|
Recept na Plecovník
Recept na Plecovník je zařazen v kategorii ostatní.
K přípravě Plecovník budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Těsto na kváskový chléb, a uzená plec..
|
|
 Zvětšit obrázek
|
Recept na Plecovník
Recept na Plecovník: Z vykynutého těsta vytvoříme ovál, doprostřed vložíme uzenou plec, uzavřeme a položíme na plech s pečícím papírem. Podle velikosti necháme 1-2 hodiny pod utěrkou kynout. Troubu rozehřejeme na 220 stupňů, chléb potřeme mírně osolenou vodou a vložíme do trouby.Asi po 20 minutách stáhneme teplotu na 180-200 stupňů a dopékáme. Délka pečení se řídí podle velikosti chleba, zhruba 50-70 minut. Po vytažení z trouby chléb ještě jednou potřeme slanou vodou. Tentokrát jsem pekl v plynové troubě a dospod jsem umístil 2 půllitrové plecháčky s vodou, aby chleby byly vláčnější.
Poznámka k receptu na Plecovník: Z vyprávění tatínka jsem se dozvěděl, že jeho babička pekávala chléb doma v pekarčaku (pec na pečení chleba a dalších pochutin, ve které se topilo tvrdým dřevem) a na Velikonoce se ještě pekl plecovník,kde se do chleba zapekalo uzené maso nebo klobáska. A já jsem si od názvu plecovník odvodil, že se asi jednalo o uzené plecko. Předminulou neděli jsem poprvé pekl kváskový chléb z kvásku, který jsem si sám založil(viz dole v komenáři je uvedena webová stránka) a včera jsem se pustil do plecovníku. Je to výtvor fantazie, protože jsem plecovník nikdy neviděl, ale strašně jsem chtěl plecovník upéct, abych mohl vyzkoušet, jak si před dávnými lety "bužírovali" a můžu zodpovědně říct (napsat) - je to opravdu dobré. Rád bych se mimo jiné dozvěděl, zda se jedná o regionální záležitost, nebo se plecovník pekával po celé republice.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Plecovník, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: Jenda1
- Datum vložení: 27.05.2009
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Ostatní
- Suroviny: Těsto na kváskový chléb, a uzená plec.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na plecovník,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Plecovník - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Plecovník
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... podlesníky. - Valašské podlesníky Vložil: koždoň Jiří 2019-09-14 14:02:56
U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet.... Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát Vložil: Isa 2019-08-17 18:35:37
... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských... |
|