RECEPTY | Kuchařka s recepty na vaření online
Recepty - kuchařka online

 Recepty - Omáčky cibule

    Recepty, vaření, online kuchařka, Recept online - Omáčka je hustá kapalina podávaná k jídlu nebo používaná při jeho přípravě. Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsk

Recepty - Omáčky cibule

Omáčky - návody k vaření - online kuchařka

Omáčka je hustá kapalina podávaná k jídlu nebo používaná při jeho přípravě. Omáčky se nekonzumují samostatně, dodávají totiž pokrmu aroma, vlhkost a vzhled. Latinsky se řekne omáčka salsus (znamená osolený), z čehož je odvozeno toto slovo v mnoha jazycích, např. ve francouzštině a v angličtině. Jedna ze základních omáček je bešamel. Omáčka pro salát se nazývá dresing. Omáčka určená k namáčení se jmenuje dip. K dochucování omáček se používají dochucovadla, tekutá i další koření (Maggi, Worcestrová omáčka, sojová omáčka). V Česku jsou velmi rozšířené omáčky, které jsou hutné, obsahují maso a dávají se jako doplněk ke knedlíkům či jiné příloze.

Cibule je široce užívaná při vaření jako zelenina či koření. Používají se její cibule, oloupané od vrchních uschlých vrstev, nejčastěji nakrájené, řidčeji se využívá i cibulová nať. Syrová cibule má pálivou chuť a používá se například jako příloha k pečivu či uzeninám, často v kombinaci s hořčicí[zdroj?]. Vařenou cibuli mohou obsahovat některé zeleninové polévky. Osmažená cibule se používá jako základ pro cibulovou jíšku, která se používá jako základ gulášů a perkeltů, omáček, zeleninových polévek, některých luštěninových pokrmů, špenátu a zelí. Samotná smažená cibulka s tukem se používá například k maštění a ochucení vařené čočky a dalších pokrmů. Při loupání, krájení či smažení cibule se uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, těkavý propathial S-oxid, který vzniká enzymatickým rozkladem z s-I-propenylcysteinsulfoxidu. Tato látka pak ve styku s vodou (například v oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík. Při smažení je tato směs látek vnímána jako příjemné aroma. Existuje mnoho návodů, jak pálení očí při krájení cibule předejít – například krájení cibule pod vodou či průběžné vlhčení cibule během krájení, nošení ochranných brýlí či kontaktních čoček, použití co nejostřejšího nože atd.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org



Nalezeno: 227 receptůZobrazuji: 1-20 receptů
1 | | ...
Štěpánská omáčka /moje/
Štěpánská omáčka /moje/ Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, kraje nařežeme, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí obalíme v hl. mouce. Na sádle si osmažíme cibuli do růžova a maso opražíme, až se zatáhne. Mícháme, aby se moc nepřipeklo. Podlejeme vodou, ale maso musí kousek ...
Guláš z divočáka
Guláš z divočáka Předem bych chtěla říct, že nikdy nevařím podle receptu, tenhle recept jsem si vymyslela sama podle chuti. V tlakáči si rozehřejem olej s kouskem másla a nakrájíme cibuli na plátky a osmahneme, česnek taky na plátky a přihodíme do hrnce. Až bude cibulka doh...
Houbová omáčka s vepřovým masem
Houbová omáčka s vepřovým masem Houby nakrájíme a několikrát necháme převřít v kastrolku, slijeme a důkladně promyjeme. Vývar spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a vším kořením 1/2 hod vaříme a pak scedíme. Do vývaru dáme pokrájené vepřové maso na nudličky a necháme vařit. Chvíli př...
Nejlepší recept na Pikantní přírodní šťáva k masu
Pikantní přírodní šťáva k masu Cibuli nakrájíme na velice drobno, žampiony sloupneme a i s nožkama nakrájíme na tenší plátky. V hrnci rozpustíme olej s máslem a cibuli na něm 1 minutu orestujeme, přidáme plátky žampionů, promícháme a necháme 4 minuty restovat. Poté přidáme rajčata, vař...
Nejlepší recept na Rajská omáčka s hovězím masem
Rajská omáčka s hovězím masem Začneme vývarem z hovězího masa. Na dně papiňáku rozpálíme trochu oleje. Na něm ze všech lehce osmahneme maso, aby se zatáhlo (je možné místo toho vložit maso do už vařící vody, ale maminka to dělává takhle :) ). Zalejeme vodou, přidáme očištěnou mrkev...
Nejlepší recept na Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny)
Kančí svíčková (i z jiné zvěřiny) Zvěřinu je nutné alespoň dva dny předem naložit. Maso odblaníme, prošpikujeme špekem, ze všech stran osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na jemno a dáme k masu. Přidáme pět kuliček nového koření, tř...
„Pečený“ Segedínský guláš - recept od maminky
„Pečený“ Segedínský guláš Do hrnce nakrájíme na kostičky vepřové maso, syrovou cibuli na větší kousky (na měsíčky), vyklopíme celou sklenici zelí, opepříme, osolíme a obarvíme mletou paprikou. Důkladně promícháme, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby. Nejdříve pečeme na 25...
Nejlepší recept na Houbová omáčka bez smetany
Houbová omáčka bez smetany V hrnci na rozehřátém másle a sádle necháme zezlátnout na kostičky nakrájenou cibuli, přimícháme rozmrazené a scezené houby, přidáme bobkový list, trošku soli, houbové koření a pepř. Restujeme dohněda, podlijeme vývarem a dusíme přikryté 30 minut, obča...
Znojemská omáčka s vepřovým masem - recept od maminky
Znojemská omáčka s vepřovým masem Cibule oloupeme a nakrájíme na drobno. Osmažíme na rozpáleném oleji společně s nadrobno nakrájenou slaninou. Když je cibule sklovitá, přidáme na kousky nakrájené maso (upředňostňuji menší kousky, které se dají sníst na jedno skousnutí bez toho, aniž by se...
Rajská omáčka z kořenové zeleniny
Rajská omáčka z kořenové zeleniny Nejprve si připravíme masové kuličky: mleté maso osolíme, opepříme a pečlivě promícháme s vejcem a strouhankou. Vytvoříme kuličky a pustíme se do samotné omáčky. Cibuli nakrájíme na jemno, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kousky a vše o...
Čalamáda z cukety a patizonu - mňam! - recept od maminky
Čalamáda z cukety a patizonu - mňam! Cuketu a patizon oloupeme, zbavíme jadřinců a a spolu s paprikami a cibulí nakrájíme na kostky. Cibuli osmahneme na oleji, přidáme zeleninu, česnek, omáčky a koření a dusíme doměkka, ke konci dušení přidáme kečupy, kukuřici a dochutíme. Plníme do skleniček...
Nejlepší recept na Falešný španělský ptáček
Falešný španělský ptáček Maso si naklepeme, osolíme a lehce opepříme (v Kauflandu na to kupuji hovězí kostky na guláš). Na oleji necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli (el. sporák na č.6) a pak k ní přihodíme maso a osmahneme. Pak přihodíme plnotučnou hořčici, ještě vše...
Žampionová omáčka smetanová
Žampionová omáčka smetanová Cibuli nakrájíme najemno a mirně zpěníme na tuku. Přidáme mouku, světlá zásmažka. Zalijeme vývarem a mlékem a rozšleháme. Osolíme, provaříme, zjemníme omáčku smetanou, přidáme ocet dle chuti. Podusíme žampiony a je to....
Recept na Teplý žampionový dip
Teplý žampionový dip 1) Na pánvi osmažíme co nejvíc dokřupava plátky slaniny. Osušíme od tuku a odložíme je. 2) Na 2 lžících zbylého oleje osmažíme žampiony nakrájené na menší kousky a nakrájenou cibuli. Pak přidáme česnek a asi minutu smažíme. Poté přidáme mouku, sů...
Nejlepší recept na Rajská omáčka z domácího kečupu
Rajská omáčka z domácího kečupu Na oleji zesklovatím jemně nakrájenou cibuli, přídám plátky masa, opeču je z obou stran, přídám bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián a bujón a zaliju 500 ml horké vody. Dělám to v papiňáku zhruba 40 minut. Poté vyjmu maso,kuličky pepře a nové...
Játrová omáčka se smetanou
Játrová omáčka se smetanou Nachystáme si cibulový základ. Játra si umeleme na strojku, nebo utřeme na prkýnku nožem. Utřené játra dáme do zeskelnatělé cibulky a přidáme koření. Sůl ne! Opražené játra zalijeme vodou a přidáme masox. Až jsou játra uvařená ( asi 30min.), zaděláme ...
Ankelbens omáčka
Ankelbens omáčka Cuketu, papriky a cibuli nákrájíme na malé kousky. Přidáme ostatní suroviny a promícháme. Vše 3O minut povaříme, dáme do sklenic a asi 2 min sterilujeme....
Recept na Sauce picante Louisiana (Pikantní omáčka Louisiana)
Sauce picante Louisiana (Pikantní omáčka Louisiana) Na oleji opražíte mouku dozlatova. Přidejte cibuli a vaříte asi 5 minut, mícháte. Přidate celá rajčata, čili a rajský protlak. Pokud máte kyselejší rajčata, můžete lehce dosladit cukrem. Zamíchejte a ihned přidejte celer, papriky a citron. Na mírném ohni va...
Guláš ze syrovinek
Guláš ze syrovinek Dám na trošku sádla rozeškvařit slaninu na kterou pak dám cibuli, stejně jako na běžný guláš, když je cibule téměř růžová přidám nakrájené na větší kusy syrovinky a nechám zredukovat množství a tekutinu. Pak postupuji stejně jako při běžném gulá...
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem - recept od maminky
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem Vepřovou kýtu prošpikujeme slaninou a maso zdrezírujeme provázkem. (Obvážeme a utáhneme, kvůli držení tvaru), osolíme, opepříme a vložíme na rozpálený olej, zprudka orestujeme aby se maso zatáhlo. Maso po orestování vyjmeme a dáme do oleje 2 lžíce cukru k...
1 | | ...
Nalezeno: 227 receptůZobrazuji: 1-20 receptů



Nenašli jste co hledáte?
Zkuste Google vyhledávání!

Custom Search

ROZDĚLENÍ DLE KATEGORIÍ
Bezmasá jídla
Bramborová jídla
Cukroví
Dietní recepty
Domácí pekárna
Dorty
Drůbeží maso
Grilování
Houby
Hovězí maso
Jiné maso
Luštěniny
Mikrovlnná trouba
Minutky
Mleté maso
Mořské plody
Moučníky
Nápoje

Omáčky

Ostatní
Pizzy
Pokrmy z vnitřností
Polévky
Pomalý hrnec
Pomazánky
Předkrmy
Přílohy
Pro děti
Pro začátečníky
Ryby
Saláty
Sladká jídla
Slané pečivo
Studená kuchyně
Sýry
Těstoviny
Vepřové maso
Zavařeniny
Zdobení
Zeleninová jídla

SUROVINY
Přehled nejběžnějších surovin, ze kterých vaříte: zobraz všechny suroviny

Běžné suroviny
Koření
Maso
Mléčné výrobky
Ostatní
Ovoce
Přílohy
Přísady
Zelenina

Probíhající diskuze
Poslední diskutované recepty:

hamannovy uši - Hamanovy uši
Vložil: Honza Vodička
2022-03-24 09:26:25

Děkuji za recept,ale musel se trochu upravit nahradit plnotučným mlékem a použít normální cukr a do těsta trochu tuzemáku a citronové kůry a přidat jedeno vajíčko. výsledek perfektní jen moc nedrží tvar a musí se péci déle toda raba...
Husa - Husička v pomalém hrnci
Vložil: Sylva
2021-12-13 08:17:27

Dobrý den jak velký hrnec (litru)je potřeba pro pomalé pečení asi 3kg husy. Děkuji za odpověď ...
králík - Králík na zelenině v pomalém hrnci
Vložil: Michal Procházka
2020-10-23 23:29:37

Hezký den, chci udělat králíka na zelenině v multifukčním hrnci, který umí tlakové, pomalé vaření a má i horkovzdušnou troubu. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe postupovat ? Děkuji...
hrnce - Vepřový guláš v pomalém hrnci
Vložil: Ariana
2020-06-25 21:20:59

Mohu se zeptat, jaký typ hrnců máte? Já mám momentálně problém s tím, že se mi všechno připaluje. Takže sháním lepší hrnce. Kde sehnat a jaký typ? Našla jsem si že třeba titanové nádobí patří mezi nej. Co je na tom pravdy? Líbí se mi tady - www.bonio.c...
Recept na cuketový salát ! - Cuketový salát
Vložil: Marie H.
2020-05-13 23:28:50

Tuto čalamádu dělám leta, tak 20 velkých sklenic na zimu, používám i pod maso, ale Deko ani jiný konzervační příspěvek nedávám, není potřeba, zavářím....


recept-online.cz - online kuchařka s mnoha recepty na přípravu chutných a zdravých jídel
sitemap.txt
TOPlist