RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Zeleninová jídla cibule

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pe

Recepty - Zeleninová jídla cibule

Zeleninová jídla - návody k vaření - online kuchařka

Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika má bohatou nabídku polních plodin, ovoce, zeleniny, ryb i zvěře. Podle toho je také pestrý český jídelníček. V České republice je také rozšířen sběr hub, které jsou poměrně častou přísadou jídel. Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky. Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.

Cibule je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Používají se její cibule, oloupané od vrchních uschlých vrstev, nejčastěji nakrájené, řidčeji se využívá i cibulová nať. Syrová cibule má pálivou chuť a používá se například jako příloha k pečivu či uzeninám, často v kombinaci s hořčicí[zdroj?]. Vařenou cibuli mohou obsahovat některé zeleninové polévky. Osmažená cibule se používá jako základ pro cibulovou jíšku, která se používá jako základ gulášů a perkeltů, omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátu a zelí. Samotná smažená cibulka s tukem se používá například k maštění a ochucení vařené čočky a dalších pokrmů. Při loupání, krájení či smažení cibule se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S-oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem z s-I-propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou (například v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík. Při smažení je tato směs látek vnímána jako příjemné aroma. Existuje mnoho návodů, jak pálení očí při krájení cibule předejít – například krájení cibule pod vodou či průběžné vlhčení cibule během krájení, nošení ochranných brýlí či kontaktních čoček, použití co nejostřejšího nože atd.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 380 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Recept na Květákové placičky z trouby
Květákové placičky z trouby Syrový květák nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s kořením, kaší a cibulí, přidáme vejce a teplou vodu (mléko) a vypracujeme hmotu držící pohromadě. S vodou opatrně, ať není moc řídké. Necháme chvíli odpočinout (kaše vsákne tekutinu a hmota se...
Rajčatové chutney
Rajčatové chutney Rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky,přidáme nakrájenou cibuli a česnek,rozinky a koření a vaříme do zhoustnutí. Pak přidáme cukr a ocet a opět vaříme do zhoustnutí. Výborné ke grilovačce....
Kapusta na husto - recept od maminky
Kapusta na husto Je to starý rodinný recept, který se dědí už nekméně 4 generace....
Recept na Cuketový prešovský prívarok
Cuketový prešovský prívarok Cukety oloupeme, zbavíme semínek, ale kdo je má rád, tak je pryč nedává. Nevadí tam. Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět. Přidáme na kostky nebo hranolky nakrájenou cuketu, osolíme a podle druhu cukety buď podlijeme šálkem vody, kdo chce vývaru, a ...
Kvašené pikantní zelí - recept od maminky
Kvašené pikantní zelí Zelí si dáme do dostatečně velké nádoby, ve které vše budeme míchat. Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Vše včetně koření, jablek, kopru a cibule přidáme k zelí a dobře promícháme. Nakonec postupně plníme do vhodné vel...
DRÁTENÍK z cukety (cuketový nákyp)
DRÁTENÍK z cukety (cuketový nákyp) cuketu, cibuli a sýr nastrouháme, přidáme prolisovaný česnek, nakrájené uzené maso, žloutky,a vše ostatní a promícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Rozetřeme rovnoměrně na pečící papír. Pečeme při cca. 180 stupních, doba záleží na vrstvě...
Zavadilská cuketa
Zavadilská cuketa Na tuku zpěníme drobně krájenou cibuli, přidáme na drobné kostičky krájenou očištěnou cuketu, osolíme, okořeníme, přidáme worcester, kmín, lisovanýá česnek a podusíme téměř do měkka. Potom přidáme na nudličky nebo kostičky krájený salám, kečup a ...
Zapečený květákový mozeček
Zapečený květákový mozeček Ve slané vodě uvaříme do středně měkka květák, poté slejeme vodu, rozšťoucháme, osolíme, opepříme, přidáme kmín a drcený muškátový oříšek. Zatímco se vařil květák, na pánvi osmažíme cibulku - nejlépe červenou - pro barevnost, obě dvě papriky,...
Dýňové kari - recept od maminky
Dýňové kari Dýni si oloupeme a nakrájíme na kostky. Květák rozebereme na růžičky. Na oleji si zesklovatíme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme kari pastu a promícháme. Vložíme dýni, květák, chilli papričku, osolíme, okořeníme římským kmínem, podlijeme vodou a va...
Recept na Zapečené pečivo
Zapečené pečivo Takže vše - cibuli,jarní cibulku,pórek,papriky,sušené rajčata,salám nakrájíme a hodíme do woku, žampiony oloupeme a nakrájíme pokapeme trochou oleje, aby se to tak nějak orestovalo. V průběhu restování přidáme 1/2 masoxu, sojové omáčky. Pak zmírníme pl...
Recept na Burgery z červené řepy
Burgery z červené řepy Červenou řepu vložíme do většího hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Necháme vychladnout a oloupeme. Připravenou řepu buď nastrouháme na jemném struhadle nebo hodíme do mixéru. Cibuli pokrájíme na malé kousky, česnek utřeme. Umixovanou/nastrouhanou řep...
Nejlepší recept na Carpaccio z pečené červené řepy
Carpaccio z pečené červené řepy Nejdříve si připravíme řepu: Pod tekoucí vodou ji řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme. Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl překrájeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alo...
Nejlepší recept na Kapustový eintopf
Kapustový eintopf Do většího širšího kastrolu si dáme rozehřát (ne rozpálit) sádlo (olej). Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k sádlu. Mícháme až nám cibule zesklovatí, pak přidáme očištěnou a na kolečka (1/2 cm) nakrájenou mrkev, na půl kolečka nakr...
Cuketa na orientální způsob
Cuketa na orientální způsob Očištěnou cuketu zbavte jader a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na jemno, osmažte na oleji, přidejte cuketu. Osolte, opepřete, přidejte vegetu, kari, cukr a duste 10 - 15 minut. Přidejte oloupaná a nakrájená rajčata a papriku, prolisovaný česnek a keču...
Nejlepší recept na Fazolové lusky nakyselo
Fazolové lusky nakyselo Cibuli najemno nakrájenou osmahneme na oleji do zesklovatění, přidáme uzeninu nakrájenou na kostičky, orestujeme a okořeníme solí, pepřem a trochou podravky. Zalijeme lehce vodou (není to omáčka, jen sos) a přidáme mražené fazolové lusky. Dusíme pod pokličkou...
Cuketa s rýží - recept od maminky
Cuketa s rýží Očistíme cuketu (vyjadřincovat a oloupat)a nastrouháme ji. K nastrouhané cuketě přidáme 1 nadrobno nakrájenou cibuli a okořeníme (moc nesolíme, protože sůl přijde do česneku). Toto těsto necháme odležet a nakrájíme si zbytek cibule a rajčata na plátky a uva...
Zapečená zelenina s mletým masem - recept od maminky
Zapečená zelenina s mletým masem zeleninu očistíme, vykrájíme jadřince a rozložíme na plech potřený olivovým olejem. Do mísy natrháme rohlíky zalejeme mlékem a chvíli necháme rozmočit(tolik, aby vznikla hustější kaše). Přidáme mleté maso, vajíčko, strouhaný sýr (trochu dáme stranou n...
Cuketa s kuřecími játry
Cuketa s kuřecími játry Cuketu omyj, rozpůl a vydlabej. Vydlabanou část nakrájej na kostky či různé kousky, použije se také na náplň. Cukety dej do trouby a předpeč. Nakrájej cibuli, na tuku orestuj, přidej očištěná kuř. játra a promíchej. Zapraš moukou a přidej sklenici vody či...
Kapusta od babičky
Kapusta od babičky Kapustu si nakrájíme na hrubo, cibule na jemno. Bramboby si oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky. Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Do většího hrnce dáme oresrovat nakrájené cibule na sádle, přidáme kapustu, osolíme, opepříme, asi 5 min...
Lečo s fazolemi
Lečo s fazolemi Na trošce oleje podusíme cibuli a česnek, přidáme očištěnou a nakrájenou papriku, nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a necháme chvilku dusit. Do poloměkké zeleniny přidáme měkké fazole a zalejeme tomatovou omáčkou. Dochutíme dle libosti bylinkami. Na z...
1 | | ...
Nalezeno: 380 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení

Zeleninová jídla


SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist