RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Dezerty, zákusky, poháry med

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Jak upéct dort, zákusek nebo jinou sladkost? Poradíme Vám, máme pro Vás připravené recepty na dorty a zákusky všech druhů a chutí. med Med je hustá sladká a lepkavá kap

Recepty - Dezerty, zákusky, poháry med

Moučníky - Dezerty, zákusky, poháry - návody k vaření - online kuchařka

Jak upéct dort, zákusek nebo jinou sladkost? Poradíme Vám, máme pro Vás připravené recepty na dorty a zákusky všech druhů a chutí.

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru z květů (tzv. med květový) a výměšků hmyzu (tzv. medovice), kterou vylučují například mšice. Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med. Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin. Med má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné chemické vlastnosti pro pečení. Kapalný med se nekazí. Díky vysokému obsahu cukru ničí bakterie procesem zvaným osmolýza (prasknutí buňky destrukcí buněčné membrány). Nemohou se na něm uchytit ani kvasinky ze vzduchu, protože obsah vody je příliš nízký. Přírodní neupravený med má obsah vody asi 14–18 %. Je-li obsah vody pod 18 %, nemůže se v medu množit prakticky žádný organismus. Při dlouhodobém skladování při pokojové (nebo vyšší) teplotě se může díky sedimentaci (usazování) cukrů na povrchu medu v nádobě vytvořit tenká řidší vrstvička, v níž se rozmnoží osmofilní druhy kvasinek (zkvášejí koncentrované roztoky cukrů – nad 50 %), které jsou v medu přirozeně obsaženy. Takové kvašení ovlivňuje především senzorické, nikoliv nutriční vlastnosti medu. Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Po 2700 let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidové používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální/antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti. Český med, který produkují domácí včelaři, patří k nejkvalitnějším výrobkům. Pravidla vydaná v roce 1999 Českým svazem včelařů pro regionální známku Český med jsou přísnější, než evropská směrnice pro med i česká vyhláška ministerstva zemědělství.11 V českých obchodech se však objevují medy či směsi medů ze zahraničí, jejichž obsah bývá často nedobrý. Jedná se o produkty, které obsahují jen málo medu, výrobky jsou směsicí škrobu kukuřice, třtiny a různých sirupů. V těchto "medech" se často nachází velké procento hydroxymethylfurfuralu, což znamená, že tento výrobek byl prakticky uvařen a tím pádem znehodnocen.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 78 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | |
Kinder Paradiso
Kinder Paradiso Těsto: Oddělíme si žloutky od bílků a žloutky s polovinou cukru našleháme do pěny. Poté přidáme šťávu ze 2 citrónů a kůru z jednoho citronu. Pomalu přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Z bílků a druhé poloviny cukru ušleháme tuhý sníh, k...
Broskvový moučník - recept od maminky
Broskvový moučník Sušenky a mandle umeleme, přidáme heru a med a pořádně promícháme. Natlačíme na dno formy, kterou jsme si lehce vytřeli máslem. Šťávu z kompotu zahřejeme na 80 °C a rozpustíme v ní želatinu. Polovinu broskví si nakrájíme na plátky a vložíme na natlačen...
Nejlepší recept na Zdravé cottage lívance
Zdravé cottage lívance V mixeru rozmixujeme ovesné vločky na prášek. Přidáme cottage sýr a opět mixujeme, poté přilijeme mléko a ostatní ingredience. Ještě chvíli mixujeme. Těsto necháme chvíli odležet a poté na pánvičce děláme lívanečky. Hotové lívance pomažeme marmel...
Švestkový makovec
Švestkový makovec -suroviny na těsto smíchat, vlít do vymazané, vysypané formy, pekáčku, remosky..pečeme zvolna..cca 180st. - korpus necháme vychladnout, rozřízneme, promažeme povidly, posypeme posekanými švestkami, přiklopíme, navrch poleva, ořechy.....
Nejlepší recept na Střecha
Střecha Vejce s cukrem vyšleháme. Po lžících přidáváme olej. Potom lehce vmícháme vařečkou mouku a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem pomazaným sádlem. Pečeme na 200°C asi 8 minut. Stejně upečeme tmavý piškot. Necháme vychladnout a rozkrojíme podél...
Opečený ananas
Opečený ananas Na krém utřeme tvaroh, mléko a vanilkový cukr. Dáme jej vychladit. Ananas očistíme, okrájíme a podélně přepůlíme. Dužinu nakrájíme na plátky (asi 1 1/2 cm) a vyřízneme košťál. Plátky ananasu dozlatova opečeme v pánvi na oleji a vyjmeme. Do výpeku přid...
Recept na Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání)
Pumpkin Pie (variace amerického dýňového koláče na Den díkůvzdání) Rozinky necháme naložit v rumu, nejlépe pár hodin. Ze surovin na těsto vypracujeme pružné, nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme buď trochu mouky, nebo vody navíc. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout. Dýni rozpůlíme a ...
Nejlepší recept na Kokosové kostky
Kokosové kostky Vejce, cukr, med vyšleháme do pěny. Mouku promícháme s práškem a sodou, střídavě s mlékem přidáváme do pěny. Rozetřeme na plech vyloženy pečícím papírem. Upečeme. Poleva: Všechno na polevu dobře provaříme, až se vše rozpustí. Kostky namáčíme ...
Ořechový mls
Ořechový mls Těsto rozdělit na 2 poloviny, jednu vyválet a upéct. Vyválet druhou polovinu těsta a za tepla potřít karamelem a dát upéct. Obě upečené placky spojit krémem. Lze ještě ozdobit čokoládou-není nutné....
Recept na Marlenka (Medovník)
Marlenka (Medovník) Ve vodní lázni ušleháme 4 celá vejce, 200 g cukru + 2 lžíce medu(šleháme do zhoustnutí). Zašleháme 1 lžičku sody a 300 g hl. mouky. Rozdělíme těsto na 3 díly. Pečeme na pečícím papíře !!Každý plát na nový papír. Hmota se dobře roztírá dlouhým nož...
Galaretka s bublinkami
Galaretka s bublinkami Galaretku připravíme podle návodu, použijeme ovšem pouze 300 ml vody. Do lehce vychlazené galaretky vlijeme růžové víno a promícháme. Pohárky naplníme ovocem a zalijeme směsi. Necháme vychladnout a ztuhnout v ledničce. Podáváme ozdobené ovocem a snítkou medu...
Čokoládové špičky
Čokoládové špičky Na těsto vyšleháme tuhý sníh a za stálého míchání do něj přiléváme tekutý med a šleháme tak dlouho, až hmota přestane téct. Pak do něj lehce vmícháme ořechy nebo mandle promíchané s moukou a nakapeme vlahé máslo. Sněhovou hmotu dáme do sáčku od ml...
Nejlepší recept na Penové pusinky na detskú oslavu
Penové pusinky na detskú oslavu Sypke prisady na cesto som zmiesala a vsypala ich do mixera - surovo do robota som to praskla. Nakrajala som k tomu maslo a pridala vajce. Cesto sa zmixovalo za okamih a tym, ze som ho nespracovavala v rukach, tak som ho nemusela ani davat chladnut do chladnicky. Hned som ho zac...
Medové kytičky od farské Aničky - recept od maminky
Medové kytičky od farské Aničky Nejprve krátký příběh: Na jednom děkanství nedaleko Kopidlna sloužila jako kuchařka jistá Anička. Do pana děkana se bláznivě zamilovala, leč služebník Boží jí tu její oplácel láskou ryze otcovskou. O to více se ho proto snažila zaujmout alespoň svým kuc...
Recept na Cheesecake s třešněmi ve stylu New York
Cheesecake s třešněmi ve stylu New York Sušenky rozdrtíme v robotu a promneme spolu s povoleným máslem. Hmotu dáme na dno dortové formy a pořádně přitlačíme a uhladíme druhou (vypouklou) stranou polévkové lžíce. Dáme do lednice. Na náplň si utřeme lučinu a mascarpone s cukrem, přidáme zakysanou ...
Kinder řez - recept od maminky
Kinder řez Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme kakao, olej a mouku do které jsme zamíchali prášek do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Budeme mít připravené dva plechy s máslem namazaným a hrubou moukou vysypaným pečícím papírem. Těsto rozdělíme na...
Chia pudink s ovocem
Chia pudink s ovocem 1) V uzavíratelné sklenici smícháme mléko s chia semínky,můžeme osladit, případně ochutit. Promícháme, přikryjeme a dáme přes noc do lednice. 2) Druhý den dáme navrch ovoce a můžeme podávat....
Nejlepší recept na Košíčky s jahodami
Košíčky s jahodami Těsto vypracujeme, hodinu necháme odpočinout, pak vtlačujeme do formiček na košíčky a upečeme. Obvyklým způsobem uvaříme hustší pudink, po zchladnutí do něj zašleháme měkké máslo. Naplníme košíčky, nazdobíme jahodami, potřeme želatinou, pro parádu p...
Jahodový dezert s tvarohem
Jahodový dezert s tvarohem Tvaroh + med promíchám, přidám dvě třetiny jogurtu, tak aby vyhovovala konzistence, tvaroh moc tekutý nedrží tvar - opět promíchám. Jahody s trochou nálevu rozmixuji /pár jich odložím na ozdobení/ Na dno poháru, sklenice dám trochu kokosu, na kokos umixované...
Nejlepší recept na Medovník (jiný)
Medovník (jiný) 2 vejce 200 – 250 g cukru (moučka) 2 lžíce medu 2 rovné lžičky (kávové mini) jedlé sody Všechny tyhle věci dát do hrnce a ve vodní lázni nechat rozpustit. Nesmí se to vařit, jinak se zdrcnou vajíčka!!! Směs musí být teplá a nesmí mít hrudky. Cel...
1 | |
Nalezeno: 78 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
DEZERTY, ZàKUSKY, POHàRY

 → Dia a bezlepkové
 → Drobné pečivo
 → Krémy, polevy, náplně
 → Kynuté
 → Muffiny
 → Nepečené a mražené
 → Ostatní
 → Perníky
 → Řezy
 → Řezy s ovocem, bublaniny
 → Smažené
 → Záviny, rolády


Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist