RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Domácí chleba bez kvasnic

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Domácí chleba bez kvasnic, recepty Domácí chleba bez kvasnic, Domácí, chleba, bez, kvasnic


Recept na Domácí chleba bez kvasnic

Recept na Domácí chleba bez kvasnic je zařazen v kategorii domácí pekárna. K přípravě Domácí chleba bez kvasnic budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
kvásek z žitné mouky 200g žitná chlebová mouka 200g pšeničná chlebová mouka 200g drcený kmín dle chuti sůl 2 lžičky semínka slunečnice převařená voda hladká pšeničná mouka.

Domácí chleba bez kvasnic
Zvětšit obrázek

Recept na Domácí chleba bez kvasnic

Recept na Domácí chleba bez kvasnic:
Kvásek se smíchá s žitnou moukou a s převařenou vodou na řidší těsto. Nechá se v míse přikryté na teplém místě nakynout. Poté se s převařenou vodou a pšeničnou moukou důkladně vyhněte na středně husté těsto, při čemž se do těsta zapracuje kmín, sůl a semínka. Těsto se v pečící nádobě vyložené pečícím papírem vytvaruje, zlehka posype hladkou moukou, přikreje a nechá vykynout. Po vykynutí se nesmí s pečící nádobou ani ťuknout (těsto by mohlo spadnout). Vloží se do rozehřívané trouby a po dosažení 220°C se peče 15 minut. Pak se sníží teplota na 180°C a peče 1 hodinu. Po vyjmutí z trouby je dobré chleba podložit aby zaspoda větral (třeba dvě vařečky) a začít krájet až vychladne alespoň na vlažnou teplotu, aby se nespadnul.

Poznámka k receptu na Domácí chleba bez kvasnic:
Někdy je problém jak získat kvásek. Lze jej vypěstovat doma, nebo jej získat od známých nebo vyžebrat v místní pekárně. Ovšem pro domácí vypěstování je třeba mít lžíci profesionálního kvásku z pekárny, snadno najdete z mapy http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html pekárnu ve své blízkosti. Tato lžíce kvásku bude pak základ pro dlouhý čas doma pěstovaného kvásku v ledničce třeba ve velkém kelímku od jogurtu s víčkem. Kvásek odpočívá v chladu a alespoň den před pečením se doplní žitnou moukou s převařenou vodou (1:1) a nechá v teple namnožit. Po odebrání do spotřeby se zase uloží menší zbytek do ledničky, kde vydrží i pár týdnů. Je ovšem dobré jej pravidelně "dokrmit" asi každý druhý týden, aby se předešlo jeho zestárnutí nebo zkažení. Dokrmení je stejný postup jako množení před pečením, tím samozřejmě nabyde na objemu podle toho, kolik mouky přidáme. Přebytek můžeme vyhodit nebo využít na menší pečivo chlebového typu, nebo k přípravě "perly Krkonošské kuchyně" - kysela. Z množství receptů a variant na domácí chleba zde uvedených se jen v jednom případě (bez detailů) uvádí použití kvásku, všechny jsou jinak založené na použití kvasnic. Rozdíl chuti chleba z kvásku oproti kvasnicovému poznáte hned po prvním pečení, je lahodnější, chuť je chlebová a nikoliv housková a čerstvý třeba jen s máslem je pochoutkou. Vydrží také oproti kupovanému měkký a chutný i pět dní (pokud vydrží) a struktura se vyznačuje většími otvory, jejichž vnitřní stěna je lesklá. Mluvím ovšem o chlebu pečeném v troubě, z moderní domácí pekárny je tento efekt hůře dosažitelný.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Domácí chleba bez kvasnic, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: badak (Vojen Benda)
  • Datum vložení: 03.04.2014
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Domácí pekárna
  • Suroviny: kvásek z žitné mouky 200g žitná chlebová mouka 200g pšeničná chlebová mouka 200g drcený kmín dle chuti sůl 2 lžičky semínka slunečnice převařená voda hladká pšeničná mouka
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na domácí chleba bez kvasnic, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Domácí chleba bez kvasnic - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Domácí chleba bez kvasnic

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist