RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”), recepty Pšenično-žitný chléb („prvňáček”), Pšenično-žitný, chléb, („prvňáček”)


Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)

Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”) je zařazen v kategorii slané pečivo. K přípravě Pšenično-žitný chléb („prvňáček”) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
SUROVINY: večer: 50g žitného kvásku 200g celozrnné žitné mouky 200ml vody ráno: 200g celozrnné žitné mouky 400g nebělené pšeničné mouky 300ml syrovátky 10g soli.

Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)
Zvětšit obrázek

Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)

Recept na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”):
Večer si do mísy dáme 50g žitného kvásku, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat. Ráno, po 12hod, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek. Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50g, víc není potřeba. Do mísy k těstu dáme zbytek surovin, robotem s hnětači vypracujeme hladké těsto, které by mělo jen lehce lepit. Přikryjeme ho a necháme 30min odpočívat. Nyní ho vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 5min. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 2hod zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C). Během této doby těsto 2x prohněteme (cca po 40min). Po těchto 2hod těsto dáme na vál, podsypeme 2 lžícemi chlebové žitné mouky, párkrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme vykynout 2hod, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6hod), při normální pokojové teplotě by to měly být 3hod. Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar. V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3l (sázení na plech zatím neriskuji). Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15min běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme). Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo. Po 15min snížíme teplotu na 200°C a dopékáme dalších 25min odkryté. Chléb je hotový tehdy, pokud při zaklepání na spodní stranu duní. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a teprve úplně chladný ho krájíme. Pokud chcete mít křupavou kůrku a vláčnou střídku i další dny, nejvíce se mi osvědčilo zabalit chléb do dvou látkových plen nebo utěrek a uložit do trouby, jelikož nemám zatím chlebník.

Poznámka k receptu na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”):
http://dlabemezdrave.cz/

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Pšenično-žitný chléb („prvňáček”), kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: DlabemeZdrave (Mishka)
  • Datum vložení: 09.05.2013
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Slané pečivo
  • Suroviny: SUROVINY: večer: 50g žitného kvásku 200g celozrnné žitné mouky 200ml vody ráno: 200g celozrnné žitné mouky 400g nebělené pšeničné mouky 300ml syrovátky 10g soli
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na pšenično-žitný chléb („prvňáček”), pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Pšenično-žitný chléb („prvňáček”) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Pšenično-žitný chléb („prvňáček”)

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist