RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - DIA rýže

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Dieta je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Nejběžnější cíl držení diety je ztráta nadbytečného tělesného tuku, zhubnutí, a

Recepty - DIA rýže

Dietní recepty - DIA - návody k vaření - online kuchařka

Dieta je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Nejběžnější cíl držení diety je ztráta nadbytečného tělesného tuku, zhubnutí, a odpovídající dieta se nazývá redukční dieta; účinná redukční dieta by měla rovnoměrně omezit tukové tkáně v těle. Úbytek váhy může být způsoben nejen ztrátou tuku, ale i vody nebo svalů. Proto neplatí přímá úměra mezi obsahem tuku a tělesnou váhou. Ztrátu svalů během hubnutí lze omezit cvičením a optimálním výběrem potravy. Nesprávně prováděná dieta může být i zdraví nebezpečná. Nesprávně prováděná dieta může mít také opačný efekt, kdy po zhubnutí opět dochází k tvorbě tukových zásob, tzv. jojo efekt. Lidé potřebují výživné látky jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a voda. Esenciální aminokyseliny (složky bílkovin) jsou potřeba pro tvorbu buněk, především svalových. Esenciální mastné kyseliny jsou potřeba pro tvorbu mozkových buněk. Vitamíny a minerály jsou nutné pro mnoho funkcí. Celkové množství energie se liší podle věku jedince. U dospělých lidí je optimální příjem 1200–1500 kalorii denně. Dle současných dostupných studií vyplývá, že nejúčinnějším způsobem hubnutí je snížení příjmu energie a správné rozložení živin. Takto formulovaná strava je efektivní i při minimální fyzické aktivitě. Změna zastoupení základních živin ve prospěch bílkovin na úkor sacharidů. V poměru bílkoviny:tuky:sacharidy 30:30:40. Rovněž formulace jídelníčku by měla být taková, aby přítomné sacharidy v jednotlivých pokrmech měly co možné nejnižší glykemický index.

Rýže (Oryza) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky a Asie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace. Rýže pochází z povodí Perlové řeky v Číně, kde byla domestikována před 8 200–13 500 lety. Dnes je rozšířena všude ve světě, hlavně v tropech a subtropech. Obilka obsahuje asi 8–12 % bílkovin, 2,4 % tuků, 68–72 % sacharidů, 10 % vlákniny a 4–5 % minerálních látek. Dále vitamíny B1, B2 a B3.Rýže setá (O. sativa) je nejdůležitější obilovinou světa. Jako hlavní příjem potravy ji má asi 1/4 obyvatelstva zeměkoule. Rýže se dále zkvašuje a vyrábí se z ní alkoholické nápoje jako arak, rýžové pivo či víno; z rýžové slámy se vyrábí cigaretový papír. Obilky rýže poskytují jednu z nejdůležitějších potravin na světě. A to především druh rýže setá (O. sativa), v menší míře pak druh rýže africká (O. glaberrima). Obilky se používají buď neloupané, nebo loupané, případně se z nich mletím připravuje rýžová mouka.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 11 receptůZobrazuji: 1-11 receptů
Rýžový salát s tofu
Rýžový salát s tofu Rýži uvaříme do poloměkka (al dente) nebo aby byla sypká. Dáme vychladnout. Lze také použít už vychlazenou rýži, která nám zbyla např. z předchozího dne. Zeleninu pokrájíme nebo nastrouháme a smícháme v salátové míse, tofu pokrájíme na kostičky a p...
Rýže s brokolicí, žampiony a kukuřicí
Rýže s brokolicí, žampiony a kukuřicí V hrnci si na oleji osmahneme cibulku, po tom přidáme omytou rýži (hrnek) a 1,5 hrnku vody a necháme provařit. Poté zakryjeme pokličkou a necháme vodu úplně vypařit. Hrnec s rýží dáme do trouby, pečeme na 200 stupňů 20 minut. Mezitím si ve vroucí vodě povař...
Rýže natural s brokolicí a šunkou
Rýže natural s brokolicí a šunkou Na oliv. oleji orestujeme rýži, osolíme (nebo dáme bujón), zalijeme vodou a vaříme. Když je rýže téměř uvařená, přidáme očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici a vše spolu dovaříme do měkka. Slijeme přebytečnou vodu a nandáme na talíře, kde bro...
Recept na Divoká rýže se zeleninou
Divoká rýže se zeleninou Rýži uvaříme v osolené vodě a necháme okapat. Papriku pokrájíme na kostičky, brokolici rozebereme na růžičky, silné stonky oloupeme a pokrájíme. Cibulky oloupeme a nakrájéme na kolečka. Na velké pánvi podusíme v rozehřátém slunečnicovém oleji papriky...
Rajská polévka - bez cukru, přesto šmakózní
Rajská polévka - bez cukru, přesto šmakózní Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci mouky a upražíme do světlé jíšky. Poté zalijeme litrem vody (zpočátku po malých dávkách a vždy pořádně zamícháme, aby nám nezežmolkovatěla jíška, ale hezky se ve vodě promíchala). Přidáme no...
Recept na Sladká rýže s dýní
Sladká rýže s dýní Do hrnce dáme vařit rýži ve vodě-klasickým způsobem podle návodu. Dýni si nakrájíme na malé kostičky a asi 10 minut před koncem přidáme k rýži. Vaříme, dokud není dýně a rýže úplně měkká, případný zbytek vody slijeme a směs rozmačkáme na kaši. ...
Chřestový nákyp
Chřestový nákyp Rýži uvaříme podle návodu. Mezitím si oloupeme a očistíme chřest, nakrájíme na menší kousky (třeba kolečka/půlkolečka - záleží na velikosti chřestu). Rýži i nakrájený chřest dáme do menší zapékací mísy, přidáme cottage sýr, koření, sůl a po...
Recept na Pangas na jarní zelenince s rýží a parmazánem
Pangas na jarní zelenince s rýží a parmazánem Rybu osolíme, opepříme, posypeme tymiánem- sušeným. Osmahneme na teflonové pánvi s olivovým olejem, můžeme nahradit máslem, kdo nemá rád olivový olej. Rybu vyndáme a na výpeku osmahneme zeleninku, podlejeme trochou vody a chvilinku podusíme pod pokličkou tak, ...
Nejlepší recept na Borůvková rýžová kaše nejen dia
Borůvková rýžová kaše nejen dia Jelikož jsem dělala v domácí pekárně, tak jsem na dno dala mléko a pak ostatní suroviny. Zapnula jsem program Marmeláda a za 80 minut bylo hotovo. Dochutíme citronovou šťávou. Lze určitě dělat i v běžném kastrolu, ale v pečce nemusím hlídat dobu, ani se nic...
Rizoto z krabích tyčinek - recept od maminky
Rizoto z krabích tyčinek Krabí tyčinky si mírně spaříme a nakrájíme na menší kostičky. Kousek cibule si orestujeme spolu s krabími tyčinkami na oleji, osolíme, opepříme. Zalijeme rajským protlakem, chvilku prohřejeme a přidáme uvařenou rýži a polovinu nastrouhaného sýra. Zbytek ...
Nejlepší recept na Rýžový nákyp nejen pro diabetiky
Rýžový nákyp nejen pro diabetiky Rýži uvaříme v osolené vodě. Zapékací nádobu vymažeme lehce máslem a klademe vrstvy. Polovina uvařené rýže, polovina tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem, meruňky, druhá polovina tvarohu a nakonces druhá polovina rýže. Zapečeme v mírně vyhřáté tro...
 
Nalezeno: 11 receptůZobrazuji: 1-11 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
DIA

 → Ostatní
 → Redukční


Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist