RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Dorty ředkev

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Dort je sladká pochoutka vyrobená obvykle z těsta nebo huspeniny, která je po upečení rozřezána na pláty. Tyto pláty se slepují krémem, čokoládou, medem či dalšími poc

Recepty - Dorty ředkev

Dorty - návody k vaření - online kuchařka

Dort je sladká pochoutka vyrobená obvykle z těsta nebo huspeniny, která je po upečení rozřezána na pláty. Tyto pláty se slepují krémem, čokoládou, medem či dalšími pochutinami. Svrchní část dortu obvykle bývá ozdobena polevou, čokoládou, ovocem, či dokonce pudingem, jogurtem, vhodnou zeleninou, cereáliemi, ořechy, mandlemi, karamelem, džemem, povidly apod. Dort má také různé chutě. Může být čokoládový, vanilkový, jahodový, malinový apod. V nějakých obchodech naleznete takové různé tvary dortů, malých i velkých, např. může být malý a ve tvaru čtverce. Dort může mít několik pater, kdy postupně menší a menší dorty tvoří pyramidu. Používá se většinou při oslavách narozenin, při svatbách, veselkách, jiných oslavách a i jen tak bez důvodu a pro radost. Dorty mohou být vhodně upraveny do tvaru srdíček, knih, aut, zvířat, zbraní, šachovnic, lidských postav, obskurních geometrických tvarů a jinak. Narozeninové dorty se mohou zdobit svíčkami v počtu odpovídajícím věku oslavence. Při vysokém věku, zvláště žen, ale i mužů, se z praktických důvodů a z úcty k člověku počet svíček záměrně snižuje nebo zůstává dlouho stejný. V těchto zvycích existuje velká variabilita. Záleží na vhodnosti příležitosti, míře formality události a při ní přítomných lidí.

Ředkev se pěstuje jako kořenová zelenina. Existují i odrůdy červenobílé nebo žluté kulaté a bílé protáhlé. Dužnina bílá, u červených ředkviček někdy s nádechem do růžova, u starších kusů se skelným nádechem. Chuť ředkvičky je pálivá, někdy vodová – závisí obecně na zálivce a počasí během vegetace. Ředkvička má nízkou kalorickou hodnotu (40 kJ na 50 gramů). Ředkvičky se dají jíst syrové, loupané, neloupané, mohou se trošku posolit, čímž se uvolní jejich palčivá chuť (palčivá chuť je intenzivnější, jsou-li kořeny nebo bulvičky napadeny škůdci), která je způsobena hořčičným olejem. Nejlepší ředkvička je čerstvá, tj. právě utržená. Její nevýhodou je, že se nedá dlouho skladovat, rychle totiž vadne. Ředkvičky lze použít do mnoha salátů, pomazánek, polévek nebo jako přílohu k masu atd. Zelené lístky chutnají také dobře, ze starších listů lze připravit špenát. Jako každá jiná zelenina i ředkvička obsahuje mnoho cenných látek – bílkovin, lipidů, také sacharidy a pochopitelně vlákninu. Z minerálních látek je to zejména vápník, fosfor, železo, síra, draslík aj. Bohatá je také na vitamín C, kyselinu listovou a obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu B. V těle člověka působí antibakteriálně, zároveň ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku, usnadňuje odkašlávání (díky obsahu hořčičných olejů). Mezi její další pozitivní účinky patří snižování cholesterolu, odstranění zácpy a plynatosti. Kyselina listová podporuje správnou krvetvorbu a vyrovnává některé chemické procesy v mozku, čímž přispívá k udržení emoční rovnováhy. Sirné silice ulevují od infekcí trávicího traktu a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku. Draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek. Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže. Bylo dokonce vědecky prokázáno, že ředkvičky dokážou působit proti vzniku kamenů ve žlučových a močových cestách. Ředkvičky jsou také vhodné při dietách spojených s redukcí tělesné hmotnosti.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 1 receptůZobrazuji: 1-1 receptů
Recept na Chlebový dort - vaječný koňak
Chlebový dort - vaječný koňak Pomazánka : půl kila tvarohu (nebo tvaroh a lučinu půl na půl) smícháme s majonézou (asi 10dkg) a asi 3 lžícemi rozpuštěné želatiny. Osolíme a vymícháme do hladka - to je základní pomazánka, do které můžeme přidat dle chuti různé příchutě - česnek, b...
 
Nalezeno: 1 receptůZobrazuji: 1-1 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna

Dorty

Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist