|
Recepty -
Ryby lososRyby - návody k vaření - online kuchařka
| Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.
Losos je český rodový název pro několik druhů lososovitých ryb z rodů Salmo a Oncorhynchus. Losos a bílé lehké víno, to je ideální spojení chutí. V kombinaci se smetanovou omáčkou je vhodný i sekt či šumivé víno. Ano, maso z lososa je považováno za jedno z nejlahodnějších rybích mas. Navíc je mimořádně prospěšný našemu zdraví. Růžovo-oranžové maso z lososa je řazeno mezi top potraviny a to hlavně díky obsahu nenasycených mastných kyselin omega 3. Nedostatek těchto důležitých látek může mít za následek suchou pokožku, únavu, lámavost vlasů a nehtů, zácpu, poruchy soustředění, deprese a bolesti kloubů. Prostě vše, co jsme zvyklí dávat do škatulky civilizační neduhy. Příčinou je nízký příjem těchto látek, které působí blahodárně na srdeční činnost, zdraví cév i nervové soustavy. Losos dále obsahuje vitamíny skupiny B, selen, vitamín D, draslík a dobře stravitelné bílkoviny. Jeho maso je jemné, ale pevné a neobsahuje malé kosti, dokonce v části u ocasu nejsou žádné kosti. Barva masa může být různá, od růžové po tmavě červenou. Losos je báječnou pochoutkou a je poměrně cenově dostupný, koupíme ho buď zmrazeného nebo čerstvého. U čerstvého masa dáváme bedlivý pozor na kvalitu. Pak ho můžeme podávat i v syrové "úpravě" s koprovou marinádou, ale běžnější je jeho krátké vaření, dušení či zapékání. Oblíbený je uzený losos nebo tatarský biftek z lososa. Zdroj: https://cs.wikipedia.org |
Nalezeno: 145 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů | 1 | 2 | 3 ... 7 |
Recept na Pstruh lososovitý na červeném víně a smetaně |
|
Pstruha osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a posypeme bylinkami. Necháme ho v chladu ležet aspoň půl hodiny. Zapékací misku vymažeme máslem a přidáme na nudličky nakrájenou slaninu. Na tento základ vložíme pstruha, podlijeme vínema a dáme do rozp...
|
|
|
Nejlepší recept na Pstruh lososovitý s bylinkovým přelivem |
|
Dala jsem si rozehřát troubu na 180°C. Pstruha jsem si hlavně z vnitřní strany nasolila, ale samozřejmě i z vnější, a dala dovnitř trošku nasekaných bylinek (není to nutné). V pánvi jsem si rozpálila tak půl plátku másla s troškou oleje (aby se máslo nepř...
|
|
|
Pečený losos v alobalu |
|
Do mísy nasypte gril koření a smíchejte s olejem - tímto natřete lososa z jedné strany a z boků. Zabalte lososa do alobalu a dejte péct do trouby - 220 °C, 20-30 minut. Po deseti minutách odkryjte alobal z lososa a vložte na něj kousek másla. Dopečte. Můžete si...
|
|
|
|
Lososové filety, zapečené v pikantní sýrové krustě |
|
Filety z lososa opláchneme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, posypeme nasekanými bylinkami a takto necháme asi 1 hodinku v míse v lednici. Plech si mezitím vymažeme olivovým olejem a pak na něj rozložíme naložené, ochucené kousky z lo...
|
|
|
Nejlepší recept na Losos s těstovinami (DlabemeZdrave.cz) |
|
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody. Jakmile jsou hotové, scedíme a dáme stranou (přikryté, aby neosychaly). Mezitím si uvaříme fazolky a připravíme lososa. Nejlepší jsou filety bez kůže, protože nám ušetří dost práce i času. Filety tedy nakráj...
|
|
|
Losos s koprovým přelivem a restovanou zeleninou |
|
Koprový přeliv: Kopr nasekáme na jemno a spaříme na másle ať pustí vůni, přilijeme smetanu(mléko) a rozetřený malý česnek. Vaříme asi 10 minut. Poté přidáme špetku soli a 4 kapky citronové štávy. Nakonec zahustíme jíškou z mouky, dle potřeby. Los...
|
|
|
Křupavý losos na zelených fazolkách - recept od maminky |
|
Filety nařízneme a vetřeme část posekaných bylinek a vsuneme plátky česneku. Osolíme, opepříme, příp. posypeme kořením na ryby (např. Kotányi) a zbytkem bylinek. Filety vložíme do olivovým olejem vytřené nádoby a posypeme kostičkami chleba, který trochu...
|
|
|
Nejlepší recept na Losos zapečený s brambory a brokolicí |
|
Brambory uvaříme v osolené vodě, ne příliš do měkka. Brokolici povaříme v osolené vodě cca 3-4 minuty, aby nebyla příliš měkká. Lososa osolíme a posypeme provensálskými bylinkami. Zabalíme do alobalu a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut na c...
|
|
|
Recept na Grilovaný losos s koprovým přelivem |
|
Do kůže uděláme zářezy a vložíme citronový tymián. Z druhé strany lososa osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou, necháme odležet. Připravíme si přeliv. Do misky dáme všechny ingredience, osolíme, opepříme a řádně promícháme. Dáme do chlad...
|
|
|
Losos s cibulovo kaparovou omáčkou |
|
Lososa zakapeme citrónovou šťávou a necháme nejméně 20 minut odležet. Poté osolíme a opečeme na másle - asi 4 minuty z každé strany (propečenost sledujeme z boku filetu :-)). Na omáčku necháme rozpustit máslo a do zlatohněda na něm orestujeme nakrájenou cib...
|
|
|
Losos, zapečený v listovém těstě |
|
Z těsta vypracujte dva pláty a z obou vykrojte tvar ryby. Jeden přeložte na plech s papírem, potřete rozšlehaným vejcem a v ploše propíchněte několikrát vidličkou. S výjimkou lemu po obvodu o šíři 2 cm poklaďte těsto kolečky natvrdo vařených vajec a rozlož...
|
|
|
Grilovaný uzený losos s rozmarýnem |
|
Filet z lososa očistíme, zbavíme kostí a stejnoměrně nakrojíme na 6 -8 stejných dílů tak, abychom neprokrojili kůži. V míse smícháme všechny suroviny na potírání uzeného lososa. / sojovou omáčku, hořčici, nasekaný rozmarýn, šťávu z citronu a rozpu...
|
|
|
Losos na bylinkovém másle - recept od maminky |
|
Porce lososa umyjeme, pokapeme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a necháme 20 minut odležet. Po 20 minutách lososa osolíme, lehce okmínujeme drceným kmínem a posypeme bazalkou a organem (případně i jinými bylinkami). Na pánvi rozehřejeme malé množství ol...
|
|
|
Losos ve smetanové omáčce s medem |
|
Omytého lososa pokapeme citronem a osolíme a posypeme kořením na ryby. Nakrájíme si cibulku na drobno a osmažíme na másle, když bude do zlatova opečená, zalijeme smetanou, přidáme lžičku medu, dvě lžičky hořčice, lžičku sojové omáčky a mícháme dokud se...
|
|
|
Lososové chuťovky |
|
Z tvarohu, taveného sýra, másla, kysané smetany a kopru, vymícháme plňku, kterou dochutíme pepřem, citronovou šťávou, přidáme trochu strouhané citronové kůry a nastřihanou pažitku. Na kuchyňskou linku si natáhneme kuchyňskou fólii, dáme si na ní plátky ...
|
|
|
Recept na Tatarský biftek z lososa |
|
Použijeme kvalitní a čerstvé maso bez kůže - filet a uzený losos nakrájíme na proužky a nasekáme nebo naškrábeme - oboje zabere minimum času. Maso vložíme do mísy a přidáme nakrájenou mladou nebo červenou cibulku, sůl, mletý kmín, nameleme pepř, hořči...
|
|
|
Losos ve špenátovém lůžku se sýrovým přelivem |
|
Troubu předehřejeme na 250°C. Porce ryby osolíme a pokapeme šťávou z jednoho citrónu. Vložíme do pekáčku vymazaného máslem, poklademe tenkými plátky másla a pečeme 15 minut. Mezitím spaříme špenát, osolíme a ochutíme česnekem, trochu podlijeme a necháme...
|
|
|
Losos s koprovým dipem (přelivem) |
|
Lososa očistíme, osolíme, opepříme posypeme koprem a zakápneme citronem. Necháme půl hodiny v chladu odležet. Na pánvi zpěníme máslo a vložíme lososa kůží dolů. Po chvilce otočíme sloupneme kůži a obrátíme. Do výpeku nalijeme smetanu a hrst kopru. Opep...
|
|
|
Losos s hořčicí |
|
V malé mističce promícháme hořčici a rozpuštěný med. Lososa nakrájíme na plátky, které dáme na plech s pečícím papírem, který jemně vymastíme olivovým olejem (aby se losos nepřichytl k papíru). Každý kousek polijeme troškou olivového oleje, osolím...
|
|
|
1 | 2 | 3 ... 7 | Nalezeno: 145 receptů | Zobrazuji: 1-20 receptů |
|
|
|