RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Bramborový chlebík

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Bramborový chlebík, recepty Bramborový chlebík, Bramborový, chlebík


Recept na Bramborový chlebík

Recept na Bramborový chlebík je zařazen v kategorii slané pečivo. K přípravě Bramborový chlebík budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
kvásek: 50g žitného kvásku 150g celozrnné žitné mouky 150ml vody 100g celozrnné žitné mouky 500g nebělené pšeničné mouky 300-400g celozrnné pšeničné mouky 400g vařených a oloupaných brambor 400ml vývaru z brambor 1 lžíce kmínu 18g soli.

Bramborový chlebík
Zvětšit obrázek

Recept na Bramborový chlebík

Recept na Bramborový chlebík:
Večer si do mísy dáme žitný kvásek, přidáme mouku a vodu. Vařečkou promícháme, přikryjeme a přes noc dáme do tepla, aby mohl kvásek pracovat. Také si uvaříme brambory ve slupce (potřebujeme 400g brambor do těsta, takže musíte počítat s oloupanou slupkou a vařit alespoň 600g brambor). Uvařené brambory necháme do rána v lednici. Schováme si 400ml vody, ve které se brambory vařily a zbytek vylijeme. Ráno, po 12hod, by mělo být kváskové těsto nadýchané plné bublinek. Odebereme si trochu kvásku do skleničky a uložíme do ledničky na další pečení. Já si schovávám cca 50g, víc není potřeba. Do mísy k těstu dáme oloupané rozšťouchané brambory, vodu, mouky (celozrnné dáme jen 200g, zbytek budeme přidávat postupně při hnětení po prvním kynutí). Robotem s hnětači vypracujeme těsto, přikryjeme a necháme 30min odpočívat. Poté přidáme kmín a sůl, vyklopíme na pracovní plochu a hněteme ručně zhruba 10min. Vložíme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme zrát na teplém místečku (teplota by měla být ideálně mezi 25-30°C). Po 2hod těsto dáme na vál a hněteme s postupným přidáváním celozrnné mouky. Jakmile se těsto přestane lepit a má sametový vzhled, několikrát přeložíme a vytvarujeme bochník. Mísu nebo ošatku si vyložíme utěrkou a lehce vysypeme moukou, aby se chléb nepřilepil. Mísu zabalíme do igelitového pytle a necháme kynout 2hod, pokud máte chladněji nebo kolísavou teplotu, potrvá to déle (až 6hod), při normální pokojové teplotě by to měly být 3hod. Rozehřejeme troubu na 230-250°C (podle možností). Úplně dolů dáme starý plech, na který nalijeme 200ml vody a na nejnižší možnou pozici dáme rozpálit plech, na který budeme sázet chléb. Pokud máte strach, že se při pečení chleba rozplácne, můžete ho upéct v nádobě, která vám zajistí tvar. V tom případě dejte nádobu s víkem na nejnižší možnou pozici místo plechu a plech s vodou nemusíte dávat vůbec, jelikož uzavřená nádoba se napaří sama. Já používám kulatou mísu na kynutí, tak dávám kulatý skleněný pekáč o objemu 3l (sázení na plech zatím neriskuji). Jakmile trouba dosáhne požadované teploty, necháme ji ještě 10-15min běžet na prázdno, aby se napařila (při pečení v nádobě tento krok vynecháme). Po přípravě trouby přendáme opatrně chléb buď na plech nebo do nádoby a šup s ním rychle do trouby a zavřít, aby neuniklo teplo. Po 15min snížíme teplotu na 200°C a dopékáme dalších 35-40min odkryté. Chléb je hotový tehdy, pokud při zaklepání na spodní stranu duní. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a teprve úplně chladný ho krájíme. Pokud chcete mít křupavou kůrku a vláčnou střídku i další dny, nejvíce se mi osvědčilo zabalit chléb do dvou látkových plen nebo utěrek a uložit do trouby, jelikož nemám zatím chlebník.

Poznámka k receptu na Bramborový chlebík:
http://dlabemezdrave.cz/

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Bramborový chlebík, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: DlabemeZdrave (Mishka)
  • Datum vložení: 08.04.2013
  • Počet porcí: 1 bochník (cca 2kg)
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Slané pečivo
  • Suroviny: kvásek: 50g žitného kvásku 150g celozrnné žitné mouky 150ml vody 100g celozrnné žitné mouky 500g nebělené pšeničné mouky 300-400g celozrnné pšeničné mouky 400g vařených a oloupaných brambor 400ml vývaru z brambor 1 lžíce kmínu 18g soli
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na bramborový chlebík, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Bramborový chlebík - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Bramborový chlebík

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist