| 
   
      
  
    
  
    
      
        Recept na Perník na chaloupky - výborný
        Recept na Perník na chaloupky - výborný je zařazen v kategorii moučníky - perníky.
        K přípravě Perník na chaloupky - výborný budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
       | 
     
    
          
          Použité suroviny:
          1 kg hladké nebo žitné mouky, 35 dkg cukru, 25 dkg medu, 4 celá vejce a 1 žloutek, 2 dkg jedlé sody, 1 lžíce meruňkové marmelády, 1 lžička  skořice, 1 lžíce mletého  anýzu, na hrot nože hřebíčku a nové koření-mleté.       
        
  
        
       | 
       | 
      
        
	        Zvětšit obrázek
       | 
     
    
      
      Recept na Perník na chaloupky - výborný
      Recept na Perník na chaloupky - výborný: Med, vejce, cukr ušleháme do pěny. Na vál si připravíme mouku s kořením a jedlou sodou a meruňkovou marmeládou. Přidáme ušlehanou hmotu a vše dobře zpracujeme na tuhé těsto. Toto těsto je výborné a v chladné místnosti nebo v lednici zabalené v mikrotenu nám vydrží i půl roku.  Připravíme šablonu na chaloupku : ( chaloupka je menší, velmi vhodná jako dárek k Mikuláši apod. ) Nejprve připravíme spodek, na kterém chaloupka bude stát - čtverec 15x15 cm. Dále vykrojíme dvě stěny podélné 8,5x5 cm.  Dva štíty : šířka 5 cm, výška 5cm a dále se zužuje do štítu asi 3 cm. Viz nákres. Nakonec vykrojíme obě střechy 13x8 cm.  Tvary položíme na plech, potřeme je vodou mírně obarvenou hnědým bretonem, to proto, aby perník byl celý pěkně hnědý a ne místy světlý. Pečeme v prudké troubě. Po upečení ihned potíráme rozšlehaným vejcem.   Po vychladnutí zdobíme obě podélné strany a štíty a necháme zaschnout. Potom štíty a podélné stěny k sobě přilepíme tuhým bílkem umíchaným s cukrem. Po zaschnutí položíme na chaloupku střechu. Rovněž obě půlky slepíme tuhým sněhem a ještě připevníme párátky, než střecha zaschne.   Potom je můžeme odstranit. Střechu zdobíme až po zaschnutí, buď ji celou potřeme řidší bílkovou polevou a můžeme ještě posypat kokosem - chaloupka je jako zasněžená a nebo naznačíme pomocí kornoutu střešní tašky.  Z tohoto perníku lze vykrajovat různé tvary motýlů, Mikulášů, čertíků. Perník se vůbec neroztéká, pěkně drží tvar a navíc je velmi chutný.
  Poznámka k receptu na Perník na chaloupky - výborný: Eli, Františku dík      
    
      Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Perník na chaloupky - výborný, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
      uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.     
        
       | 
     
    
      
        
          
            | 
              
             | 
             | 
            
             
            Doplňující informace:
                  
                           - Autor receptu: fb.lib  (František Brusák)                      
 - Datum vložení: 05.01.2012                      
 - Počet porcí: n/a                      
 - Doba přípravy: n/a           
                      
 - Zařazení receptu: Moučníky - Perníky 
                      
 - Suroviny: 1 kg hladké nebo žitné mouky, 35 dkg cukru, 25 dkg medu, 4 celá vejce a 1 žloutek, 2 dkg jedlé sody, 1 lžíce meruňkové marmelády, 1 lžička  skořice, 1 lžíce mletého  anýzu, na hrot nože hřebíčku a nové koření-mleté
                      
             | 
           
         
       | 
     
    
              
        Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na perník na chaloupky - výborný,
        pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
         
       | 
       
    
      
       
      
       
      Otázky a odpovědi týkající se receptu na Perník na chaloupky - výborný - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
  Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Perník na chaloupky - výborný
              
    
      
      
      
       | 
     
    
      
        
       
       | 
     
     
   |   
       
     | 
     | 
  
  
    
  
    
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání! 
 |   
 
     
     | 
    
 
  
    | Probíhající diskuze | 
   
  
    
Poslední diskutované recepty:
  hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
  Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní  jen moc nedrží tvar a musí se péci déle 
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
  Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
  Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
  Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
  Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |   
   
     |