RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Vepřové maso majoránka

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Na vesnici se používá vep

Recepty - Vepřové maso majoránka

Vepřové maso - návody k vaření - online kuchařka

Vepřové maso je označení pro maso pocházející z prasete domácího. Spolu s hovězím masem je to nejčastěji používané maso v české kuchyni. Na vesnici se používá vepřové maso také z domácích zabijaček. Ty se konají nejčastěji v zimních měsících. Vepřové maso má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, a proto má například proti hovězímu masu vyšší obsah tuku a vyšší energetickou hodnotu. Vepřové maso je hůře stravitelné. Chuť je závislá na věku a způsobu krmení zvířat. Maso prasat krmených hodně mlékem má světlejší barvu. Velmi jemná vlákna a pevnou bílou slaninu má maso z ročních kusů. Maso starších kusů má tuhá a hrubá vlákna, barva je tmavočervená. Maso vepřové je křehčí než maso hovězí. Méně tučné a libové vepřové je snadněji stravitelné.

Majoránka zahradní je jednoletá, někdy i dvouletá bylina s přímým, rozprostřeným stonkem a protilehlými, oválnými listy. Drobné, bílé květy tvoří husté střapce, které jsou stopkaté a vyrůstají v úžlabinách listů. Plody jsou tvrdé a úplně dozrávají jen v teplých oblastech. Celá rostlina příjemně voní. Používá se jako koření na dochucování polévek, omáček a masitých jídel. Ve staročeské kuchyni je nezbytnou přísadou bramborové polévky (bramboračky) a bramboráku (cmundy). Díky svému blahodárnému účinku na trávení se přidává do pokrmů z luštěnin, zelí či jiných tučných jídel. Vyniknout dává především chuti zvěřiny nebo pečeným játrům. Velmi dobře se hodí také do lehkých zeleninových nebo vaječných salátů. Využívat ji lze v čerstvém i sušeném stavu. Její předností je, že neztrácí aroma, které se výborně snoubí s ostatními druhy koření, např. tymiánem. Povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože posiluje dělohu. Čaj z majoránky může dokonce pomoci při bolestech hlavy nebo nachlazení.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 81 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | |
Masové hašé
Masové hašé Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalijeme vývarem /lze nahradit kostkou Masoxu/, který se okamžitě vsákne do rohlíků. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na lžíci sádla. Maso /zbytky z pečeně nebo vařeného masa, sekané / nakrájíme na menší kousky...
Nejlepší recept na DOMÁCÍ PREJT
DOMÁCÍ PREJT Dáme veškeré maso vařit v málo vodě - MIMO JATER., Natrháme pečivo a namočíme ho polévkou co se vařilo maso, jako na karbanátky. Přidáme koření semleté maso a semletá syrová játra. Osolíme a ochutnáme . Vymažeme sádlem silně pekáč, nebo vyšší plech ...
Šumavská živáň
Šumavská živáň 6 velkých cibulí nakrájíme na plátky, stejně nakrájíme kořenovou zeleninu - celer, petržel, mrkev a ředkvičky. Na kostky nakrájíme vepřovou plec, uzený bok, klobásu a slaninu. Přidáme petrželovou a celerovou nať, česnek nakrájený na plátky, zalijeme oleje...
Haše z vařeného masa a brambor
Haše z vařeného masa a brambor Maso pokrájíme na menší kousky a vhodíme do mixéru. Posekáme celkem najemno. Vychladlé brambory oloupeme a nahrubo nastrouháme k masu. Přidáme koření, cibuli, vejce, bylinky a česnek a promícháme, aby se jednotlivé suroviny spojily. Vymažeme pekáček sádlem, ...
Recept na Vepřová krkovice v majonéze
Vepřová krkovice v majonéze Maso mírně naklepeme, posolíme, posypeme kmínem, majoránkou a vložíme do pekáče. Každou krkovici potřeme majonézou-cca 4 mm vrstvou, na každý kus krkovice nakrájíme jednu cubuli na kolečka a na každý kus masa nastrouháme 100g Goudy, nebo Eidamu. Pekáč uzavř...
Krkovice z jednoho hrnce - recept od maminky
Krkovice z jednoho hrnce Maso nakrájíme na kostky, opečeme na sádle a okořeníme. Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a celer na hranolky, zelí na hrubší kousky a přidáme i s fazolovými lusky k masu a společně podusíme. Přilijeme vývar, okořeníme tymiánem a majoránkou a vaříme na mír...
Moje domácí tlačenka
Moje domácí tlačenka Na vaření používám dva hrnce a papiňák. Do papiňáku dáme nožičky a koleno, přidáme 2-3 kávové lžičky soli a v pytlíku pár kuliček nového koření, celého pepře a bobkového listu a zalijeme vodou. Dáme vařit cca na 1 hodinu, poté odvíčkujeme a nechám...
Recept na Velikonoční sekanice
Velikonoční sekanice Maso uvaříme a rozkrájíme na kostičky. Tučné maso můžeme umlít. Večky nakrájíme na kostky, dáme do mísy a přelijeme vývarem z masa. Vývaru dáme přiměřeně, aby hmota nebyla příliš řídká. Pak přidáme žloutky, nakrájené maso, kopřivy, majoránku,...
Nejlepší recept na Radegastův ostřák se zemňákovými placičkami
Radegastův ostřák se zemňákovými placičkami Na nudličky nakrájené maso zprudka orestujeme, opepříme, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme cca 20 minut. Přidáme na nudličky nakrájené papriky, feferonku, cibuli na céčka a oloupaná, na měsíčky nakrájená rajčata. 5-10 minut zarestujeme a dosolíme. ...
Recept na Koleno v římském hrnci
Koleno v římském hrnci Na kolenách narežeme kožu, osolíme, okoreníme, dáme do namočeného hrnca, trošilinka podlejeme a dáme do trúby. Medzitým si očistíme zemiaky, pokrájame na kocky. Keď je mäso skoro mäkké, pridáme zemiaky, cibuľu a cesnak, premiešame vo výpeku, rozložíme oko...
Pečený vepřový ořez na bylinkách - recept od maminky
Pečený vepřový ořez na bylinkách Do pekáčku si nalijeme asi 100 ml oleje, přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, česnek na plátky, mletou papriku, nahrubo posekanou petrželku, libeček, nať celeru, pažitku, majoránku, oregáno, tymián, všechno osolíme, promícháme a do této marinády dáme oře...
Nejlepší recept na Lahůdková moravská tlačenka
Lahůdková moravská tlačenka Do velkého hrnce dáme vařit plecko a koleno a přidáme celé cibule, nové koření, bob. list, sůl a vaříme do měkka. Plecko je uvařeno dříve, a proto si vaření hlídáme, aby nedošlo k rozvaření masa, koleno následně vaříme do měkka také. Do druhého hrnce...
Vepřová tlačenka
Vepřová tlačenka Nožky, hlavu, kolena, ledvinky a plecko pořádně očistíme od chlupů, omyjeme a dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením. Vaříme zhruba 2 hodiny, možná i méně, až jde maso od kosti, ale aby nebylo převařené. Pak je vyjmeme a necháme ochladit. Maso nakrá...
Roláda ze selecího bůčku
Roláda ze selecího bůčku Vykostěný bůček bez kůže nakrájím na plátky max. 1 cm silné, přidám sůl, pepř, kmín, majoránku, česnek, vodu a vše důkladně promíchávám rukama cca 5 minut, aby se voda i koření s masem spojily, maso by mělo být "mazlavé". Utlačím v míse a nechám ...
Nejlepší recept na Maso staré Blažkové
Maso staré Blažkové 4plátky krkovice naklepeme a naložíme do následující směsi:2vejce,1lžička bramborové moučky,2lžičky kari koření,1lžice polévkového koření,4stroužky utřeného česneku,1/2lžičky mletého pepře,1lžice majoránky,sůl. V této směswi naložené a přikl...
Bůčková kapsa
Bůčková kapsa Plát bůčku zredukujeme cca o 30-40dkg a vzniklé ořezy, které použijeme na mletou směs, nakrájíme na plátky, osolíme, přidáme sůl, pepř, drcený kmín, majoránku, promícháme a dáme do ledničky. Oloupaný a prolisovaný česnek rozetřeme se solí a vzniklo...
Nejlepší recept na Vepřové kousky s bramborákem
Vepřové kousky s bramborákem Vepřové maso nakrájíme na kousky. Na oleji osmažíme nakrájenou cibulí, přidáme naškrábanou mrkev, celer, chvíli restujeme, přidáme maso, česnek nakrájený na tenké plátky a postupně ostatní nakrájenou zeleninu, malou lžičku medu, sojovou omáčku asi 2 lž...
Recept na Bramborové placky s ohnivým masem
Bramborové placky s ohnivým masem Na čili oleji si orestujeme cibuli a na ní přidáme na nudličky nakrájenou kýtu.(může být i plec).Opečeme ze všech stran, osolíme, malinko podlejeme a dusíme skoro do měkka. Pak přidáme lečo, které trochu zcedíme, ne úplně, pak nadrobno nakrájíme feferonku,...
Jitrnice
Jitrnice Uvařené maso oberu od kosti a pomelu na mlýnku,ochutím kořením,přidám namočené rohlíky v polévce,zamíchám a ochutnám.V případě že je vše dobré,přidám pomleté syrové játra a naplním do střev.Vložím do hrnce s polévkou a při teplotě cca 85-90 st.C v...
Pikantní vepřové nudličky
Pikantní vepřové nudličky Do misky nakrájíme na nudličky maso, přidáme na kousky rozkrájené broskve, šťávu z broskví a vodu, na kostičky nakrájenou papriku, sojovou omáčku, prolisovaný česnek, koření. Suroviny poté promícháme s kečupem a hořčicí. Směs dáme do chladu odležet as...
1 | | |
Nalezeno: 81 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny

Vepřové maso

Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist