RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Makové koláče

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Makové koláče, recepty Makové koláče, Makové, koláče


Recept na Makové koláče

Recept na Makové koláče je zařazen v kategorii moučníky - kynuté. K přípravě Makové koláče budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
550 g hladké mouky 400 ml plnotučného mléka 200 g maku 200 g krystal cukru 50 ml sodovky 50 ml oleje 20 g droždí 3 špetky skořice 2 vejce špetka soli.

Makové koláče
Zvětšit obrázek

Recept na Makové koláče

Recept na Makové koláče:
Do mísy si dáme polovinu vlažného, ale ne horkého mléka, sodovku, olej, vejce, prosátou mouku, špetku soli, polovinu cukru a nadrolené droždí. Velmi pečlivě vypracujeme (a nebo necháme nějaký stroj vypracovat) hladké těsto - pokud se nám zdá příliš řídké, přisypeme ještě trochu hladké mouky. Odložíme kynout na přibližně hodinu. Před uplynutím této doby dáme do hrnku zbylé mléko, zbylý cukr, mák a trochu skořice, vše spolu za občasného promíchání svaříme a odložíme trochu vychladnout. Z těsta si odtrháváme pomoučenými rukami trochu těsta a uděláme si kuličky tak na půl až třetinu dlaně. Ty odložíme na pomoučený vál. Od velikosti nyní vytvořených kuliček závisí to, jak naše makové koláče budou velké po upečení - čili kdo raděj větší, dělá větší, kdo menší, dělá ... překvapivě také menší. Necháme přibližně dvacet minut až půl hodiny kynout. Poté rozložíme vyrostlé a mírně sploštělé bochánky na vyložený pečícím papírem a nebo vymazaný plech. Zachováme mezi nimi dost velké odstupy. Jemně je ještě pomoučíme a pak dnem sklenice odpovídající velikosti (o maličko menší průměr než bochánek) vytlačíme prostor pro náplň - můžeme ho ještě rozšířit či upravit ručně. Toto místo naplníme odpovídajícím množstvím svařeného maku a koláče vožíme do trouby rozpálené na 175 stupňů na přibližně patnáct až dvacet minut - doba záleží od barvy. Vyndáme, a necháme vychladnout (pokud možno nezbaštíme ještě teplé, protože by nám pak bylo přeci jen krapet ouvej). Z uvedeného množství jsem měl dva plechy, které jsem pekl souběžně. Lze podávat i jako večeři či snídani, s hrnkem mléka nebo kefíru :)

Poznámka k receptu na Makové koláče:
Náplň je možno samozřejmě obohatit o různé oříšky nebo i rozinky, často se přidává také náš český tuzemáček a někdo část maku nahrazuje perníkem nebo piškoty.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Makové koláče, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: medmic
  • Datum vložení: 04.01.2013
  • Počet porcí: 5
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
  • Suroviny: 550 g hladké mouky 400 ml plnotučného mléka 200 g maku 200 g krystal cukru 50 ml sodovky 50 ml oleje 20 g droždí 3 špetky skořice 2 vejce špetka soli
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na makové koláče, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Makové koláče - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Makové koláče

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist