RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb, recepty Žitný celozrnný kváskový chléb, Žitný, celozrnný, kváskový, chléb


Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb

Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb je zařazen v kategorii slané pečivo. K přípravě Žitný celozrnný kváskový chléb budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.

Použité suroviny:
500 g žitný kvásek 500 g žitné jemně mleté mouky 1 PL kmínu 1 PL soli 40-50 g ovesných vloček s klíčky 20 g lněného nebo sezamového semínka 2-3 PL slunečnicového semínka 20 g pšeničných klíčků 20-40 g ovesných otrub 450 ml vody.

Žitný celozrnný kváskový chléb
Zvětšit obrázek

Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb

Recept na Žitný celozrnný kváskový chléb:
Do mísy připravíme veškeré suché ingredience a řádně promícháme. Pak odměříme kvásek (když bude trochu více, nevadí), nakonec přilejeme vodu. Krátce promícháme, aby vznikla kompaktní hmota. Necháme 20 odpočinout, mouka naváže vodu. Pak asi 5 minut proděláme (těsto mezitím mírně zahoustlo, je lepivé, drží tvar, mírně nakyslé). Potom přendáme do formy buď vyložené papírem na pečení nebo vymazané olejem. Já peču v římském hrnci, takže dávám papír. Necháme kynout v pokojové teplotě 20°-22° po dobu 4-6 hodin. Ideální je ráno zadělat, po obědě upéct upéct nebo po obědě zadělat a večer upéct. Troubu předehřejeme na 250°. Pečeme 20 min, pak zmírníme na 200°a dopékáme 40 minut. Po upečení vyndáme z formy, případně odstraníme papír a potřeme slanou vodou ze všech stran. Necháme řádně vychladnout (4-5 hodin). Máme asi 1,4 kg chleba, zdravého, jako za časů našich babiček. to půlkilo žitné mouky můžeme zmenšit a doplnit buď pšeničnou chlebovou nebo špaldovou.

Poznámka k receptu na Žitný celozrnný kváskový chléb:
Recept na kvásek je zde na webu uveden. Chléb má předpoklady vydržet 4-5 dní ve srovnatelné kvalitě. U nás ale dva dny nepřežije. Peču každých 1,5 dne. Mám ale jistotu - je 100% celozrnný, bez éček a přitom chutný a měkký.

Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Žitný celozrnný kváskový chléb, kde se můžete zeptat na detaily přípravy, uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.

Doplňující informace:
  • Autor receptu: Anri.
  • Datum vložení: 02.12.2010
  • Počet porcí: 3 osoby na 2 dny :-)
  • Doba přípravy: n/a
  • Zařazení receptu: Slané pečivo
  • Suroviny: 500 g žitný kvásek 500 g žitné jemně mleté mouky 1 PL kmínu 1 PL soli 40-50 g ovesných vloček s klíčky 20 g lněného nebo sezamového semínka 2-3 PL slunečnicového semínka 20 g pšeničných klíčků 20-40 g ovesných otrub 450 ml vody
 
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Žitný celozrnný kváskový chléb, pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme

Diskusní fórum Otázky a odpovědi týkající se receptu na Žitný celozrnný kváskový chléb - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první

Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Žitný celozrnný kváskový chléb

Položky označené * je nutné vyplnit.
Vaše jméno *:
Email :
Předmět *:
Text příspěvku *:
Opište kód *:
(ochrana proti spamu)
"recept"
Jesliže chcete dostávat reakce/odpovědi na Váš příspěvek, nezapomeňte vyplnit
položku "Email". Váš email nebude zobrazen, ani jinak využit/zneužit.

 


Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist