|
Recepty -
Saláty nivaSaláty - návody k vaření - online kuchařka
| Salát je pokrm připravovaný z jednoho či více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucených nejčastěji řídkou zálivkou nebo hustší omáčkou (dresinkem). Jako surovina k přípravě salátů se často používá zelenina, dále maso, sýr, pečivo, těstoviny, vejce, ovoce apod. Salát se podává k obohacení hlavního jídla, plnější saláty se mohou podávat jako hlavní chod. K chuťově méně výrazným druhům salátů podáváme vždy jemný (například vinegretkový dresink) a naopak k salátům s výraznou chutí patří pikantnější zálivky. Vinegretkový dresink je jeden z nejjednodušších dresinků, který lehce uděláme z octa a oleje. Případně můžeme podle chuti přidat různé bylinky, jež jsou pro dresinky velice důležité, pro svou chuť, vůni i pro účinky na zdraví. Používají se čerstvé, protože jen tak mají nejvyšší obsah vitaminů. Nejčastěji se používá petržel, bazalka, pažitka a oregano. Základem většiny dresinků je majonéza. Dnes se vyrábí ve průmyslově z pasterovaných vajec, ale domácí majonéza obsahuje syrová vejce. Dietní náhradou za tučný dresink je jogurt nebo nízkotučná smetana.
Sýr Niva je sýr s modrou plísní uvnitř hmoty. Tento kravský sýr je napodobeninou francouzského ovčího sýra Roquefortu. Obsahuje 52 % sušiny, 50 % tuku v sušině a 5 % NaCl (kuchyňské soli), 1,5 % cukru. Sýr má barvu smetanovou až sýrově žlutou. Povrch je světle hnědý a celistvý se zřetelnými vpichy a na řezu s mramorovitým prorostem světlé až tmavě zelené ušlechtilé plísně. Barva na povrchu je znakem vyzrálosti sýrů a neovlivňuje jejich zdravotní nezávadnost. Vnitřní prorost plísní může být i mírně drobivý nebo roztíratelný podle stupně zralosti sýra. Chuť sýru je slaná, výrazně pikantní a má příchuť po ušlechtilé plísni. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů | |
zeleninový salát s nivou |
|
zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na tenká kolečka, salám nakrájíme na kostičky, nivu nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, opepřime a přidáme tatarku, pořádně promícháme a necháme vychladit, kdo má rád může si přidat i vejce na tvrdo, podávám...
|
|
|
Celerovo hruškový salát s nivou |
|
Celer a hrušky nahrubo nastrouháme, přidáme posekané lístky celeru a petrželky. Zalijeme vymíchanou zálivkou a při servírování navrch nastrouháme nivu....
|
|
|
|
Recept na Polníčkový salát s kuřecím gyrosem |
|
Den předem si připravíme maso, které pečlivě umyjeme, osušíme, zbavíme tuku a blanek a nakrájíme na nudličky. Dáme do mísy, přidáme olej, koření, pořádně promícháme a dáme uležet do lednice, ideálně přes noc. V den D si opereme salát, necháme okapat...
|
|
|
Salát s nivovým dresinkem - recept od maminky |
|
Salát a mangold opereme, natrháme, řapík mangoldu pokrájíme na tenké proužky. Rajče a jarní cibulku nakrájíme a bylinky posekáme. Smícháme se zálivkou z olivového oleje, trochu vinného octa, soli, špetky cukru. Promícháme. Na nivový dresink si prolisujeme s...
|
|
|
Recept na Salát z mladých kedluben s nivovou zálivkou |
|
Kedlubny nakrájíme na velmi slabé hranolky, okapaná sušená rajčata na proužky, olivy na kolečka. Osolíme, promícháme a necháme odstát. Ve lžíci octa a lžíci vody necháme úplně rozpustit cukr a přidáme k salátu. Přidáme na cca 2cm pokrájenou pažitku a p...
|
|
|
| Nalezeno: 6 receptů | Zobrazuji: 1-6 receptů |
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... podlesníky. - Valašské podlesníky Vložil: koždoň Jiří 2019-09-14 14:02:56
U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet.... Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát Vložil: Isa 2019-08-17 18:35:37
... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských... |
|