RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Zeleninová jídla rajče

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pe

Recepty - Zeleninová jídla rajče

Zeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka

Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.

Rajče pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný. Rajčata jsou velmi vhodná jako základ zdravé nebo doplněk či příloha běžné stravy. Vhodná jsou i na různé redukční a očistné diety, neboť mají antioxidační účinky. Podle některých studií působí blahodárně i na problémy s prostatou. Dále jsou rajčata vhodná ve stravě osob s nemocemi srdce, krevního oběhu a poruchami látkové výměny. Rajčata jsou základem pro výrobu mnoha druhů kečupů, kterým dodává jak barvu, tak charakteristickou chuť a proto jsou řazena i mezi koření.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 20 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
Zapečený květákový mozeček
Zapečený květákový mozeček Ve slané vodě uvaříme do středně měkka květák, poté slejeme vodu, rozšťoucháme, osolíme, opepříme, přidáme kmín a drcený muškátový oříšek. Zatímco se vařil květák, na pánvi osmažíme cibulku - nejlépe červenou - pro barevnost, obě dvě papriky,...
Květákové curry - recept od maminky
Květákové curry 1. Omytý květák rozebereme na růžičky a košťály nakrájíme na kousky. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Oloupeme a nadrobno nakrájíme zázvor (nebo nastrouháme). Rajče omyjeme, rozpůlíme, odkrojíme zelenou část a odstraníme šťávu. ...
Aloo gobi
Aloo gobi Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje dozlatova. Přidáme na tenké plátky nakrájený česnek a všechno koření a necháme krátce orestovat, aby se rozvonělo. Poté přidáme brambory a rajče, obojí nakrájené na malé kostičky a květák rozebraný n...
Bujurdi
Bujurdi Alobal uřízneme dvojitou délku a přeložíme napůl aby dno bylo dvojité a zabránilo se tak případnému protržení ( na jednu porci asi 50 cm alobalu a přehnout napůl), potřeme lžičkou oleje,položíme na dno potřené olejem balkánský sýr ( zakoupený v obchodě...
Recept na Květákový mozeček
Květákový mozeček Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Na lžíci másla si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nadrobno nakrájené rajče a papriku, přilejeme 50 ml vody a vodu necháme vydusit. Cibulka a zelenina bude hezky měkká....
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem
Plněná cuketa s kuskusem, zeleninou a šunkou posypaná sýrem Cuketu podélně rozřízneme a vnitřek vydlabeme. Vydlabaný vnitřek nakrájíme na malé kostičky, šunku na nudličky a oloupané rajče také na kostičky (aby šlo dobře oloupat musíme ho předem spařit ve vroucí vodě). Nakrájenou slaninu vyšvaříme spolu s cibul...
Recept na Kapustové psaníčka
Kapustové psaníčka Z kapusty odloupeme vrchní listy, aby byli pěkné umejeme je a dáme je povařit na 5 min do osolené vroucí vody. Po 5 min je vyndáme necháme vychladnout. Pak si je dáme vedle sebe a naklepeme koštály aby nebyli tvrdé. Na jednu půlku listu dáme kolečka salámu na to ...
Recept na Rizoto převážně červené
Rizoto převážně červené Na másle osmahneme cibulku, plátky česneku, na kousky nakrájenou papriku a mrkev.Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme propranou rýži, zalijeme vodou (lepší kuřecím vývarem nebo půl na půl voda s vývarem, jenom voda ale taky jde) a necháme na velmi mírném ...
Raw Vegan Lasagna
Raw Vegan Lasagna Baklazan (oloupany) nakrajime na kolecka, zakapeme olivovym olejem, mirne osolime a pridame par kapek citronu, nechame asi 10 minut louhovat. Portabellu (jen klobouk) nakrajime na pruhy a namocime do sojove omacky, pridame trochu oregana. Brokolici rozsekame v processoru, spolu...
Recept na Rizoto se šmakounem a pikantní zeleninou
Rizoto se šmakounem a pikantní zeleninou Rýži uvaříme podle návodu. Drobně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme na plátky pokrájený česnek, nahrubo nastrouhaný šmakoun a ještě krátce restujeme. Smícháme s uvařenou rýží. Druhou cibuli nakrájíme na měsíčky, přidáme pokrájen...
Pastýřská cuketa - recept od maminky
Pastýřská cuketa Cuketu omyjeme, neloupeme. Překrojíme napůl, dužinu vydlabeme a necháme ji bokem. Poloviny cuket uvaříme v osolené vodě cca 5 minut a necháme je odkapat. Na 1 lžíci olivového oleje mezitím orestujeme nasekanou cibuli, česnek, na kostičky nakrájenou šunku, přid...
Recept na Paprika plněná tarhoňou a sýrem, pečená na zelenině
Paprika plněná tarhoňou a sýrem, pečená na zelenině Tarhoňu usmažíme na oleji dorůžova, zalijeme vodou, osolíme a dusíme do vyvaření vody. Podle potřeby vodu doléváme. Do zapékací mísy dáme olej, nakrájenou cibuli a vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na 200stupňů. Rajče nařízneme do kříže, z...
Cuketový gulášek
Cuketový gulášek Oloupeme si brambory a pokrájíme na kostičky, to samé potom uděláme s cuketou s tím rozdílem že cuketu neloupeme. Oloupeme cibuli nakrájíme na drobno dáme do hrnce a osmahneme na olivovém oleji.Pak do hrnce přidáme nakrájené brambory,cuketu,papriku a rajče.Všec...
Zapečený lilek s celerem
Zapečený lilek s celerem Lilek nakrájíme na cca 1/2 cm kolečka. Osolíme je a necháme vypotit. Pak otřeme papírovou útěrkou, posypeme grilovacím kořením na zeleninu a na olejem pomazané pánvi opečeme dorůžova z obou stran a zatím odložíme bokem. Celer uvaříme do poloměkka v osolen...
Tykev v omáčce
Tykev v omáčce Cuketu oloupeme a nakrájíme na nudličky a osolíme. Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme nudličky papriky, sekanou petrželku s koprem a dusíme. Přidáme mouku a znovu dusíme. Tykev promícháme se zeleninou, zalijeme kysanou smetanou a uvedem...
Žampiony s ředkvičkovou náplní
Žampiony s ředkvičkovou náplní Z žampionů odstraníme nožky a odložíme bokem. Hlavičky oloupeme a vnitřky žampionů mírně osolíme. Na olivovém oleji osmažíme cibulku, přidáme nadrobno nakrájené nožky žampionů, nastrouhané ředkvičky a na malé kostičky nakrájené rajče a utřený če...
Cukeťáčky s anglickou a hermelínem
Cukeťáčky s anglickou a hermelínem Nastrouhanou cuketu posypeme vegetou s příchutí bylin, necháme "vypotit" aspoň 20 minut. Vymačkáme vodu, přidáme nastrouhaný tvrdý sýr, česnekový pepř kotanyi, 1 vajíčko a mouku tolik, abychom vytvořili nelepivé těsto. Smažíme na oleji z jedné strany, potom...
Recept na Zeleninová pánev s chřestem
Zeleninová pánev s chřestem Kuřecí maso ráno posypeme směsí na pečené kuře, dáme do chladu, večer na pánev nalijeme olivový olej, na kolečka nakrájenou cibuli, maso nakrájíme na nudličky, opečeme, přidáme najemno nakrájené brambory,česnek na plátky, osolíme, opepříme. Když jsou ...
Zeleninový talíř alá lilek - recept od maminky
Zeleninový talíř alá lilek Nejdříve si pekáč lehce vytřeme olivovým olejem. Lilek si nakrájíme na kolečka a poklademe na pekáč. Lilek potřeme trochu olejem i z druhé strany a dáme péct do trouby tak na 180°C. Necháme péct asi 20 minut, až bude pěkně měkký a místy zlehka připečený...
Cuketa naplněná rajčaty a nivou
Cuketa naplněná rajčaty a nivou Cuketu oloupeme, podélně uděláme 2 zářezy, ale nedokrojíme, špička zůstane vcelku. Dáme na pekáč s pečicím papírem. Do zářezů navkládáme plátky rajčat a lupínky nakrájeného česneku. Lezce osolíme, posypeme bazalkou. Nahoru dáme strouhanou nivu a jemn...
Nalezeno: 20 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení

Zeleninová jídla


SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist