-3x potřeme bochník slanou vodou. Upečený bochník vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Správně upečený bochník má při poklepání na dno znít dutě. Nejlepší je namazaný máslem s hrnkem mléka.

Poznámka k receptu na Špaldovo-žitný chléb:
Díky špaldové mouce má chleba výraznou chlebovou vůni, krásně popraskanou kůrku a je vláčný. Špalda má vysokou nutriční hodnotu a je výjimečná svým složením: má vysoký podíl bílkovin, tuku s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, sacharidů, minerálů a vitamínů skupiny B a neobsahuje cholesterol. Je lehce stravitelná. Má pozitivní účinky na imunitní systém. Více o špaldě zde: http://www.velkaepocha.sk/200901226928/Spalda-budi...

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Špaldovo-žitný chléb, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: duckie
  • Datum vložení: 02.05.2011
  • Počet porcí: bochník 1,5 kg
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Slané pečivo
  • Suroviny: 400 g špaldové mouky 400 g žitné celozrnné mouky 200 g hladké mouky 200 ml vlažného mléka 500 ml vlažné vody 2 lžíce oleje 1 kostka droždí (42 g) 1 lžička cukru 2 lžičky soli 2 lžičky kmínu 2 lžičky chlebového koření (dá se koupit v DM) sádlo na vymazání plechu 100 ml teplé vody + 1/2 lžičky soli na potření
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Špaldovo-žitný chléb, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Špaldovo-žitný chléb - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Špaldovo-žitný chléb

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist