|
Recept na Staročeské vdolky
Recept na Staročeské vdolky je zařazen v kategorii moučníky - kynuté.
K přípravě Staročeské vdolky budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte.
|
Použité suroviny:
Těsto: 350 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky, 350 g ve slupce vařených oloupaných brambor ze včerejška, 1 vejce, 42 g droždí (= 1 kostka), 250 ml mléka, 125 g cukru, 30 g másla, špetka soli, citronová kůra. K podávání: Povidla - nejlépe domácí, tvrdý tvaroh - nejlepší je Olešnický. Jablka s karamelem: jablka, citronová šťáva, čerstvá meduňka, cukr krupice, rum nebo mandlový likér, trošku vody. Zakysaná smetana + meduňka..
|
|
Zvětšit obrázek
|
Recept na Staročeské vdolky
Recept na Staročeské vdolky: Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku). Necháme v teple vykynout, lžící ukrajujeme kousky těsta, v rukou zakulatíme na bochánek a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme, až opět vykynou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do světle červena. Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem. Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel. Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku. Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Poznámka k receptu na Staročeské vdolky: Zdroj: Kluci v akci Těsto je díky bramborám krásně vláčné.
Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Staročeské vdolky, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
|
|
|
Doplňující informace:
- Autor receptu: zizala
- Datum vložení: 15.04.2014
- Počet porcí: n/a
- Doba přípravy: n/a
- Zařazení receptu: Moučníky - Kynuté
- Suroviny: Těsto: 350 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky, 350 g ve slupce vařených oloupaných brambor ze včerejška, 1 vejce, 42 g droždí (= 1 kostka), 250 ml mléka, 125 g cukru, 30 g másla, špetka soli, citronová kůra. K podávání: Povidla - nejlépe domácí, tvrdý tvaroh - nejlepší je Olešnický. Jablka s karamelem: jablka, citronová šťáva, čerstvá meduňka, cukr krupice, rum nebo mandlový likér, trošku vody. Zakysaná smetana + meduňka.
|
|
Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na staročeské vdolky,
pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme
|
Otázky a odpovědi týkající se receptu na Staročeské vdolky - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první
Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Staročeské vdolky
|
|
|
|
|
Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
|
|
Probíhající diskuze |
Poslední diskutované recepty:
hamannovy uši - Hamanovy uši Vložil: Honza Vodička 2022-03-24 09:26:25
Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle
toda raba... Husa - Husička v pomalém hrnci Vložil: Sylva 2021-12-13 08:17:27
Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ... králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci Vložil: Michal Procházka 2020-10-23 23:29:37
Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji... hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci Vložil: Ariana 2020-06-25 21:20:59
Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c... Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát Vložil: Marie H. 2020-05-13 23:28:50
Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím.... |
|