|  | 
 
  
    | 
    
      | Recept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařkyRecept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky je zařazen v kategorii omáčky.
        K přípravě Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte. |  
      | Použité suroviny:
 50 g másla  60 g hladké mouky  1 větší cibule  500 g rajčat  nebo 5 PL rajského protlaku  1 čajová lžička  švestkových povidel  1 čajová lžička mleté  škořice  špetka  perníkového koření  5 zrnek celého pepře  2 zrnka nového koření  kousek bobkového listu   asi 2 Pl octa  1 PL cukru  1 a půl litru vody /vývaru z hovězího předního masa/.
 
 
 |  |  Zvětšit obrázek
 |  
      | Recept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařkyRecept na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky:1 verze podle babičky :    Na másle zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji a povaříme. Přidáme do ní pokrájená omytá rajčata s kořením a rozvaříme je. Omáčku prolisujeme cedníkem, znovu přivedeme do varu, podle chuti osolíme a doplníme povidly, skořicí a přisladíme. Omáčka, zelenina a rajčata se dobře lisují dřevěnou stěrkou na lisování ovoce.     Vaříme-li omáčku z  rajského protlaku, povaříme pak cibulovou jíšku s kořením, procedíme a do vařící omáčky rozmícháme protlak, lžičku povidel a skořice, je-li potřeba, dosladíme. Necháme přejít varem, odstavíme.    Omáčku můžeme zjemnit několika lžícemi smetany. Je-li řídká, rozkvedláme ještě trochu mouky, ale většinou už to není potřeba.     Podáváme s knedlíkem  s kousky hovězího masa.´    2. verze podle babičky:    Dá se udělat rajská omáčka i bez jíšky:    A to tak, že rajčata rozvaříme  a prolisujeme. Tekutiny dáme tolik, aby ji  bylo asi 3/4 litru. Dáváme-li protlak, rozředíme jej vařící vodou nebo vývarem z masa. Do vroucí omáčky přilijeme rozpálenou, na kostičky pokrájenou slaninu. Vše rozmícháme a podle chuti přisolíme. Omáčka je pak jen mírně zahoustlá rajčaty nebo protlakem. Hodí se k rizotu nebo na polití těstovin.
 
 Poznámka k receptu na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky:
 Dala jsem obě verze receptů  podle bábinky z kuchařky, ze které vařila. Všechny slovní výrazy  a citace jsem  zde ponechala, neměnila jsem je, jinak by to už zase nebylo jinak a ne podle bábinky. Omáčky  jsou zde  zcela určitě, ale zkusila jsem "staročeskou  omáčku " tak, jak se vařila  dříve  podle babičky z Kuchařky z naší vesnice.
 
 Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
      uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
 |  
      | 
          
            |  |  | Doplňující informace:
 
                           Autor receptu: varilamyskakasicku  (Ivka)                      Datum vložení: 21.12.2012                      Počet porcí: n/a                      Doba přípravy: n/a           
                      Zařazení receptu: Omáčky 
                      Suroviny: 50 g másla  60 g hladké mouky  1 větší cibule  500 g rajčat  nebo 5 PL rajského protlaku  1 čajová lžička  švestkových povidel  1 čajová lžička mleté  škořice  špetka  perníkového koření  5 zrnek celého pepře  2 zrnka nového koření  kousek bobkového listu   asi 2 Pl octa  1 PL cukru  1 a půl litru vody /vývaru z hovězího předního masa/ |  |  
      | Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky,
        pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme 
 |  
      | 
  Otázky a odpovědi týkající se receptu na Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první 
 Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek  -  podle babiččiny kuchařky
 
 
 |  
      | 
 |  |  
 |  | 
  
    | 
  
    | Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
 
 |  
 
 | 
 
  
    | Probíhající diskuze |  
    | Poslední diskutované recepty: 
 hamannovy uši - Hamanovy uši
 Vložil: Honza Vodička
 2022-03-24 09:26:25
 
 Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní  jen moc nedrží tvar a musí se péci déle 
toda raba...
 Husa - Husička v pomalém hrnci
 Vložil: Sylva
 2021-12-13 08:17:27
 
 Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
 králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
 Vložil: Michal Procházka
 2020-10-23 23:29:37
 
 Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji...
 hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
 Vložil: Ariana
 2020-06-25 21:20:59
 
 Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
 Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
 Vložil: Marie H.
 2020-05-13 23:28:50
 
 Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
 |  
 
 |