RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Přílohy med

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Příloha jídla je jídlo, které se podává jako příloha k jinému jídlu, většinou k masu. Mezi přílohy např. patří: brambory, knedlík, rýže, těstoviny, hranolky, peč

Recepty - Přílohy med

Přílohy - návody k vaření - online kuchařka

Příloha jídla je jídlo, které se podává jako příloha k jinému jídlu, většinou k masu. Mezi přílohy např. patří: brambory, knedlík, rýže, těstoviny, hranolky, pečivo, zelenina, houby, luštěniny

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 15 receptůZobrazuji: 1-15 receptů
Nejlepší recept na Hořčice lepší ako kupovaná
Hořčice lepší ako kupovaná Horicove semena biele a cierne zmiesame so solou a cukrom bud rozdrvime v maziary alebo pomelieme v mlynceku na korenie. Pridame vodu a vinny ocot a pomiesame ,(ked chceme kremzsku podrvime cierne samostatne)a za chvilu sa nam zmes zhustne ked chceme mat peknu farbu ako z obcho...
Nejlepší recept na Máslová kukuřice na medu
Máslová kukuřice na medu Kukuřičné klasy vložíme do vařící osolené vody a povaříme 20 minut. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na kolečka cca 2 cm široká. V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme kolečka kukuřice, která jsme osolili, a opékáme dozlatova ze všech stran. Do med...
Mrkev s celerem na medu
Mrkev s celerem na medu Mrkev krájím na kolečka a celer na malé hranolky, ale každý, jak je zvyklý. Podusím na cibulce (dosklovata) a podliji, osolím, přidám Podravku a kdo chce, může opepřit. Přidám med a nechám spojit chutě. Zahušťuji jen solamylem. Každý si může upravit podle...
Zelí s medem
Zelí s medem Na zvoleném tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovita. Přidáme kmín, několik sekund restujeme a vysypeme obsah sklenice i s nálevem. Přidáme 1 PL medu, zmírníme teplotu a dusíme téměř na skus – cca 30 min. Poté přidáme ocet a zbytek medu a dodusí...
Fenykl na pomeranči
Fenykl na pomeranči Jeden stroužek česneku nastrouháme nebo prolisujeme, druhé dva stroužky nasekáme. Fenykl nakrájíme nahrubo a společně s česnekem opékáme na roztopeném másle asi dvě minuty. Zalijeme vymačkanou šťávou z citrusů (pomerančů, mandarinky a citrónu či limetky),...
Nejlepší recept na Bulgur s klíčky mungo
Bulgur s klíčky mungo Bulgur zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Poté ho scedíme a necháme odstát dalších 10 minut. Na pánev dáme lžíci olivového oleje a bulgur na něm osmažíme. Nakonec přidáme klíčky fazole mungo,lžičku pesta z medvědího česneku,...
Bramborákovo-houskové knedlíky s medvědím česnekem
Bramborákovo-houskové knedlíky s medvědím česnekem Všechny suroviny smícháme. Z počátku se zdá, že z toho těsto nebude, ale nezoufejte - osolené brambory pustí vodu, ta se vsákne do housek a jde to. Možná budete naopak muset přidat trošku mouky, ale opatrně. Rukama tvoříme koule cca 5cm v průměru, uvaříme v...
Moje lepenice s medvědím česnekem
Moje lepenice s medvědím česnekem Pokrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Slaninu pokrájame na drobno, roztopíme, osmažíme na nej pokrájanú cibuľu. Listy medvedieho cesnaku preberieme, umyjeme a pokrájame na drobno. Kapustu premyjeme, vymačkáme a prekrájame. Uvarené zemiaky scedíme, ro...
Špaldovo-celozrnný knedlík
Špaldovo-celozrnný knedlík Připravíme si kvásek: 200 ml vlažné vody, 1 KL medu, 20 g droždí, Do mísy si dáme obě mouky, sůl, olej, 150 ml vlažné vody a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, že je řádně vypracované poznáme tak, že se nelepí na vařečku ani mísu. Poprášíme mouko...
Recept na Restované gnocchi s pórkem a pikantní omáčkou
Restované gnocchi  s pórkem a pikantní omáčkou Gnocchi uvaříme podle návodu a scezené necháme okapat. Pánev si vymažeme ubrouskem namočeným v rozpečeném dobře prouzeném špeku /nebo ubrouskem namočeným v oleji/. Mezítím si zamícháme uvedené ingredience/sójovou omáčku, ostřejší kečup, med a če...
Zelená ovesná kaše
Zelená ovesná kaše Vločky preberieme, opláchneme, dáme do vriacej vody - vývaru zeleninového - varíme, osolíme, okoreníme, miešame, hustotu upravíme dolievaním vody, každý podľa seba. Varíme cca 5 minút. Vhodíme posekané bylinky, maslo, zamiešame a už len prehrejeme....
Recept na Bramborová kaše s mrkví a medvědím česnekem
Bramborová kaše s mrkví a medvědím česnekem Očistené a pokrájané zemiaky dáme variť s mrkvou do osolenej vody. Uvarené scedíme, rozšťoucháme, pridáme maslo, mlieko, vymiešame. Zamiešame do kaše medvedí cesnak. Podávame ako prílohu k mäsu, rybe....
Bramborová kaše s brynzou
Bramborová kaše s brynzou Očistené zemiaky pokrájame na kocky, v slanej vode uvaríme do mäkka. Roztlačíme, vmiešame maslo a bryndzu, príp. našľaháme s horúcim mliekom. Vmiešame posekaný medvedí cesnak alebo pažítku....
Rýže s kukuřicí a medvědím česnekem - recept od maminky
Rýže s kukuřicí a medvědím česnekem Ryžu preberieme, prepláchneme na sitku horúcou vodou, dáme na olej, prehrejeme, zalejeme vriacou vodou, osolíme. Stlmíme teplo a uvaríme pod pokrievkou. Keď je ryža hotová, vmiešame kukuricu a pokrájané umyté listy medvedieho cesnaku. Podávame ako prílohu, dnes...
Recept na Medvědí noky - medvedie halušky
Medvědí noky - medvedie halušky Listy medvedieho cesnaku zbavíme stopky, dobre umyjeme, necháme odkvapkať a prekrájame. Zalejeme 100 ml studenej vody a tyčovým mixérom rozmixujeme. Získame kašovitú hmotu. Ako ďalší bod - uvedieme do varu veľké množstvo vody, v ktorej budeme halušky variť. Va...
 
Nalezeno: 15 receptůZobrazuji: 1-15 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy

Přílohy

Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist