RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Amarant se zeleninou na způsob rizota

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Amarant se zeleninou na způsob rizota, recepty Amarant se zeleninou na způsob rizota, Amarant, se, zeleninou, na, způsob, rizota


Recept na Amarant se zeleninou na způsob rizota

Recept na Amarant se zeleninou na způsob rizota je zařazen v kategorii bezmasá jídla. K přípravě Amarant se zeleninou na způsob rizota budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
1 hrnek amarantu (200 g) 1 cibule ½ menšího pórku 350 g míchané mražené zeleniny (libovolná kombinace, dobrá je např. kukuřice, hrášek, paprika, mrkev) několik růžiček brokolice sůl pepř olej.

Amarant se zeleninou na způsob rizota
Zvětšit obrázek

Recept na Amarant se zeleninou na způsob rizota

Recept na Amarant se zeleninou na způsob rizota:
Nejdříve si připravíme zeleninovou směs. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidáme pórek. Když je cibulka hotová (zesklovatí a začne mírně zlátnout), přisypeme mraženou zeleninu, lehce podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Po chvilce přidáme růžičky brokolice a společně dusíme doměkka. Amarant vsypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vody (nebo vývaru), osolíme a přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Je-li potřeba, přilijeme ještě trošku vody. Do hotového amarantu přimícháme podušenou zeleninu a dochutíme solí a pepřem. Toto je zcela základní předpis, zeleninu můžeme různě obměňovat dle sezóny a chuti, můžeme dochutit libovolným kořením či bylinkami. Masožravci mohou přidat i drobné kousky masa, podobně jako do rizota.

Poznámka k receptu na Amarant se zeleninou na způsob rizota:
Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď. Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut. Jedná se o můj první pokus uvařit "něco" z amarantu. Dosud jsem se s ním setkala jen ve formě bezlepkové mouky a pufovaných kuliček do bezlepkového musli. Vadila mi na něm jeho intenzivní vůně, ta se ale vařením ztratila a moc jsem si pochutnala. Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Amarant se zeleninou na způsob rizota, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: petram
  • Datum vložení: 02.05.2013
  • Počet porcí: n/a
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Bezmasá jídla
  • Suroviny: 1 hrnek amarantu (200 g) 1 cibule ½ menšího pórku 350 g míchané mražené zeleniny (libovolná kombinace, dobrá je např. kukuřice, hrášek, paprika, mrkev) několik růžiček brokolice sůl pepř olej
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na amarant se zeleninou na způsob rizota, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Amarant se zeleninou na způsob rizota - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Amarant se zeleninou na způsob rizota

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist