RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Beléšky/vdolky na plotně

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Beléšky/vdolky na plotně, recepty Beléšky/vdolky na plotně, Beléšky/vdolky, na, plotně


Recept na Beléšky/vdolky na plotně

Recept na Beléšky/vdolky na plotně je zařazen v kategorii sladká jídla. K přípravě Beléšky/vdolky na plotně budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce oleje, 60 g droždí, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 200 ml mléka. Na dotvoření: povidla a mák, nebo hrušková marmeláda, rybízová marmeláda, apod., nebo sádlo a sůl. Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou..

Beléšky/vdolky na plotně
Zvětšit obrázek

Recept na Beléšky/vdolky na plotně

Recept na Beléšky/vdolky na plotně:
Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout. Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum. Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vlastního uvážení), vytvarujeme placičku a položíme na plotýnku. Takto se jich tam vejde několik. Placička se peče na plotýnce, dokud na sobě nemá zlaté či hnědé mapky. Neotáčejte příliš brzo, je přilepená k plotýnce a vrchní vrstva by zůstala na plotýnce a museli byste ji oškrabávat. Pak ji otočíme a pečeme z druhé strany. Můžeme lehce přimáčknout plochou stranou nože k plotýnce, aby měla kontakt na více místech. Takto vytvoříme placičky z celého těsta. Nejlepší je podávat je hned teplé a to buď potřené povidly a posypané mákem, nebo s marmeládou. Dříve se jedly i na slano potřené sádlem a osolené. Možná je lze upéci i na plotýnce elektrického sporáku, ale já jsem neměla příležitost to vyzkoušet. Placičky bývají někdy uprostřed trošku syrové, pokud jste je pekli více zprudka, ale to nevadí, neboť těsto je bezvaječné a mnohým strávníkům to tak chutná víc.

Poznámka k receptu na Beléšky/vdolky na plotně:
leňa:Mám radost, taky mi je dělala babička, narodila se v r.1897. Já jsem si na ně už několikrát vzpomněla, ale až dnes u počítače. Věděla jsem, že je to obyčejné těsto a mazala je sádlem. Pekly se na tzv. litinovém tálu. Ten už není, zkusím je na pánvi.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Beléšky/vdolky na plotně, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: Cudla (Ludmila Patáková)
  • Datum vložení: 19.05.2013
  • Počet porcí: asi pro 4 osoby
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Sladká jídla
  • Suroviny: Těsto: 1/2 kg hladké mouky, 3 lžíce oleje, 60 g droždí, špetka soli, 100 g moučkového cukru, 200 ml mléka. Na dotvoření: povidla a mák, nebo hrušková marmeláda, rybízová marmeláda, apod., nebo sádlo a sůl. Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou.
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na beléšky/vdolky na plotně, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Beléšky/vdolky na plotně - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Beléšky/vdolky na plotně

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
podlesníky. - Valašské podlesníky
Vložil: koždoň Jiří
2019-09-14 14:02:56

U nás na Těšínsku to byly polesníky.Ty se dělaly jak je psáno v receptu, akorát s tím rozdílem že se pekly na "blaše" tj. na plotně.Lepší než nějaký dort.Vřele doporučuji vyzkoušet....
Opravdu to není "makedonský salát" :) - Makedonský salát
Vložil: Isa
2019-08-17 18:35:37

... s komentářem výše nelze než souhlasit. Pod názvem "makedonský salát" se v Makedonii rozumí salát, jehož základ tvoří vždy pečené (zelené!) papriky, česnek, petrželka a vinný ocet. (A pod tímto názvem tuto lahůdku také dostanete ve všech makedonských...


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist