|  | 
 
  
    | 
    
      | Recept na Žitné dalamánkyRecept na Žitné dalamánky je zařazen v kategorii domácí pekárna.
        K přípravě Žitné dalamánky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte. |  
      | Použité suroviny:
 Mléko nebo voda 300 ml a více,  vařené brambory 80 g,  sůl 2 lžičky,  cukr 1/2 lžičky,  mouka žitná tmavá 300 g,  mouka hladká pšeničná 200 g,  droždí 20 g.  Voda na pomazání,  sůl, kmín, .... na posypání housek..
 
 
 |  |  Zvětšit obrázek
 |  
      | Recept na Žitné dalamánkyRecept na Žitné dalamánky:Do pekárny dáme tekutinu, nastrouhané brambory, sůl,  mouku, droždí, cukr a zapneme na program Těsto.  Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, uděláme si z něj silnější váleček a rozdělíme na díly (počet dle velikosti budoucích dalamánků).  Z každého dílu si vytvarujeme podlouhlé dalamánky, položíme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Vykynuté dalamánky podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí, kmínem,..... a pečeme asi 15 min. ve středně vyhřáté troubě (já na 175°C).  Dalamánky mají po rozkrojení hutněší těsto, ale nejsou tuhé.  Tekutinu dáváme podle toho, jaké máme brambory. V receptu je psáno 375 ml,ale když jsem je dala, bylo těsto mazlavé a musela jsem dost přihušťovat.  Jinak taky pozor - tmavá žitná mouka má tendence se lepit a tak pokud chcete mít těsto hladší,obraťte poměr mouky.    Pro ruční zpracování:  Z droždí, vlažné tekutiny s trochou mouky připravit kvásek a nechat nakynout.   Do mísy nasypat zbylou mouku, přidat prolisované (jemně nastrouhané) brambory, sůl, vykynutý kvásek. Vše vypracovat v těsto které má být pružné, tužší (ne tuhé!), přikrýt utěrkou a nechat kynou, až těsto zdvojnásobí svůj objem cca 1 a 1/2 až 2 hod.  Další zpracování dle uvedeného výše.
 
 Poznámka k receptu na Žitné dalamánky:
 Toto je taktéž recept z kuchařky Viléma Vrabce z roku 1969 a je opět určen pro ruční zpracování těsta, ale jelikož mám ještě pečku u sebe (půjčenou) zkusila jsem v ní a šlo to.  Ochutnala je celá rodina a všichni chválili a i manžel, který jí jen bílé pečivo je přijal za své. Dokonce jsem je jedla i já, které nikdy kupované dalamánky nechutnaly. Ale na těchto jsme se shodli všichni a tak jsou zařazeny mezi ty, co se budou dělat i nadále.
 
 Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Žitné dalamánky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
      uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
 |  
      | 
          
            |  |  | Doplňující informace:
 
                           Autor receptu: mirca75                      Datum vložení: 23.07.2009                      Počet porcí: Až 20 ks - dle velikosti                      Doba přípravy: n/a           
                      Zařazení receptu: Domácí pekárna 
                      Suroviny: Mléko nebo voda 300 ml a více,  vařené brambory 80 g,  sůl 2 lžičky,  cukr 1/2 lžičky,  mouka žitná tmavá 300 g,  mouka hladká pšeničná 200 g,  droždí 20 g.  Voda na pomazání,  sůl, kmín, .... na posypání housek. |  |  
      | Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na Žitné dalamánky,
        pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme 
 |  
      | 
  Otázky a odpovědi týkající se receptu na Žitné dalamánky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první 
 Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Žitné dalamánky
 
 
 |  
      | 
 |  |  
 |  | 
  
    | 
  
    | Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
 
 |  
 
 | 
 
  
    | Probíhající diskuze |  
    | Poslední diskutované recepty: 
 hamannovy uši - Hamanovy uši
 Vložil: Honza Vodička
 2022-03-24 09:26:25
 
 Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní  jen moc nedrží tvar a musí se péci déle 
toda raba...
 Husa - Husička v pomalém hrnci
 Vložil: Sylva
 2021-12-13 08:17:27
 
 Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
 králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
 Vložil: Michal Procházka
 2020-10-23 23:29:37
 
 Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji...
 hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
 Vložil: Ariana
 2020-06-25 21:20:59
 
 Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
 Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
 Vložil: Marie H.
 2020-05-13 23:28:50
 
 Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
 |  
 
 |