RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče), recepty Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče), Posvícenské, koláče, jemného, těsta, (


Recept na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

Recept na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče) je zařazen v kategorii moučníky - kynuté. K přípravě Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče) budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
Polohrubá mouka 1kg(může se dát i půl hladké a půl hrubé mouky), 4 žloutky, droždí 50g, tuk (Hera) 150g, cukr krupice 130 g, vanil.cukr 1, citrón.kůra z půlky omytého plodu, sůl 1/2 lžičky, mléko 1/2 l+ další dle hustoty těsta, muškát.oříšek 2 malá strouhnutí. -Plňky do koláčů-maková,tvarohová,ořechová,švest.povidla,jabl.nebo hruš.povidla,.. -Žmolenka-Hera(máslo) 100g,hrubá mouka(polohrubá) 140g,cukr krupice 100g,vanil.cukr. -Vejce a trošku rumu(rozšlehat) na potírání..

Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)
Zvětšit obrázek

Recept na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

Recept na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče):
-Pokud zaděláváme ručně,necháme si suroviny určitou dobu na stole,aby nám přijali pokojovou teplotu(můžeme přes noc). -Pokud zaděláváme těsto v pečce(DP) tak se řídíme pravidlem,nejdřív tekuté,potom sypké suroviny a nakonec droždí. Do mísy vsypeme mouku,uděláme důlek,vlijeme vlažné mléko,vsypeme lžíci cukru,přidáme rozdrobené droždí,mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek(můžeme si ho udělat i vedle v hrnku-200ml mléka,lžička cukru,mouky a droždí). Po vzejití kvásku přidáme žloutky,citr.kůru,muš.oříšek,zbylý cukr,sůl,rozpuštěný tuk(ne horký!) a mícháme.Dle potřeby přidáváme mléko,až nám vznikne jemné,hladké a nelepivé těsto(nesmí být tuhé). Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo-vykynuté nám zdvojnásobí svůj objem). Vykynuté těsto přendáme na vál,rozdělíme si ho na 3 díly a z každého si nakrájíme 20 stejných kousků.Kousky si povytáhneme na placičky,na každou položíme plňku,placičku dobře uzavřeme a položíme na plech spojem dolů.-Klademe je dále od sebe,neboť ještě připečení dost nabydou.-Koláčky necháme pár minut nakynout,uděláme do každého koláčku důlek(skleničkou,..),Okolo ptřeme vejcem,do důlku dáme další plňku(vždy jinou než je uvnitř) a posypeme hojně žmolenkou.Necháme ještě asi 5 min kynout. Koláče vkládáme do horké trouby a pečeme při 175-180°C do zrůžovění(doba pečení záleží na velikosti koláčků). Horké koláče přendáme ihned z plechu pryč-na horkém vysychají.

Poznámka k receptu na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče):
Z tohoto těsta jdou dělat koláče moravské(dvojplněné),chodské(velké kulaté),martinské rohlíčky,plněné buchty,dukátové buchtičky,šátečky vázané,záviny... Těsto lze i zadělat v pekárně(DP) a pak pokračovat podle receptu. Koláče z tohoto těsta zůstávají i na druhý den vláčné a nevyschlé(tedy pokud nějaké zbydou ;-)). Těsto mám po babičce-ta ho převzala z kuchařky a mírně doupravila(muš.oříšek,..)..Podle tohoto receptu pečeme už roky. Letos jsem poprvé na jeho přípravu použila DP a jsem moc spokojená-jinak vždy zadělávám ručně. !!!Doporučuji plnou várku použít na větší oslavy(poutě,posvícení,...)kde se sejde víc strávníků,jinak pak máte koláče kam se podíváte,ještě třetí den :-D:-D.!!!

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče), kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: mirca75
  • Datum vložení: 25.11.2009
  • Počet porcí: 60 - 100 dvojctihodných- dle velikosti
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
  • Suroviny: Polohrubá mouka 1kg(může se dát i půl hladké a půl hrubé mouky), 4 žloutky, droždí 50g, tuk (Hera) 150g, cukr krupice 130 g, vanil.cukr 1, citrón.kůra z půlky omytého plodu, sůl 1/2 lžičky, mléko 1/2 l+ další dle hustoty těsta, muškát.oříšek 2 malá strouhnutí. -Plňky do koláčů-maková,tvarohová,ořechová,švest.povidla,jabl.nebo hruš.povidla,.. -Žmolenka-Hera(máslo) 100g,hrubá mouka(polohrubá) 140g,cukr krupice 100g,vanil.cukr. -Vejce a trošku rumu(rozšlehat) na potírání.
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče), pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče) - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Posvícenské koláče z jemného těsta (těsto nejen na koláče)

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist