|  | 
 
  
    | 
    
      | Recept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodamiRecept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami je zařazen v kategorii moučníky - dezerty, zákusky, poháry - nepečené a mražené.
        K přípravě Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami budete potřebovat níže uvedené suroviny, které si dopředu nakupte a nachystejte. |  
      | Použité suroviny:
 Na těsto:  60g loupaných mandlí (viz tipy a triky)  140g  hladké mouky  2 a ½ lžíce třtinového cukru  1 vejce pokojové teploty  100g másla pokojové teploty  + 2 lžíce másla na smažení mandliček  + 2 pláty průhledné fólie na balení dárků  + luštěniny na zatížení pečicího papíru (viz tipy a triky)  Na krém:  250g mascarpone  200g smetany ke šlehání 40%  200g čokolády nejlépe s 85% kakaa  Na glazuru:  2 lžíce medu.
 
 
 |  |  Zvětšit obrázek
 |  
      | Recept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodamiRecept na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami:Nejprve je třeba opražit si mandličky. Rozehřejte si  pánev se silným dnem a jakmile bude rozpálená, nechte v ní roztopit 2 lžíce másla.    Vsypte mandle a za neustálého míchání je pražte na středním plameni asi tak 10 minut, až rovnoměrně zezlátnou a rozvoní se kuchyní. Přesuňte je na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk.    Ani je nemusíte nechat vychladnout a rozmixujte je úplně na jemno.  Přesypte je do větší mísy společně se 140g hladké mouky a promíchejte.  Do mixéru od mandliček (nemusíte ho umývat) přesuňte 100g změklého másla, 1 vejce pokojové teploty a jednu a půl lžíce třtinového cukru a vše společně vyšlehejte do světlé pěny (trvá to minimálně 4 minuty).    Máslovou směs přendejte k mandličkám s moukou a propracujte v měkké těsto.  Jelikož by se vám s ním špatně pracovalo, zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na 20 minut do ledničky.  Jakmile je těsto vychlazené, vyndejte ho z lednice a pořádně propracujte.    Křehké těsto je hodně lepivé, takže při klasickém podsypávání se do něj zapracuje další zbytečná mouka. Proto je nejlepší rozvalovat ho na kusu fólie tak, že mezi těstem a válečkem je další plát fólie. Díky fólii navíc snadno přesunete těsto do formy na koláč (viz tipy a triky), kterou nemusíte vymazávat ani vysypávat, protože těsto je samo o sobě dost mastné.  Těsto do formy jemně přitlačte a hodně ostrým nožem ořízněte okraje.    Formu přikryjte potravinovou fólií a uložte buď na hodinu do ledničky, nebo na 10 minut do mrazáku ztuhnout.  Mezitím máte chvilku na přípravu čokoládového krému.  Na hrnec s mírně vroucí vodou položte tepuvzdornou mísu s 200g rozlámané čokolády a nechte ji pozvolna rozpustit. Mezitím si ve vyšší nádobě rychle vyšlehejte mascarpone se šlehačkou jen tak, aby se spojily.    Rozpuštěnou čokoládu nechte tak 10 minut za občasného míchání vychladnout, a pak do ní přidejte mascarpone se smetanou a už jen rukou zlehka promíchejte. Hotový krém raději neukládejte do ledničky, protože by mohl příliš zatuhnout, raději jej ponechte při pokojové teplotě (ovšem přikrytý).  Zapněte troubu na 160°C.    Jakmile je těsto vychlazené, pořádně jeho dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára při pečení.  Koláčovou formu zakryjte kusem pečicího papíru tak, aby přikrýval i okraje koláče a zatižte ho suchými luštěninami, aby se vám při pečení nezvedalo dno koláče.  Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.  Sejměte pečicí papír a ještě 10 minut dopékejte. Pozor ať těsto moc nevysušíte, jinak se vám bude při krájení strašně lámat a drolit.  Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout (viz tipy a triky).  Teprve potom korpus opatrně vyjměte z formy a přesuňte na tác (tedy, pokud ho nechcete podávat ve formě).  Koláč naplňte čokoládovým krémem a mírně ho uhlaďte.  Jahody podélně nakrájejte na tenké plátky.    Koláč ozdobte jahodami podle svého vkusu a fantazie.  Nakonec v hrnečku na mírném plameni rozehřejte 2 lžíce medu a koláč jím těsně před podáváním potřete, aby se jahody krásně leskly (a také se osladily, pokud nejdou úplně zralé).  Servírujte vychlazený ke kávě, nebo svěžímu mojitu.
 
 Poznámka k receptu na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami:
 Rozepsaný recept přehledně proložený fotopostupem i s tipy a triky najdete na:http://www.foodstyle.cz/products/krupavy-kolac-s-c...
 
 Doporučujeme navštívit diskuzi receptu Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami, kde se můžete zeptat na detaily přípravy,
      uvést své vylepšení receptu nebo pochválit autora za kvalitní ispiraci.
 |  
      | 
          
            |  |  | Doplňující informace:
 
                           Autor receptu: K@tka                      Datum vložení: 08.08.2013                      Počet porcí: 6                      Doba přípravy: n/a           
                      Zařazení receptu: Moučníky - Dezerty, zákusky, poháry - Nepečené a mražené 
                      Suroviny: Na těsto:  60g loupaných mandlí (viz tipy a triky)  140g  hladké mouky  2 a ½ lžíce třtinového cukru  1 vejce pokojové teploty  100g másla pokojové teploty  + 2 lžíce másla na smažení mandliček  + 2 pláty průhledné fólie na balení dárků  + luštěniny na zatížení pečicího papíru (viz tipy a triky)  Na krém:  250g mascarpone  200g smetany ke šlehání 40%  200g čokolády nejlépe s 85% kakaa  Na glazuru:  2 lžíce medu |  |  
      | Chcete-li recept vylepšit, máte-li podobný nebo jiný zajímavý recept na křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami,
        pochlubte se s ním v diskuzi. Děkujeme 
 |  
      | 
  Otázky a odpovědi týkající se receptu na Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami - diskuse je zatím prázdná - vložte svůj příspěvek jako první 
 Vložit nový komentář/dotaz/odpověď Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami
 
 
 |  
      | 
 |  |  
 |  | 
  
    | 
  
    | Nenašli jste co hledáte? Zkuste Google vyhledávání!
 
 |  
 
 | 
 
  
    | Probíhající diskuze |  
    | Poslední diskutované recepty: 
 hamannovy uši - Hamanovy uši
 Vložil: Honza Vodička
 2022-03-24 09:26:25
 
 Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní  jen moc nedrží tvar a musí se péci déle 
toda raba...
 Husa - Husička v pomalém hrnci
 Vložil: Sylva
 2021-12-13 08:17:27
 
 Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
 králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
 Vložil: Michal Procházka
 2020-10-23 23:29:37
 
 Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ?
Děkuji...
 hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
 Vložil: Ariana
 2020-06-25 21:20:59
 
 Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
 Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
 Vložil: Marie H.
 2020-05-13 23:28:50
 
 Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....
 |  
 
 |