RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Ryby olivový olej

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah leh

Recepty - Ryby olivový olej

Ryby - návody k vaření - online kuchařka

Rybí maso patří k velmi kvalitním potravinám, jehož vysoká nutriční hodnota vychází z jeho složení. Z dietního hlediska je v kapřím mase ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin a nízké množství tuků. Tuky v kapřím mase jsou zároveň zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Nezanedbatelný je i obsah vitamínů a minerálních látek. Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 –83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Bílkoviny v kapřím mase jsou charakteristické svojí vysokou biologickou hodnotou. Z hlediska obsahu všech esenciálních aminokyselin jsou srovnatelné s bílkovinami teplokrevných zvířat a navíc se jednotlivé aminokyseliny nacházejí ve velmi příznivých poměrech. Lehká stravitelnost kapřího masa souvisí s obsahem krátkých svalových vláken. Velmi nízký obsah vazivových bílkovin a absence elastinu umožňuje navíc velmi snadnou a rychlou tepelnou úpravu. Množství tuku v kapřím mase je proměnlivé, pohybuje se v rozmezí 2 – 9 %. Obsah tuku i jeho kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, jako je například věk ryby, roční období a v nemalé míře i způsob výživy. V české kuchyni patří k nejčastějším úpravám kapřího masa tradiční vánoční smažený kapr. Vařením či dušením kapřího masa získáte kvalitní zdravé pokrmy, které jsou často využívány i v různých typech diet. K dalším oblíbeným úpravám patří pečení a grilování kapra.

Olivový olej je olej získaný z oliv (Olea europaea) lisováním či jinými mechanickými postupy. Je používán především při výrobě pokrmů, v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně. Konzumace olivového oleje je považována za zdraví prospěšnou, protože obsahuje mono-nenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Olivové oleje se obecně dělí na panenské, rafinované a směsi obou skupin. Panenské oleje – jsou lisované přímo z celých plodů za studena (do 50 °C). Rafinované oleje – je lisován za vysokých teplot a tlaků. Produkt bývá následně chemicky upraven. Olivový olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje, jiného než lampantového, s volnou kyselostí méně než 1,5 g na 100 g včetně. Olej z pokrutin – Olej získaný smícháním rafinovaného olivového oleje z pokrutin a panenského olivového oleje, jiného než lampantovaného, s obsahem volných kyselin méně než 1,5 g na 100 g včetně. Olivový olej pomáhá snižovat riziko vzniku závažných kardiovaskulárních chorob, tedy onemocnění srdce. Obsahuje antioxidanty a vitamíny (např. skupiny A, D, E a K). Pomáhá snižovat hladinu tzv. špatného cholesterolu, podporuje trávení, absorpci vápníku a zpomaluje stárnutí. Prospívá pleti i vlasům.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 160 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Recept na Tuňák steak s „ hranolama “
Tuňák steak s „ hranolama “ Steaky nejlépe chlazené (mohou být i mražené) opláchneme vodou, osušíme a potřeme olivovým olejem z obou stran. Oba steaky z obou stran osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Dáme uložit do chladu na cca 30 – 60 minut. Na pánev dáme rozpálit velmi ma...
Treska tmavá na másle pečená - recept od maminky
Treska tmavá na másle pečená Filety tmavé tresky naporcujeme. Ideálně na porce tvaru kostky. Každou porci z obou stran osolíme a opepříme a jen velmi lehce pokapeme olivovým olejem. Rozehřejeme troubu na maximální teplotu a na plech si dáme pečící papír, na který naskládáme jednotlivé por...
Nejlepší recept na Pečený skrei na fenyklu a cibuli
Pečený skrei na fenyklu a cibuli Na lžíci olivového oleje osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájený fenykl. Vše osolíme, opepříme, přidáme strouhaný muškátový oříšek a směs dáme do zapékací mísy. Filety naporcujeme, osolíme a okmínujeme. Zakápneme olivovým oleje...
Pstruh lososovitý na másle s citrónem a bylinkami - recept od maminky
Pstruh lososovitý na másle s citrónem a bylinkami filety ze pstruha si opláchneme a osušíme. Pokapeme olivovým olejem a vetřeme bylinky, zakapeme citrónem a necháme 20 minutek uležet. Rozpálíme si teflonovou pánev s olivovým olejem a přidáme máslo. Pstruha opekáme nejprve kůží dolů 3-5 minutek, aby byla k...
Nejlepší recept na Grilovaná aljašská treska
Grilovaná aljašská treska Rybu pokvapkáme s olejom a posypeme s korením, necháme chvilu postáť a potom dáme ugrilovať na pozpálenú panvicu troska potrete s olejom. Smotanu zohrejeme , pridáme vytlácaci a rozotreti cesnak, troska necháme prejst s varom....
Losos s koprovým přelivem a restovanou zeleninou
Losos s koprovým přelivem a restovanou zeleninou Koprový přeliv: Kopr nasekáme na jemno a spaříme na másle ať pustí vůni, přilijeme smetanu(mléko) a rozetřený malý česnek. Vaříme asi 10 minut. Poté přidáme špetku soli a 4 kapky citronové štávy. Nakonec zahustíme jíškou z mouky, dle potřeby. Los...
Zapečené jáhly s tuňákem a zeleninou
Zapečené jáhly s tuňákem a zeleninou Jáhly propláchněte, dejte do hrnce, zalijte vodou a uvařte podobně jako třeba kus kus. Na dno zapékací misky dejte pár kapek olivového oleje. Přidejte ne úplně uvařené jáhly, které smíchejte s na kostky nakrájenou zeleninou, pórkem, cibulkou a tuňákem, kte...
Recept na Výborná treska
Výborná treska Tresku si omyjeme a vysušíme a buď ji rovnou naporcujeme nebo ji můžeme péct celou, pak ji dobře osolíme, opepříme, pokapeme šťávou z citronu a necháme odpočívat. Mezi tím nakrájíme cibuli na proužky, rajčátka na čtvrtinky a papriku na polokroužky. Na pá...
Amur s bylinkami a grilovanými bramborami - recept od maminky
Amur s bylinkami a grilovanými bramborami Očištěného amura naložíme do směsi nasekaných bylinek, cibulky nahrubo nakrájené a nadrceného česneku, přidáme sůl a olivový olej. Necháme 2 dny naložené, otáčím ho v marinádě alespoň jednou za den. Po dvou dnech vyndáme z ledničky, nachystáme si rozč...
Ryba na grilu
Ryba na grilu Rybu rozpůlíme, omyjeme a dobře osušíme do papírové utěrky. Všechny bylinky dobře opláchneme a nakrájíme na droboučko, smícháme s olejem a rozetřeným česnekem.Rybu zakapeme citronovou šťávou, osolíme opepříme a potřeme důkladně připravenou marinádou ...
Steak z čerstvého mečouna
Steak z čerstvého mečouna Rybu osušíme papírovou utěrkou, z jedné strany osolíme, opepříme a pokapame šťávou z citronu. Rozpálíme si grilovací pánev na nejvyšší stupeň a vložíme na ni rybu okořeněnou stranou dolů. Vrchní část osolíme, opepříme a pokapeme citronem. Grilujeme ...
Mahi mahi s cesnekovo-matovym dipem a salatem z kukurice - recept od maminky
Mahi mahi s cesnekovo-matovym dipem a salatem z kukurice Vsechny prisady marinady smichame dohromady, pridame jednotlive kousky ryb, promichame a nechame 1/2 hodiny v lednici marinovat. Pote rozpalime olej, vlozime steaky a smazime dozlatova (cca 5 minut z kazde strany). Zakysanou smetanu smichame s prolisovanym cesnekem, susenou ma...
Nejlepší recept na Grilovaný platýz na zelenině
Grilovaný platýz na zelenině Platýze zbavíme ploutví, hlavy a ocasu. Z obou stran do něj zařízneme dlouhým řezem, aby se lépe propekl. Osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Na kvalitní teflonové pánvi, nebo na pánvi grilovací rozehřejeme trochu olivového oleje a rybu do něj vlož...
Recept na Karas s marinovanou zeleninou
Karas s marinovanou zeleninou Porce karase otřeme papírovou útěrkou, osolíme a necháme v chladu cca 1 hodinu. Zeleninu nakrájíme na větší kusy. V misce rozmícháme olej, vinný ocet, kurkumu, sojovou omáčku, pepř a bylinky a přihodíme nakrájenou zeleninu. Vše promícháme a necháme cca 1 ...
Losos na bylinkovém másle - recept od maminky
Losos na bylinkovém másle Porce lososa umyjeme, pokapeme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou a necháme 20 minut odležet. Po 20 minutách lososa osolíme, lehce okmínujeme drceným kmínem a posypeme bazalkou a organem (případně i jinými bylinkami). Na pánvi rozehřejeme malé množství ol...
Recept na Mořská štika pečená s rajčaty, cuketou a rozmarýnem
Mořská štika  pečená s rajčaty, cuketou a rozmarýnem Z ryby odstraníme páteř, osolíme, opepříme, zakápneme citronem, dovnitř vložíme plátky slaniny a větvičku rozmarýnu. Dáme ji do pekáčku / já jsem pekla v remosce /, zakápneme olejem, položíme plátek másla a dáme péct. Po 15 minutách přidáme plátky cuk...
Tuňák s citronovou omáčkou
Tuňák s citronovou omáčkou Do varné mísy vložíme plátky tuňáka, které jsme 3-4h před pečením posypali po obou stranách solí a pepřem. Přelijeme je 8 lžícemi olivového oleje a nahoru položíme větvičku rozmarýnu. Mísu zakryjeme a pečeme asi 15 minut při 250°. Mezitím si do hrnce p...
Křupavý losos na zelených fazolkách - recept od maminky
Křupavý losos na zelených fazolkách Filety nařízneme a vetřeme část posekaných bylinek a vsuneme plátky česneku. Osolíme, opepříme, příp. posypeme kořením na ryby (např. Kotányi) a zbytkem bylinek. Filety vložíme do olivovým olejem vytřené nádoby a posypeme kostičkami chleba, který trochu...
Zapečená štika na smetaně - výborná! - recept od maminky
Zapečená štika  na smetaně - výborná! Z olivového oleje a grilovacího koření uděláme marinádu, kterou potřeme špalíky štiky a necháme do druhého dne marinovat. Na druhý den vysteleme pekáček cibulí, nakrájenou na plátky. Na to položíme kousky štiky, zalijeme zbylou marinádou, posypeme kmínem, ...
Nakládaný losos s hořčičným dresinkem
Nakládaný losos s hořčičným dresinkem Filety musi byt s kuzi. Kazdou filetu omyjeme a osusime. Lehce zakapneme olivovym olejem a posypeme cerstve namletym peprem. Na jednu filetu polozime svazek proplachnuteho kopru, zasypeme lzici cukru a lzici soli, pote zakapneme stavou z limetky nebo jednoho citronu. Priklopime d...
1 | | ...
Nalezeno: 160 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje
Omáčky
Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky

Ryby

Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist