RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování, recepty Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování, Knedlíky, , houskové, -, postup, při, výrobě, -, tvarován


Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování je zařazen v kategorii pro začátečníky. K přípravě Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
●Základní těsto: Hrubá mouka 1 kg, mléko 550 - 600 ml, vejce 1 ks, sůl 1,5 až 2 rovné lžičky, cukr 1/4 lžičky, droždí 1 kostka (42g), rohlíky 2 ks (nejlépe den staré). -Voda na uvaření, sůl 1 lžička ( do vody). ●Na knedlíky se používá nejčastěji mouka hrubá, ze které je knedlík krásně kyprý a nerozváří se. Z polohrubé mouky se dělají knedlíky jemnější. Z hladké mouky se knedlíky rozváří, nejsou moc chutné, ani pohledově moc vzhledné. ●Mléka se dává 500 ml a při zpracovávání těsta se mléko dle potřeby po troškách dolévá. Záleží na kvalitě mouky. Někdy 500 ml stačí a někdy se musí dát skoro 600 ml. Ale ze začátku radši to menší množství. ●Knedlíky při vaření vkládáme do vroucí vody, kterou po pár minutách ztlumíme na prostřední plamen. Voda nesmí jít prudkým varem, ale taky nesmí vůbec přestat vařit. V polovině vaření, můžeme poklici jemně - o 1 cm - odsunout na stranu (neodklápíme celé!), aby nám trochu unikal horký vzduch a pěna z vody tak nekypěla..

Knedlíky  houskové - postup při výrobě - tvarování
Zvětšit obrázek

Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

Recept na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování:
●V misce si ze 150 ml vlažného mléka, cukru, lžičky mouky a droždí uděláme kvásek a necháme ho přikrytý ubrouskem v teple vzejít. ●Do větší mísy si vsypeme mouku, uděláme důlek a do něj vlijeme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem. Mouku na okrajích osolíme. Vzešlý kvásek přidáme do mísy a vařečkou (robotem) vypracujeme hladké vláčné a nelepivé těsto, které nám při zadělávání dělá na povrchu bubliny. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené rohlíky. Těsto v míse podsypeme troškou mouky a uděláme ve středu těsta důlek (kyne pak pěkně rovnoměrně). ●Fotky 1 + 2: Mísu s těstem přikryjeme ubrouskem (utěrkou) a necháme ho v teple kynout, až zdvojnásobí svůj objem. ●Fotka 3: Vykynuté těsto si z mísy vyklopíme na pomoučněný vál (pracovní plochu) a rozdělíme ho na 4 stejně velké kusy. Tyto kusy by měly vážit stejně, jinak se může stát, že některé knedlíky budou při vaření syrové a některé už převařené! ●Fotky 4 - 11: Při tvarování si díl pomyslně rozdělíme na hodiny a zpracováváme ho tak, že ke středu vždy přimáčkneme část těsta. Nejdříve 12 h, pak 10h, pak 8 h,... a skončíme 2 h. ●Fotky 12 - 14: Tak nám vnikne bochánek. Ten položíme spojem na nepodsypaný vál a zlehka těstem na místě zatočíme. Tím si spoj jakoby utáhneme a knedlík nám pak nebude praskat. Hotové bochánky si položíme na pomoučněnou plochu, přikryjeme je a necháme 10 min. kynout. Vždy děláme jen tolik bochánků, kolik knedlíků budeme najednou vařit. ●Fotky 15 - 17: Nakynutý bochánek si zlehke rozválíme do malé šišky a oběma rukama ho vprostřed lehce stlačujeme, aby jsme z něj "vyhnali" vzduch, aby nebyl po uvaření příliš porézní. Vznikne nám tvar takové jakoby "činky" (foto 16). Tu pak oběma rukama rozválíme do šišky o průměru asi 5 - 6 cm. (délka záleží na velikosti hrnce ve kterém budeme knedlíky vařit!) ●Fotky 18 - 19: Konce knedlíků lehce prstem vmáčkneme dovnitř, aby byly okraje rovné a při vaření nám nechytily brusek. ●Fotky 20 - 21: Knedlíky necháme ještě 10 min. kynout a pak je vkládáme do vroucí osolené (1 lžička soli) vody. Vaříme je přiklopené, v dostatečně velkém hrnci, protože knedlíky při vaření nabydou a musí mít v hrnci dost prostoru! Dobře vykynuté knedlíky nám při vložení do hrnce neklesnou ke dnu. Knedlíky po pár minutách varu jemně odlepíme od stěn (případně ode dna). ●Knedlíky vaříme 18 - 20 min. (dle velikosti) a v polovině doby vaření, je vařečkou otáčíme. Knedlíky vyndaváme z vody postupně, ale pospíšíme si, jinak se nám zbylé knedlíky převaří. Knedlíky vyndaváme podběrákem na knedlíky, nebo dvěma talířky proti sobě, či prkýnkem. Podběrák je nejlepší. ●Knedlík ihned po vyndání z vody propícháme vidlicí (zbavíme ho tak horké páry) a překrojíme ho v půli nití. Nit podložíme pod knedlík, nahoře zkřížíme a utáhneme. Tím i vizuálně zjistíme, jestli je knedlík vprostřed dovařený, či nikoliv. Pakliže je uprostřed ještě syrový, tak ho ihned vrátíme zpět a necháme ho ještě pár minutek dovařit. Pak zopakujeme postup - vyjmout, propíchat,.... Ještě teplé knedlíky pomažeme ze shora tukem (olej, 100% tuk, máslo). ●Knedlíky při porcování krájíme zahorka nití,či kráječem na knedlíky a nebo za studena ostrým nožem. ●Pakliže vaříme knedlíky na dvakrát (po dvou kusech), tak další bochánky si uděláme, když z těch prvních už jdeme tvarovat knedlíky. Ušetříme tak čas a energii při vaření.

Poznámka k receptu na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování:
Tento recept jsem vložila jako takovou odpověď, pro všechny co mi psaly, jak na knedlíky.... Snažila jsem se postup popsat a nafotit krok po kroku a zároveň, aby nebyl příliš složitý. Samozřejmě, že těsta na knedlíky lze použít různá, ale tohle je takové nejzákladnější. Knedlíky se hodí jak k omáčkám, tak k mastnějším jídlům. Jiný postup na přípravu těsta mám popsaný i zde - http://www.toprecepty.cz/recept/4360-jemne-domaci-.... Tyto knedlíky lze vařit i na páře. Snad tento "recept" někomu pomůže, aby překonal strach a nakonec zjistil, že knedlíky jsou vlastně poměrně jednoduchá záležitost ;-).

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: mirca75
  • Datum vložení: 04.05.2011
  • Počet porcí: 4 šišky
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Pro začátečníky
  • Suroviny: ●Základní těsto: Hrubá mouka 1 kg, mléko 550 - 600 ml, vejce 1 ks, sůl 1,5 až 2 rovné lžičky, cukr 1/4 lžičky, droždí 1 kostka (42g), rohlíky 2 ks (nejlépe den staré). -Voda na uvaření, sůl 1 lžička ( do vody). ●Na knedlíky se používá nejčastěji mouka hrubá, ze které je knedlík krásně kyprý a nerozváří se. Z polohrubé mouky se dělají knedlíky jemnější. Z hladké mouky se knedlíky rozváří, nejsou moc chutné, ani pohledově moc vzhledné. ●Mléka se dává 500 ml a při zpracovávání těsta se mléko dle potřeby po troškách dolévá. Záleží na kvalitě mouky. Někdy 500 ml stačí a někdy se musí dát skoro 600 ml. Ale ze začátku radši to menší množství. ●Knedlíky při vaření vkládáme do vroucí vody, kterou po pár minutách ztlumíme na prostřední plamen. Voda nesmí jít prudkým varem, ale taky nesmí vůbec přestat vařit. V polovině vaření, můžeme poklici jemně - o 1 cm - odsunout na stranu (neodklápíme celé!), aby nám trochu unikal horký vzduch a pěna z vody tak nekypěla.
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist